Paradox in SUA: s-au creat locuri de munca, dar somajul nu scade

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 18:25
3242 citiri
Paradox in SUA: s-au creat locuri de munca, dar somajul nu scade

In ultimul timp, economia americana a dat semne teoretice de revigorare, prin crearea unor noi locuri de munca, luna de luna.

Cu toate acestea, somajul se mentine la cota constanta de 9,1% - informeaza La Tribune, conform datelor preluate de la Reuters.

Astfel, in luna iulie au fost create 127.000 de locuri de munca noi, in august 57.000, iar in septembrie 103.000. Totusi, cele 283.000 noi locuri de munca - peste un sfert de milion - nu s-au reflectat deloc in scaderea somajului, care ramane la acelasi nivel de 9,1%.

Fata de numarul total al somerilor americani, de 14 milioane, cele 283.000 noi locuri de munca reprezinta ceva mai mult decat 2%. In mod normal, rata somajului ar trebui sa fi scazut cu aproape 0,2%, respectiv sub 9%. Dar nu s-a intamplat asa.

Cea mai plauzibila explicatie este aceea ca, in timp ce s-au angajat cei 283.000 salariati noi, s-au disponibilizat cam tot atatia vechi.

Nu trebuie sa fii Pitagora ca sa pricepi acest fapt aritmetic, dar realitatea se dovedeste complicata si schiar perversa: in timp ce pargiile administratiei Obama sprijina crearea noilor locuri de munca, parghiile economiei de piata sprijina disponibilizarile, atata timp cat consumul nu creste.

Si noi ne hranim cu iluzii

Altfel spus, daca statul adopta politici economice capabile sa creeze joburi, acelasi stat este incapabil sa nascoceasca ceva, pentru ca joburile deja existente sa nu porneasca pe apa sambetei.

Se dovedeste inca o data ca oricate locuri de munca s-ar crea prin sprijinul guvernelor, atata timp cat nu exista conditiile economice pentru cresterea consumului, reducerea somajului ramane o iluzie.

Cu asemenea iluzie, ne hranim si noi uneori, cand observam ca economia a ajuns pe un trend pozitiv (mic, ce e drept, de 0,1 - 0,2%), in timp ce piata ramane in suferinta, energia se scumpeste, transporturile o urmeaza, marfurile de asemenea si numai rosiile si castravetii se ieftinisera asta vara motivat de timpul favorabil, nu de masurile guvernului.

In plus, statistica isi are capcanele ei. Dupa publicarea datelor, Ministerul american al Muncii a constatat ca frumoasa cifra de 103.000 de angajati noi din luna septembrie include si 45.000 persoane din sistemul de telecomunicatii, care, in luna precedenta, fusesera in greva, iar acum se adauga angajatilor.

Ce a fost de stors, s-a stors

Multi economisti americani manifesta totusi o doza de optimism, mergand inapoi in timp si constatand ca, in 2009, rata somajului depasise 10%, actuala rata fiind un real progres fata de cea de atunci.

Observatia ar fi pertinenta, daca n-am tine seama de alti experti, care compara economia unei tari cu un burete imbibat cu apa. La inceput, se stoarce usor, dar, pe masura, ce ai stors din el, storsul devine din ce in ce mai anevoios si ajungi la un moment dat sa constati ca buretele e inca ud, dar nimic nu mai curge cand storci.

S-ar parea ca nu numai economia americana ci si cele din alte tari si-au stors deja rezervele imbibate din trecut, iar acum a sosit momentul sa inventezie cineva alta regula.

Aceasta regula este cea a consumului. Daca economia, din America sau din alta parte, va determina populatia sa consume, masurile autoritatilor de reducere a somajului se vor intalni pe piata cu mentinerea locurilor de munca existente, asigurand o dinamica sanatoasa.

Altfel, indiferent daca suntem in America, in centrul Europei sau la periferia ei (un termen agreat in ultima vreme de specialisti) vom defila tot in mars fortat, batand pasul pe loc.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#somaj SUA Europa, #noi locuri munca somaj , #oferte locuri munca