Ce semne va lasa somajul asupra tinerilor din Europa

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 10:13
2962 citiri
Ce semne va lasa somajul asupra tinerilor din Europa
Foto: Arhiva

Statisticile privind somajul din zona euro sunt ingrijoratoare, insa datele privind somajul in randul tinerilor sunt mult mai grave. Potrivit expertilor, fara o dezvoltare economica sanatoasa, tinerii vor continua sa fie puternic afectati de incetinirea cresterii economice, iar lovitura va lasa, cel mai probabil, semne.

Rata somajului din zona euro a crescut la 10,8% in februarie, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, in conditiile in care unele tari au intrat in recesiune ca urmare a masurilor vizand reducerea deficitelor bugetare si a datoriilor uriase.

"Datele cu privire la rata somajului din zona euro din februarie sunt infricosatoare si arunca un nor negru asupra perspectivelor de crestere in regiune. Rata ridicata a somajului din sudul Europei este partial determinata de factori structurali, dar reflecta, in acelasi timp, suferinta economica pe termen scurt cauzata de programele dure de austeritate", a spus Martin van Vliet, analist ING, citat de CNBC.

Totodata, rata somajului in randul tinerilor din zona euro a fost de 21,6% in februarie, potrivit statisticilor Eurostat. Cele mai ridicate rate ale somajului in cazul persoanelor cu varste mai mici de 25 de ani s-au inregistrat in Spania, 50,5%, si in Grecia, 50,4%, iar cele mai scazute rate au fost consemnate in Germania, 8,2%, si Austria, 8,3%.

"Rata somajului probabil ca minimalizeaza adevarata situatie a tinerilor fara un loc de munca, in conditiile in care muncitorii descurajati parasesc piata muncii sau sunt nevoiti sa accepte joburi part-time. Cu toate acestea, ratele somajului printre tineri au crescut considerabil in urma crizei financiare si a 'marii recesiuni'. In zona euro, de exemplu, rata somajului in randul tinerilor a crescut cu 6% din 2008", a precizat Larry Hatheway, de la UBS Investment Bank.

Potrivit acestuia, obstacolele pe care tinerii le intampina atunci cand isi cauta un loc de munca, inclusiv faptul ca au mai putine abilitati si niveluri mai scazute de productivitate, ceea ce ii face mai putin atractivi pentru potentialii angajatori, sunt exacerbate de cresterea, ca urmare a recesiunii, a bazei de forta de munca calificata si cu experienta.

Somajul printre tineri poate genera alcoolism, boli mentale si sinucidere

Intr-o lucrare publicata in 2005, economistii Paul Gregg si Emma Tominey argumenteaza ca somajul timpuriu poate lasa semne.

Potrivit lui Hatheway, numeroase studii arata faptul ca exista legaturi evidente intre rata somajului la tineri si comportamentul antisocial, alcoolism, boli mentale si fizice si sinucidere, iar multi analisti considera ca protestele din Europa, care au luat amploare in ultimul an, au la baza somajul printre tineri.

"Rata somajului printre tineri poate fi combatuta cu succes prin generarea unei cresteri mai rapide. Imbunatatirea abilitatilor si instruirea pot ajuta, insa beneficiile unor astfel de politici sunt relativ modeste", spune Hatheway.

Dar, in conditiile in care datele din productie sunt slabe, iar zona euro variaza intre revenire si dezastru, perspectivele pentru crestere nu sunt stralucite, iar rata somajului poate avansa in continuare.

Francois Cabau, analist la Barclays Capital, crede ca nu este probabil ca somajul din zona euro sa creasca in acelasi ritm alert precum in perioada 2008-2009, dar, in conditiile in care este deja ridicata, rata somajului ar putea depasi recordul din februarie.

"Scenariul nostru de baza vizeaza o crestere de 0,3 puncte procentuale in al doilea trimestru din 2012, la 11,1%", a adaugat Cabau.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#somaj Europa, #somaj tineri zona euro , #piata muncii