Angajatii care vor profita din plin cand robotii vor prelua controlul

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 08:32
22500 citiri
Angajatii care vor profita din plin cand robotii vor prelua controlul
Foto: SmartDreamers

In niste vremuri din ce in ce mai nesigure in general si in ceea ce priveste piata muncii in mod special, viitorul este si el sub forma unui semn de intrebare ramas singur, fara raspuns.

Situatia schimbatoare a fost semnalata si de cel mai bogat om din lume, Bill Gates. Fondatorul Microsoft trage semnalul de alarma si isi exprima convingerea ca inlocuirea oamenilor cu programe software se face ingrijorator de repede, fie ca discutam despre soferi, ospatari sau asistente.

Bill Gates: Oamenii inca nu realizeaza cate slujbe vor pierde pentru ca vor fi inlocuiti de roboti

Pornind de la o idee dintr-un alt material realizat, cel in care povesteam la un moment dat despre efectul automatizarii fabricilor, am selectat domeniile care urmeaza sa dispara curand, fara insa sa ignoram aspectul referitor la specializarile spre care oamenii s-ar putea orienta pentru a profita de inlocuirea omului cu robotul.

Cat de bine ti-ai ales jobul? Domeniile cu cele mai mari salarii din Romania

Ca punct de pornire, putem sa observam ca tehnologia preia controlul activitatilor care au caracter repetitiv si care, evident, nu implica creativitatea.

Pionul principal in inginerie

Acest lucru afecteaza si ingineria, acolo unde automatizarea fabricilor e direct proportionala cu reducerea brusca a numarului de angajati. Iar in conditiile in care deja calculatoarele domina lumea, ajungand in stadiul in care construiesc chiar si masini cap-coada, e lesne de inteles de ce se face diminuarea numarului de angajati, de care am amintit.

E adevarat, aici inginerul automatist, adica omul care se ocupa de tot ceea ce inseamna sisteme automate, va putea specula din plin situatia, devenind pionul principal in grea incercata industrie.

Din pacate, acesta nu e singurul domeniu care va disparea in viitorul apropiat. Un alt job care va avea mari probleme, ba chiar, probabil, va fi cel mai afectat din punctul acesta de vedere, este cel de agent de turism.

In ultimul timp s-a discutat destul de mult despre asta, lucru deloc intamplator. Statistic vorbind, angajarile din acest domeniu au scazut cu aproape 15%, totul din cauza evolutiei tehnologice. Tehnologia ne educa, noua, oamenilor, comportamentul facandu-ne sa rezervam bilete de avion, spre exemplu, online.

Dezvoltatorii web, marii castigatori

E la indemana, poti zburda virtual prin sute de agentii fara eforturi prea mari si nici nu platesti comision agentiilor de turism - avantaj dezvoltatorii web.

Joburi bune pentru care licenta este doar o hartie - TOP 5

Casieri. Si aici, ca si in primul exemplu, tehnologia castiga teren in fata omului din cauza caracterului repetitiv regasit in activitatile jobului de casier.

Pe langa aceste aspecte, trendul tranzactiilor electronice este si el o amenintare extrem de mare pentru cei care fac parte din domeniu.

Sa luam exemplul aparatelor de citit carduri "contactless". In conditiile in care am ajuns chiar si in acest punct, de ce am mai avea nevoie de oameni care sa numere bani de plastic? In aceasta situatie, singurii avantajati din punct de vedere al pietei muncii pot fi doar operatorii de tranzactii.

Si cei din call center au de ce sa se teama. Cu toate ca anii trecuti piata ne-a obisnuit cu angajari frecvente in acest domeniu, numarul lor s-a redus dramatic in ultimul timp. Companiile au realizat ca o inregistrare de voce care sa raspunda, in general, la tot felul de intrebari frecvente este mai rentabila decat o persoana care sa fie platita strict pentru acest lucru.

Daca mai punem la socotoala si platformele web care ofera informatii si mai specifice, atunci e destul de limpede de ce aceasta temere ar trebui sa fie cat se poate de reala. Si in acest caz, precum in cel referitor la agentii de turism, dezvoltatorii web sunt cei care vor iesi cei mai castigati, odata cu automatizarea care va avea loc.

Sigur, automatizarea va lua timp, asta e cert. Dar la fel de sigur e si ca aceasta se va face. Totusi, la scara larga, putem fi siguri ca multe dintre domenii vor fi in continuare conduse de oameni, in principal pentru ca forta de munca umana e incomparabil mai ieftina decat robotii pentru care costurile de intretinere sau reperatie pot atinge cifre care pun in real pericol profitul companiilor.

SmartDreamers este platforma de recrutare care simplifica legatura dintre companii si candidatii la joburi. Pe www.smartdreamers.com, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani au sansa de a-si gasi locul de munca potrivit experientei si pregatirii lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#joburi roboti, #locuri munca automatizare, #angajati , #piata muncii