Cati oameni muncesc in Romania, cum stam fata de UE si unde sunt cele mai mari probleme

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 10:06

   

Cati oameni muncesc in Romania, cum stam fata de UE si unde sunt cele mai mari probleme
In 2016, rata de ocupare a populatiei Romaniei cu varsta de munca (15-64 ani) a fost de 61,6%, in crestere fata de 2015 cu 0,2%.

Ca si in anii anteriori, rata de ocupare era mai mare la barbati (69,7%, fata de 53,3% la femei), conform informatiilor INS.

Romania ramane, insa, departe de tinta nationala, de 70% rata de ocupare, fixata pentru anul 2020, insa obiectivul in acest caz vizeaza populatia cu varsta cuprinsa intre 20 si 65 de ani, unde rata de ocupare este mai mare, de 66,3%, arata News.ro.

Orasenii sunt mult mai activi economic decat romanii de la sate, avand o rata de ocupare de 62,6%, fata de 60,2% in mediul rural.

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 22,3%, iar cea a persoanelor varstnice (55-64 ani) de 42,8%.Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele in varsta de munca s-a inregistrat in randul absolventilor invatamantului superior (86,2%). Erau ocupate 65,2% dintre persoanele cu nivel mediu de educatie si numai 41,0% dintre cele cu nivel scazut de educatie.

Salariatii, in crestere fata de anul precedent (+139 mii persoane), au detinut in continuare cea mai mare pondere (73,4%) in totalul populatiei ocupate. In anul 2016 lucratorii pe cont propriu si lucratorii familiali neremunerati reprezentau 25,6% din populatia ocupata, potrivit Mediafax.

Romania continua sa aiba un exces de populatie ocupata in sectorul agricol.

"Din totalul persoanelor ocupate, 23,1% lucrau in sectorul agricol, 29,9% in industrie sau constructii si 47,0% in servicii", se precizeaza in comunicatul INS.

Totusi, populatia ocupata in agricultura este in scadere rapida, in conditiile in care procentul depasea 25% in 2015.

Potrivit datelor privind evolutia economiei din 2016, agricultura a avut o contributie de doar 3,9% la formarea produsului intern brut (PIB), cea mai mica pondere din istorie si semnificativ mai putin decat sectorul informatica si comunicatii, care a ajuns sa contribuie cu 5,5%.

Din totalul persoanelor ocupate, 23,1% lucrau in sectorul agricol, 29,9% in industrie sau constructii si 47,0% in servicii.

Din totalul persoanelor ocupate in anul 2016, au lucrat cu program partial 723.000 de persoane (8,6%), marea majoritate - in sectorul agricol (82,8%).

Rata somajului a fost de 5,9%, in scadere fata de anul precedent (6,8% in 2015).

Rata somajului avea nivelul cel mai ridicat (20,6%) in randul tinerilor (15-24 ani).

Comparativ cu 2015, rata de ocupare a crescut in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 25-54 de ani si 55-64 de ani si a scazut pentru celelalte categorii de varsta.

Potrivit statisticilor Eurostat, Romania se situa, in 2014, pe locul 23 in randul celor 28 de membre ale Uniunii Europene dupa rata de ocupare a fortei de munca cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani.

In cadrul UE, Romania depaseste, la acest capitol, doar Slovacia, Spania, Italia, Croatia si Grecia.

Citeste si o analiza AFP despre Romania, tara de unde au emigrat 3 milioane de oameni
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8773 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
nusual
rank 5
statistici mincinoase
Nu sunt luati in calcul cei iesiti di somaj care nu mai apar nicaieri desi nu au serviciu.
Tinerii iesiti din somaj sunt abandonati de autoritati care asteapta ca acestia sa emigreze si sa-i treaca la "capsunari" in statistci.
MacGigi
rank 5
Cifre multe si procentaje savante... Nu sunteti capabil sa produceti
un tablou clar al pietei muncii din RO?

Dupa cate stiu, Diaspora cuprinde intre 3 si 5 milioane de suflete, care muncesc. Cu exceptia partii de indieni, care sunt toti oameni, femei si puradei de afaceri!

In RO, ar fi vreo 5 milioane de angajati, dintre care 3 milioane ar fi bugetari, despre care nu se poate spune ca muncesc de dau in gropi :) Ei nu produc nimic, ei consuma ceea ce produc altii, mai fraieri.

Ar mai ramane maximum 2-3 milioane de romani care nu sunt rude cu cine trebuie si care sunt obligati sa munceasca pe unde gasesc si cum pot. Cam astia ar produce averea care este jinduita de Draknea si cu care ar putea sa isi plateasca un palat mai mare si vacante mai insorite :)

Ma intreb ce s-ar intampla, daca pentru un an de zile, vin si astia in Occidenta, sa faca niste vacante prelungite :) Nu va mai exista impozit in RO, ca in Monaco :)))))))))
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor