Trei angajatori din top zece inlocuiesc muncitorii cu roboti. Este doar inceputul

Duminica, 12 Iunie 2016, ora 06:23
12221 citiri
Trei angajatori din top zece inlocuiesc muncitorii cu roboti. Este doar inceputul
Foto: captura The Guardian

Disparitia locurilor de munca in favoarea robotilor nu mai reprezinta doar un subiect de discutii ample. Este un fenomen in plina desfasurare.

Trei dintre cei mai mari angajatori din lume au inlocuit deja o parte semnificativa din personal cu masinarii, noteaza Business Insider.

Producatorul de componente electronice Foxconn, partener al unor companii ca Apple, Google si Amazon, care ocupa locul zece in topul celor mai mari angajatori din lume, a renuntat de curand la 60.000 de oameni in favoarea robotilor. Compania chineza are 1,3 milioane de angajati.

Walmart, al treilea angajator la nivel global, pentru care lucreaza peste 2 milioane de oameni, intentioneaza sa inlocuiasca personalul care se ocupa de inventarul depozitelor cu drone zburatoare, care pot scana kilometri de rafturi intr-un timp mult mai scurt.

Fabricile fara oameni. Marea "invazie" a inceput

In fine, cel mai mare angajator din lume, Departamentul de Aparare al Statelor Unite (cu 3,2 milioane de angajati), foloseste deja cea mai extinsa flota de vehicule aeriene fara pilot din lume, in special drone, in operatiunile sale din Orientul Mijlociu.

Iar acesta pare a fi doar inceputul. "60.000 de oameni reprezinta doar o din mica parte din forta de munca a Foxconn, dar este un angajator din top zece si daca aceasta tendinta prinde, vor disparea mult mai multe joburi", sunt de parere analistii de la CLSA.

Dintre primele zece nume din topul celor mai mari angajatori din lume, doar Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie, cu armata sa de doctori si de asistenti, pare a fi un teritoriu ostil pentru roboti. In cazul celorlalte noua, printre care se mai afla institutii ca armata Chinei sau companii ca McDonalds, sunt desfasurate in special activitati mecanice, care presupun repetitia si care ar putea fi realizate mai bine de catre sisteme robotizate.

McDonalds, care are 1,9 milioane de angajati, ar putea lua in calcul automatizarea in cazul in care salariul minim va creste in SUA. "Este mai ieftin sa cumperi un brat robotic de 35.000 de dolari decat sa ai un angajat ineficient care face 15 dolari pe ora impachetand cartofi prajiti", a spus fostul CEO al companiei, Ed Rensi.

Impactul pe care automatizarea si progresul tehnologic le vor avea asupra pietei muncii se anunta a fi urias.

Potrivit analistilor de la Citi si Universitatea Oxford, 77% dintre toate joburile din China si 57% dintre joburile din cele 34 de tari membre ale OCDE sunt in pericol sa fie automatizate. Forumul Economic Mondial estimeaza ca 5 milioane de locuri de munca ar putea disparea la nivel global pana in 2020.

Jumatate dintre angajatii britanici ar putea fi inlocuiti de roboti. Scenariu similar pentru restul lumii

Doua scenarii

Desigur, toate aceste evolutii nu garanteaza somajul in masa. Exista chiar o viziune optimista cu privire la viitorul robotizat ce se prefigureaza: datorita noilor noastre "ajutoare" vom lucra doar patru zile pe saptamana, fiind mai putine lucruri de facut, si vom petrece mai mult timp facand ceea ce ne place. In plus, pentru fiecare robot-muncitor va fi nevoie de cineva care sa il faca, de un manager, de un mecanic.

Exista insa si un scenariu mult mai pesimist. De cresterea productivitatii ar putea beneficia doar cei de la varful conducerii.

Potrivit analistilor de la Citi, beneficiile schimbarilor tehnologice nu sunt distribuite echitabil si exista riscul exacerbarii discrepantei dintre cei 1% si restul populatiei.

Totusi, in pofida ritmului rapid al schimbarii, analistii cred ca rezultatul nu va fi unul violent, cum a fost in cazul unor momente similare din istorie.

Un studiu realizat de un profesor de la Massachusetts Institute of Technology la o fabrica BMW a relevat ca echipele formate din oameni si roboti care colaboreaza eficient pot fi mai productive decat echipele formate exclusiv din oameni sau din roboti.

Insa, pentru ca acest lucru sa functioneze si in practica, este nevoie de un efort din partea conducerii companiilor pentru a se asigura ca vor exista locuri de munca relevante pentru viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#roboti locuri munca, #angajatori roboti , #muncitori
Comentarii