Amenzi de peste 25 de milioane de euro pentru munca la negru

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 21:15
2004 citiri
Amenzi de peste 25 de milioane de euro pentru munca la negru
Foto: giurgiu-net.ro

Valoarea amenzilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca in anul 2011 se ridica la peste 125,545 milioane lei (aproximativ 30 milioane de euro), din care 105,373 milioane lei (circa 25 milioane de euro) numai pentru munca nedeclarata, informeaza inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, de la Inspectia Muncii.

Inspectia Muncii atrage atentia asupra riscurilor la care se expun romanii acceptand sa munceasca fara a avea forme legale de angajare, oriunde ar lucra, in tara sau in strainatate.

"Atragem atentia ca, pentru persoanele care lucreaza fara forme legale, nu exista niciun fel de protectie in caz de accident de munca si nici in caz de imbolnavire profesionala. Perioada lucrata la negru nu constituie vechime in munca. Astfel, la atingerea limitei de varsta, persoana in cauza nu indeplineste conditia de vechime pentru a beneficia de pensie", afirma inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu.

Acesta subliniaza ca, in caz de imbolnavire, persoana incadrata fara forme legale nu beneficiaza de concediu medical platit si, dupa caz, de pensie de boala sau handicap.

Neplata salariului sau faptul ca angajatorii nu intocmesc lucratorilor contracte individuale de munca sunt cele mai frecvente incalcari ale legislatiei muncii pe care cetatenii le-au reclamat in cele peste 50.000 de petitii adresate inspectoratelor teritoriale de munca si Inspectiei Muncii, in anul 2011.

Potrivit legii, inspectoratele teritoriale de munca au obligatia sa raspunda tuturor cetatenilor care le adreseaza plangeri in maximum 45 de zile de la data inregistrarii reclamatiei. Cetatenii se pot adresa si Inspectiei Muncii daca sunt nemultumiti de raspunsul primit de la inspectoratele teritoriale de munca.

Pentru a veni in sprijinul cetatenilor si pentru scaderea incidentei muncii nedeclarate, Inspectia Muncii a infiintat linia telefonica gratuita pentru sesizari privind munca fara forme legale: TEL VERDE - munca la negru 0800-868-622

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Inspecia Muncii piata neagra, #amenzi munca la negru, #munca forme legale amenzi , #piata muncii