Tinerii in criza economica, o generatie pierduta si ignorata de guverne

Marti, 17 August 2010, ora 07:31
3818 citiri
Tinerii in criza economica, o generatie pierduta si ignorata de guverne
Foto: labs.vinspired.com

Cand vina vorba de siguranta locului de munca si de somaj, cel mai des ii vedem la televizor pe muncitorii intre doua varste care se plang ca nimeni nu ii mai angajeaza la varsta lor. Totusi, la nivel global, statisticile arata ca tinerii sunt cei mai afectati de criza economica, iar masurile luate de guverne nu ii vizeaza si pe ei.

Potrivit ONU, somajul in randul tinerilor a atins un nou maxim si e foarte posibil sa urce si mai mult. Astfel, 81 de milioane de tineri cu varste intre 15 si 24 de ani nu aveau un loc de munca la sfarsitul anului 2009, Natiunile Unite avertizand ca exista o "generatie pierduta" care nici nu isi mai cauta de munca.

Romania urmeaza tendinta globala, iar peste 16% din tinerii de pana in 25 de ani nu lucreaza. Mai mult, randurile sunt ingrosate in fiecare an de proaspetii absolventi care nu reusesc sa se angajeze. Este vorba de aproape 20% din cei 115.000 de tineri care au terminat o facultate anul trecut. Situatia este si mai dramatica in acest an deoarece pentru cei 125.000 de absolventi numarul de joburi nu depaseste 8.000. Asta inseamna ca doar 6% din ei se vor angaja.

Majoritatea absolventilor din acest an vin din facultati cu profil economic si juridic, medicina, farmacie, IT si inginerie. Pentru ei nu exista, insa, decat 4.000 de locuri de munca. Cele mai mici sanse de a-si gasi un job in acest an le au cei cu studii de drept. Cei aproape 6.000 de juristi au la dispozitie doar 110 posturi. La fel se intampla si cu cei care termina studii economice. Proportia este cam aceeasi, la peste 15.000 de tineri economisti existand doar cateva sute de locuri.

Tendinta de crestere a somajului in randul tinerilor va duce la deteriorarea grava a structurii sociale, economice si politice in intreaga lume, atrag atentia sindicalistii din CNS Cartel Alfa, care compara situatia cu o "bomba sociala".

Sindicalistii puncteaza, de asemenea, ca situatia ocuparii fortei de munca la nivel mondial da semne de usoara imbunatatire, dar situatia tinerilor nu se imbunateste semnificativ, iar situatia foarte dificila in care se afla tinerii persista, fapt constatat si in Romania.

Staisticile Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca arata ca, din peste 100.000 de tineri luati in evidenta pentru somaj, doar 16.500 de someri cu varsta sub 25 de ani si-au gasit serviciu in primele trei luni din 2010.

Piata muncii isi revine doar pentru adulti

Organizatia Internationala a Muncii precizeaza intr-un raport dat publicitatii recent ca din cei 620 de milioane de tineri activi, 81 de milioane nu lucrau la sfarsitul anului trecut, acesta fiind cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, de cand organizatia cu sediul la Geneva a inceput sa tina evidenta.

Rata somajului in randul tinerilor a crescut astfel la 13%, fata de 11,9% cat era in 2007, la momentul precedentei analize. "Nu a mai avut loc niciodata o crestere de o asemenea magnitudine de cand urmarim datele", a afirmat Steven Kapsos, economist in cadrul irganizatiei, potrivit New York Times.

Agentia preconizeaza acum ca somajul global in randul tinerilor va creste in 2010 pana la 13,1% deoarece efectele crizei economice inca se resimt. O scadere ar urma sa aiba loc in 2011, cand rata somajului ar putea sa ajunga la 12,7%.

Raportul agentiei din cadrul ONU arata si ca somajul i-a afectat pe tineri mai rau decat pe adulti in timpul crizei economice, iar revenirea pietei muncii pentru cei cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani se va face mult mai greu.

"Mai mult de 80 de milioane de tineri sunt in cautarea unui loc de munca, in timp ce alte milioane au locuri de munca prost platite sau pe durata determinata. O intreaga generatie de tineri este abandonata, iar consecintele asupra societatii sunt severe. In acest context, guvernele trebuie sa actioneze urgent pentru a crea locuri de munca, prin stimulare economica in locul reducerilor de cheltuieli publice", a declarat Sharan Burrow, secretar general al Confederatiei Sindicale Internationale.

Multi tineri au inceput deja sa se obisnuiasca cu saracia

O alta tendinta deosebit de grava este renuntarea la a mai cauta un loc de munca. In mai multe tari europene, printre care Spania si Marea Britanie, tinerii au devenit atat de descurajati incat nici nu isi mai cauta serviciu. Acest lucru risca sa creeze o "generatie pierduta" formata din tineri care au iesit de pe piata muncii si nu mai spera ca vor avea vreodata un trai decent.

Cei care au reusit sa isi pastreze jobul au trebuit sa accepte reduceri de salariu. Asta face ca 152 de milioane de tineri, adica un sfert din cei care lucreaza, sa traiasca intr-o saracie extrema cu mai putin de 1,25 de dolari pe zi, mai arata raportul.

Femeile tinere sunt intr-o situatie si mai complicata, raportul ONU aratand ca somajul in randul acestora a fost in 2009 de 13,2%, fata de 12,9% in randul barbatilor. Diferenta de 0,3% se regasea si in statisticile din 2007.

Studiul nu a fost realizat, insa, in toate tarile, ci doar in Germania, Marea Britanie, Spania si Estonia. Germanii s-au dovedit a fi cei mai eficienti in politicile de reducere a somajului in randul tinerilor, in timp ce Spania si Marea Britanie a inregistrat o crestere in randul celor cu un nivel redus de educatie. Spania are un somaj de 40,5% in randul persoanelor de pana in 25%, iar Germania de doar 9,4%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#somaj tineri, #tineri someri, #someri absolventi , #muncitori