Cea mai severa fractura intre generatii pe piata muncii: tinerii romani, lideri la somaj

Vineri, 27 Februarie 2015, ora 07:28
3307 citiri

Desi ocupa de-abia locul 20 din 28 de state UE ca rata nationala a somajului, Romania continua sa detina detasat prima pozitie in ceea ce priveste somajul relativ in randul tinerilor intre 15 si 24 de ani.

Practic, ne situam in topul celor mai ocupati europeni dupa ce ajungem la 25 de ani, dar nici apetitul pentru munca si nici sansele oferite la inceput de cariera nu corespund cerintelor europene.

Somajul la nivelul zonei euro a fost de 11,3% la finele lui 2014. In schimb, in randul tinerilor sub 25 de ani, situatia este de doua ori mai grava, ponderea celor in cautare de lucru fiind de 23%.

Romania se afla printre tarile care au reusit sa mentina acest fenomen in limite acceptabile la nivelul intregii populatii, dar se confrunta cu mari probleme la nivelul tineretului.

Trebuie remarcat ca flagelul somajului se manifesta mai pregnant in zona euro decat pe ansamblul intregii Uniuni Europene, unde se inregistreaza un nivel de 9,9%, in scadere de la cei 10,7% atinsi in urma cu doi ani.

Totusi, UE continua sa se afle la nivelul acestui indicator macroeconomic esential mult peste SUA (5,6%) si Japonia (3,5%).

Flancul sudic al zonei euro formeaza podiumul somajului, situat detasat in afara mediei europene. Cu toate acestea, nici state situate mai la nord, precum Slovacia sau Irlanda, nu au fost ocolite de lipsa locurilor de munca.

Fapt interesant, Spania, Portugalia, Italia si Franta se plaseaza intre cele 11 tari din UE situate peste media Uniunii ca nivel al somajului. Ceea ce se constituie intr-un avertisment pentru noi, prin prisma componentei socio-culturale latine, dar ne si plaseaza (cel putin statistic) in pozitia oarecum surprinzatoare de cea mai "nordica" tara latina.

Citeste mai multe despre Cea mai severa fractura intre generatii pe piata muncii pe Curs de Guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#tineri somaj Romania, #romani statistici somaj, #somaj Romania UE , #piata muncii