Bani de la stat pentru toata lumea si fara nicio conditie! Se fac experimente de acest gen din Europa pana in America

Duminica, 11 Decembrie 2016, ora 07:27
16527 citiri
Bani de la stat pentru toata lumea si fara nicio conditie! Se fac experimente de acest gen din Europa pana in America
Foto: Arhiva Ziare.com

Venitul de baza neconditionat este tot mai des invocat in discutiile privind efectele automatizarii si ale globalizarii asupra locurilor de munca si a salariilor. Si, totusi, ce se intampla daca le dai oamenilor bani in fiecare luna, fara sa-i intrebi nici macar de sanatate?

Este aceasta solutia pentru combaterea saraciei si transformarea lumii intr-un loc mai bun sau, dimpotriva, ar putea osandi clasele defavorizate la perpetuarea starii in care se afla? Adevarul este ca nimeni nu stie deocamdata cu certitudine raspunsul la aceasta intrebare, dar l-am putea afla in curand.

Un grup format din peste 100 de activisti, cercetatori, politicieni, dar si oameni cunoscuti din domeniul tehnologiei precum cofondatorul Facebook Chris Hughes si presedintele Y Combinator Sam Altman a strans 10 milioane de dolari pentru a urmari in urmatorii doi ani care sunt efectele introducerii unor plati minime garantate in SUA.

"Stim din cercetari facute in SUA si international ca acordarea regulata, neconditionata a unor stipendii este o modalitate socant de eficienta pentru a incuraja munca, pentru a imbunatati rezultatele in domeniul sanatatii si al educatiei si pentru a crea o scara a oportunitatilor economice", spune Hughes, care este unul dintre cei trei presedinti ai grupului, numit Proiectul pentru Securitate Economica, citat de CNBC.

Nu numai in SUA sunt avute in vedere in prezent experimente de acest tip. Venitul de baza neconditionat va fi testat si in Insula Printului Edward, cea mai mica provincie canadiana, in cadrul unui proiect derulat in parteneriat cu guvernul national, potrivit CBC.

Decizia vine in urma unei propuneri inaintate de liderul Partidului Verde, Peter Bevan Baker, care s-a bucurat de sprijinul tuturor partidelor politice.

"Un venit de baza neconditionat ar putea permite o dezlantuire a potentialului uman cum nu am mai vazut vreodata", considera Bevan Baker.

Potrivit propunerii sale, masura ar avea ca efecte cresterea economica locala, sprijinirea antreprenoriatului, reducerea costurilor si a complexitatii administrative, reducerea numarului infractiunilor, imbunatatirea starii de sanatate si dezvoltarea comunitatii rurale.

Sunt mentionate insa si cateva dezavantaje si riscuri, cum ar fi costurile totale ale unei astfel de scheme si posibilitatea de a-i descuraja pe oameni sa isi caute un loc de munca.

"Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un proiect pilot: pentru a putea evalua daca beneficiile depasesc costurile", subliniaza Bevan Baker.

Un proiect similar ar putea fi derulat in perioada urmatoare si in regiunea Fife din Scotia, unde a avut loc la sfarsitul lunii trecute o intalnire intre consilieri si functionari ai guvernului scotian si reprezentanti ai Scottish Basic Income Network, un grup care militeaza pentru introducerea venitului garantat, a notat The National.

Olanda si Finlanda sunt alte tari in care au loc initiative asemanatoare.

Ideea este promovata de cateva dintre cele mai mari nume din domeniul tehnologiei.

"Trebuia sa fi inceput sa vorbim despre venitul de baza cu cativa ani in urma", a postat pe Twitter cofondatorul reddit Alexis Ohanian, dupa ce Amazon a anuntat lansarea unui magazin alimentar fara case de marcat.

La randul sau, Elon Musk, fondatorul unor companii ca SpaceX and Tesla, a vorbit recent despre prefigurarea unui viitor in care toti oamenii vor primi neconditionat bani de la guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#venit baza neconditionat, #venit garantat, #automatizare locuri munca , #piata muncii