Ziare.com

Studiile superioare, un handicap la angajare?

Duminica, 10 Octombrie 2010, ora 17:32

   

Studiile superioare, un handicap la angajare?
Peste 11.000 de locuri de munca vacante sunt inregistrate in saptamana 8 - 14 octombrie 2010, potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), insa cele mai multe dintre ele sunt destinate celor cu studii medii, in timp ce pentru absolventii facultatilor, oferta este cel putin limitata.

Posturile sunt impartite in majoritatea judetelor. Codase la numarul de oferte sunt judetele Alba cu 48 de oferte, Ialomita cu 54 si Covasna cu 70, iar la polul opus se afla Dolj, Iasi si Timis, cu 745, 714, respectiv 671 de locuri de munca.

Municipiul Bucuresti nu are disponibile decat 626 de locuri vacante, motiv pentru care nu s-a clasat in topul judetelor fruntase la oferte de munca.

La nivel national, pentru pesoanele cu studii superioare sunt inregistrate doar 487 de locuri, iar pentru ingineri, oferta alocata este de 207 de posturi.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Celelalte peste 10.000 de oferte sunt adresate persoanelor cu studii medii si absolventi de scoli profesionale. Ocupatiile care predomina ca numar in inregistrarile de la ANOFM sunt cele din industria confectiilor.

In conditiile in care nu exista cerere de munca din partea ANOFM pentru persoanele cu studii superioare, tinerii nu sunt motivati sa se mai duca la facultate.

Piata muncii a stagnat destul de mult din cauza starii economiei, iar somajul este in plina crestere.

Mai mult, persoanele care termina un master nu au posibilitati avantajoase de angajare, iar multi dintre ei ajung sa profeseze ca lucrator comercial in magazine.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2653 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

usurinta cu care se fac studii superioare este cauza acestui haos ; nu exista criterii clare de separare a valorii de non-valoare ; exemplul cem mai elocvent este - clasa politica din Romania -

----------

 

handicapul.... este de cind intra in facultati!!

In Romania studiile superioare sunt niste postliceale... in care intra cine vrea si ies mai multi decit au intrat.....

 

nici macar atat

in multe cazuri cursuri de reatestare a studiilor liceale, dar ce va mirati cand majoritatea profilor sunt fostele cadre de nadejde din activul utc, sau pcr, recalificate la locul de munca, dupa ce au foste ejectate, pe motiv de incompetenta crasa, din economia reala.

Studiile superioare nu sunt un handicap la angajare!

Pur si simplu sunt mai putine si e normal sa fie asa. Anormal e ca aproape toata lumea are o tidula universitara, de parca nu mai avem nevoie de necalificati si meseriasi.

 

dupa brambureala din decembrie '89 cel mai evident fapt este "goana dupa cartoane"

daca pe vremea impuscatului orice absolvent avea in spate "ceva" practica si ceva "stiinta de meserie"...dupa ...de baza e "cartonul".Nu conteaza unde le obtine dar sa fie cit mai multe .M-am intrebat de ce . Nu am gasit decit un raspuns. Mentalitatea ."In trecut " foarte mult conta ceea ce stii sa faci si respectul era adresat capacitatii nu unui banal carton.Existau muncitori , maistri, tehnicieni, subingineri si ingineri respectati pentru ceea ce fac . Pe atuni erau citiva politruci (ii stia toata lumea)care plimbau hirtiile si nu-i baga nimeni in seama. Azi cam multi isi plimba fizicul ...doar ca sa se afle in treaba.Cred ca ar fi de folos ca absolventul de facultate sa aiba cunostintele necesare ca atunci cind terminna o facultate sa stie cu ce se "maninca" munca. Cred ca medicina si arhitectura se incadreazain ceea ce "visez" eu.
.........
Handicap? Cred ca da pentru ca facultatea de azi produce un handicap.
.........
"Caine surd la vinatoare"
.....
pacat de atitia tineri...nefolositi.

 

Pai daca ieste handicapati....

Cum angajatorii sunt cam de aceeasi varsta cu aceia care activeaza ca cadrii didactice iuniversitare in skolilii supirioare de stat si particulare din Atarnatii din vale si pa'n la Cucuietii din deal, cam stiu ce fel de panamale sunt cadrilii astea datatoare de patalamale, si cum unii dinte parinti stiu cum au dat spaga si uns skolilii si cadrilli sa le iasa gradati ficiorii si fecioarilii, este normal ca nu dau nici doi bani pe diplomilli de hartie groasa care atesta tampenia crasa a alora care completeaza cererea de angajare pe masa. Ca doar nu or fi fraieri sa-si taie singuri pisherilii si goli profiturilii angajand ciurucurilii si lazilii.
Si, sa nu uitam un lucru esential: cand vatafu' la Comisia Nationala de Atestare a Titlurilor Certificatelor si Diplomelor Universitatre a fost ani de-a randul savantul de renume mondial cunoscut ca academician corespondent felcer dacal iuniversitar doftor hororis cauza Eungeniu. I Simonist domtziliat cu orden de repartitie ca capul Academiei Romane din Podu' Mogosoaii si vatafa logofata a Iedukkatiei Natzukale fu tanti rectorica Kkaty Abramburica, ce poti sa te astepti la altceva de la aptsolventii toba de praf de-atata beutura si ramasi cu cartea'n gura? Vivat shkola lovilutzionara rumaneasca si traditia iei prosteaska!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor