Ziare.com

Revelatia ministrului Campeanu: Romanii calificati au plecat in state cu salarii mai bune

Marti, 09 Iulie 2013, ora 17:28

   

Revelatia ministrului Campeanu: Romanii calificati au plecat in state cu salarii mai bune
Piata fortei de munca din Romania seamana din ce in ce mai mult cu cea din tarile dezvoltate economic ale Uniunii Europene, ca urmare a lipsei de personal calificat si supercalificat, a declarat marti, la o conferinta de presa, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

"Piata fortei de munca din Romania a inceput sa fie asemanatoare celei din Uniunea Europena, deci sa avem tot mai putina forta de munca calificata. Persoanele calificate si supercalificate au plecat sa munceasca in alte state unde sunt mai bine remunerate. Sunt doctori, asistente medicale chiar si acele persoane pe care noi le pregatim pentru turism. Noi ii pregatim foarte bine si dupa aceea isi gasesc un loc de munca in alte tari, unde turismul este mai dezvoltat si unde li se ofera o leafa mai mare", a afirmat Mariana Campeanu.

Romania, in pana de specialisti. Ce posturi se ocupa cel mai greu

Aceasta a aratat ca la recenta bursa nationala a locurilor de munca a fost disponibil un numar insemnat de posturi vacante "in domenii care vizeaza in primul rand turismul, sector care ar putea sustine dezvoltarea Romaniei". Este vorba despre posturi de bucatari, chelneri, agenti de turism si frizer, coafor.

"Au inceput sa fie cerute si alte meserii care lipsesc de pe piata - sudori in argon si inginer", a spus Mariana Campeanu. In acest context, ministrul Muncii a subliniat ca trebuie acordata o atentie deosebita incadrarii in munca a tinerilor "inca din prima zi dupa terminarea scolii".

"Un tanar care ramane un an de zile somer are sanse din ce in ce mai mici de a-si gasi un loc de munca pentru ca isi pierde o parte chiar si din pregatirea teoretica pe care a acumulat-o", a afirmat Mariana Campeanu.

Referindu-se la prevederile existente in legislatia actuala, ministrul Muncii a amintit faptul ca tinerii pot sa se inregistreze la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca in vederea obtinerii unei indemnizatii de somaj care se acorda timp de sase luni si care reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, adica 250 lei.

"Fiind inregistrati in baza de date a ANOFM, tinerii beneficiaza de servicii de mediere in vederea ocuparii locurilor de munca vacante, precum si de servicii de consiliere, inclusiv pentru prezentarea la interviu (tinuta, CV, etc)", a precizat Mariana Campeanu.

Pe langa indemnizatiile de somaj acordate tinerilor care nu au reusit sa se incadreze in munca dupa terminarea unei forme de invatamant, legislatia prevede subventii pentru angajatori, timp de 12 sau 18 luni, in valoare de 500 lei pe luna pentru angajarea tinerilor cu un nivel de pregatire primar si gimnazial, 600 de lei - pentru liceu si nivel post liceeal si 750 lei pentru nivelul universitar.

De asemenea, pot fi acordate absolventilor prime de incadrare, pentru completarea veniturilor, daca isi gasesc un loc de munca si se incadreaza in perioada in care primesc indemnizatie de somaj. In acest caz, venitul de completare este de 30% din indemnizatia de somaj.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1558 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"incadrarii in munca a tinerilor

- incadrarii in munca a tinerilor inca din prima zi dupa terminarea scolii".
- pai cum tanti , cand voi ii bagati in somaj din secunda unu ?

 

Tinerii cu pregatire

au fugit de sistemul corupt promovat de aceste fosile.

 

Tinerii cu pregatire

...specializati in Romania par a fi ...medici.
Evident exista cateva exceptii in orice domeniu de activitate ...dar in principiu inginerii nu prea au cautare la export UE.

Aviz visatorilor de la Vianu, Sava, mViteazu
...cu pretentii cariera tehnica ...eventual IT
...nu prea sunt oportunitati in vest ...la pregatirea voastra.

Vacanta placuta ...multa distractie.

Romania nu iti ofera nimic

doar posibilitatea sa pleci afara unde ai sansa la o viata normala.
trebuie sa fii dus cu pluta ca doctor, dupa ce ai facut 6 ani facultate grea si inca ani buni de rezidentiat sa ramii aici unde esti platit cu ce-a mai ramas la buget dupa ce au spoliat toti hotii de politicieni....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor