Sindicate: Opt muncitori au murit și alți 26 sunt în spitale, în ultimele 40 de zile. ”Indiferența ministrului Muncii pare să nu aibă limite”

Marti, 03 August 2021, ora 21:57
3614 citiri
Sindicate: Opt muncitori au murit și alți 26 sunt în spitale, în ultimele 40 de zile. ”Indiferența ministrului Muncii pare să nu aibă limite”
Muncitor în construcții FOTO Unspash.com

Blocul Naţional Sindical a transmis, marţi, că, doar în ultimele 40 de zile, 26 de lucrători au fost grav răniţi şi se află pe paturile de spital și alți 8 au decedat în condiţii cumplite, dar ministrul Muncii, Rauca Turcan tace.

”Tăcerea doamnei Turcan arată că indiferenţa ministrului Muncii pare să nu aibă limite”, au transmis sindicaliştii care aprciază că amenzile date de Inspcţia Muncii frmelor nu ajută cu nimic victimele accidentelor de muncă.

De ce sunt tot mai multe accidente de muncă

”În ciuda faptului că aproape zilnic aflăm din presă despre lucrători ce au suferit accidente de muncă, unele soldate chiar cu decesul acestora, nimeni şi nimic nu pare să determine luarea unei poziţii de către actualul Ministru al Muncii. Doar dinspre Inspecţia Muncii primim informaţii despre amenzi de tot râsul date angajatorilor.

Doar în ultimele 40 de zile 26 de lucrători au fost grav răniţi şi se afla pe paturile de spital şi alţi 8 au decedat în condiţii cumplite. Toate acestea au ca şi cauză: lipsa măsurilor de sănătate şi securitate în muncă sau în cele mai multe cazuri, aplicarea formală a acestora”, a transmis, marţi, BNS, într-un comunicat de presă.

Sindicaliştii susţin că ”tăcerea doamnei Turcan arată că indiferenţa Ministrului Muncii pare să nu aibă limite”.

”Indiferent de magnitudinea exploziilor din ultimul timp (Petromidia, Azomureş, Celco, Popeşti Leordeni), indiferent de malurile de pământ care îi înghit pur şi simplu pe lucrători, indiferent de utilajele care lasă infirmi atâţia alţii, tăcerea doamnei Turcan arată că indiferența Ministrului Muncii pare să nu aibă limite. Amenzile aplicate angajatorilor nu reprezintă nimic pentru familiile celor opt lucrători care şi-au pierdut viaţa la locul de muncă. Este o lună neagră pentru piaţa muncii din România”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia anunţă că aşteaptă ”măcar o minimă reacţie din partea Ministrului Muncii”.

”Speram să aflăm motivele reale care au stat la baza unora din aceste accidente de muncă. Speram să auzim din gura Ministrului Muncii despre iniţierea unor campanii de control la nivelul agenţilor economici cu locuri de muncă cu factori de risc.

Credeam că vom asista la o operaţiune de amploare la nivel naţional declanşată prin intermediul ITM care să vizeze modul în care condiţiile de sănătate şi securitate în muncă sunt respectate la nivelul angajatorilor, obligaţiile de investiţii în securitatea locurilor de muncă sunt respectate si că lucrătorii beneficiază pe lângă o instruire adecvată asupra normelor de protectie a muncii şi de activitatea aplicată a comitetelor de sănatate si securitate în muncă de la nivelul întreprinderilor.

Din păcate, doamna ministru al Muncii rămâne orientată ca şi până acum aproape exclusiv spre interesele angajatorilor. Tăcerea sa ne întăreşte convingerea că lucrătorii din România nu au cine stie ce importanţă pentru Domnia Sa”, susţin sindicaliştii.

Aceştia fac apel la angajaţi să acorde ei înşişi mai multă importanţă vieţii lor, să fie mai atenţi cu modul în care sunt instruiţi şi echipaţi şi nu în ultimul rând, să refuze să muncească în folosul acelor angajatori care aruncă în derizoriu sănanatea şi securitatea la locul de muncă.

”Se pare că autorităţile în acest domeniu sunt momentan oarbe, surde şi complet imobilizate în dezinteresul care îi domină„, au mai transmis sindicaliştii.

Doar luni, doi muncitori au murit şi alţi patru au fost răniţi după ce un mal de pământ s-a prăbuşit peste ei.

Doi muncitori au murit luni

Un grav accident s-a produs luni, în Capitală, pe un şantier de lângă Biblioteca Naţională, şase muncitori fiind prinşi sub un mal de pământ. Trei au fost îngropaţi până la talie, reuşindu-se scoaterea lor, iar doi au fost complet acoperiţi cu pământ. Cei doi au fost căutaţi mai multe ore, ultimul fiind găsit după mai bine de patru ore. Șantierul aparține Primăriei Sector 3, lucrarea fiind subcontractată.

Ministerul Culturii a transmis, marți, 3 august, că regretă tragicul accident care a avut loc, luni, în apropierea sediului din Bulevardul Unirii, nr. 22, și că va oferi tot sprijinul necesar.

„Totodată, suntem alături de autorităţile competente şi le asigurăm de tot suportul necesar. Terenul se află în proprietatea statului şi administrarea Ministerului Culturii, însă lucrările nu au fost solicitate sau contractate de către instituţia noastră. Urmează să ne adresăm Primăriei Sectorului 3 pentru a obţine toate informaţiile cu privire la existenţa documentaţiei necesare pentru lucrările efectuate”, se arată în comunicatul MC.

Un avion privat Google a aterizat în România după un zbor direct din California. Cine ar putea fi la bord
Un avion privat Google a aterizat în România după un zbor direct din California. Cine ar putea fi la bord
Un avion privat la companiei Google a aterizat la București luni dimineață, 15 iulie, la ora 5. Aeronava este folosită de ce mai importanți oameni din companie, inclusiv directorul general al...
Bitcoin în creștere bruscă după atacul asupra lui Trump. Candidatul la Casa Albă s-a declarat un mare susținător al criptomonedei
Bitcoin în creștere bruscă după atacul asupra lui Trump. Candidatul la Casa Albă s-a declarat un mare susținător al criptomonedei
Moneda Bitcoin se apropie luni, 15 iulie de pragul de 63.000 de dolari americani, un maxim al ultimelor două săptămâni. Saltul s-a petrecut după tentativa de asasinare a candidatului la...
#sindicate, #accidente de munca, #Raluca Turcan , #muncitori
  1. Un avion privat Google a aterizat în România după un zbor direct din California. Cine ar putea fi la bord
  2. Bitcoin în creștere bruscă după atacul asupra lui Trump. Candidatul la Casa Albă s-a declarat un mare susținător al criptomonedei
  3. Furnizorii de energie pun noi presiuni pe autorități să ridice plafoanele. Sumele imense rămase nedecontate de stat încă de anul trecut
  4. Telefoanele care vor identifica textul în imagini cu ajutorul inteligenței artificiale: ”O versiune foarte personalizată a Google Assistant”
  5. Canicula bagă în ședință de urgență producătorii și distribuitorii de energie. Asigurările date de ministrul Burduja
  6. Cele 6 recomandări esențiale pentru șoferii care circulă pe caniculă. Care este presiunea ideală pentru anvelope vara
  7. Rata inflației în SUA, sub estimări – TradeVille
  8. Google se pregătește de cea mai mare achiziție din istoria sa. Suma colosală pusă în joc pentru un startup din zona de securitate cibernetică
  9. „Căldura ne-a arătat cât de fragili suntem din punct de vedere energetic”, afirmă președintele Asociației Comunităților de Energie
  10. Primele reacții ale investitorilor și analiștilor financiari globali după tentativa de asasinat împotriva lui Trump. „Probabilitatea ca el să câștige a crescut la 70%”