Ziare.com

Codul Muncii: Vezi ce ne pregateste Guvernul

de Teodora Bodeanu
Marti, 14 Decembrie 2010, ora 07:26

   

Codul Muncii: Vezi ce ne pregateste Guvernul
Noul Cod al Muncii, pe marginea caruia Coalitia de la guvernare va discuta din nou, in aceasta saptamana, prevede, printre altele, majorarea perioadelor de preaviz, scurtarea duratei minime de concediu pe care angajatorul este obligat sa o accepte si modificarea conditiilor pentru angajatii temporar.

Iata care sunt principalele modificari aduse Codului Muncii, potrivit proiectului de lege realizat de Ministerul Muncii:

Prevederi pentru contractul individual de munca

- Angajatorul are obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa, inainte de inceperea raporturilor de munca. De asemenea, acest contract se incheie in baza consimtamantului celor doua parti.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

- Angajatorul poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta prevazuta in contract. Plata indemnizatiei de neconcurenta inceteaza din luna urmatoare notificarii scrise a angajatului privind denuntarea acesteia.

- Prestatiile suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura trebuie specificate in contractul individual de munca.

- Angajatorul nu poate cere informatii despre persoana care solicita angajarea de la fostul angajator decat daca il instiinteaza pe cel in cauza in prealabil, iar informatiile cerute nu pot fi decat despre activitatile indeplinite si durata angajarii.

- Perioada de proba pentru verificarea aptitudinilor salariatului poate sa fie de maximum 45 de zile calendaristice, pentru functiile de executie, si de 120 de zile calendaristice, pentru functiile de conducere.

- In cazul persoanelor cu handicap, verificarea aptitudinilor profesionale se realizeaza pe o perioada de maximum 30 de zile.

- Pe durata perioadei de proba, salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern si in contractul individual de munca.

- Contractul individual de munca poate inceta printr-o simpla notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricarei dintre parti, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba.

- Angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, la solicitarea angajatului.

- Se interzice cumulul a mai mult de doua functii la acelasi angajator.

- Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi numai cu acordul salariatului, din doua in doua luni.

- Angajatorul poate reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, in cazul reducerii temporare a activitatii, din motive economice, tehnologice, structurale sau similare care depasesc 30 de zile. Reducerea programului se poate mentine pana la remedierea situatiei care a condus la o astfel de masura.

De asemenea, daca este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, angajatorul poate acorda, in aceasta perioada, concediu fara plata, dupa informarea sindicatului reprezentantiv.

- Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata suspendarii activitatii pentru carantina.

- Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

- Termenul de preaviz nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functie de executie sau 45 de zile in cazul celor cu functie de conducere.

Prevederi pentru contractele angajatilor temporar

- Contractul de munca individual pe durata determinata poate fi prelungit, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari.

- Proiectul de munca temporara nu poate avea un termen mai mare de 24 de luni, iar durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive, care, adaugate la durata initiala, nu pot conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.

- In contractul de punere la dispozitie a unui angajat temporar trebuie sa fie incluse durata misiunii, caracteristicile postului, calificarea necesara, locul executarii misiunii, programul de lucru, conditiile concrete de munca, echipamentele individuale de protectie si de munca, orice alte servicii si facilitati in favoarea salariatului temporar, valoarea comisionului de care beneficiaza agentul de munca temporara si conditiile in care angajatorul poate refuza un salariat temporar pus la dispozitie de un agent de munca temporara.

- Contractul de munca temporara trebuie sa includa si conditiile in care urmeaza sa se desfasoare misiunea, durata misiunii, identitatea si sediul utilizatorului, precum si cuantumul si modalitatile remuneratiei.

- Prin contractul de munca temporara se poate stabili o perioada de proba de 2 zile lucratoare, pentru o perioada de munca mai mica sau egala cu o luna, de 5 zile lucratoare, pentru un contract cuprins intre o luna si 3 luni, 15 zile, pentru contract intre 3 - 6 luni, 20 de zile pentru contract pe o perioada mai mare de 6 luni si 30 de zile lucratoare pentru salariatii incadrati in functii de conducere, pentru o perioada a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.

Modificari privind durata de munca

- Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Aceasta durata poate fi prelungita in cazul in care media orelor de munca pe o perioada de patru luni calendaristice nu depaseste 48 de ore/saptamana.

- Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.

- Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere, ce trebuie oferite in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia.

- In perioadele de reducerea activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite ce se vor constitui intr-un cont cu care angajatorul sa poata sa compenseze, in avans, eventualele ore suplimentare ce vor fi prestate pe parcursul anului.

- Salariatii de noapte trebuie sa aiba un spor la salariu de minimum 15 la suta din salariul orar de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.

- Angajatorul are obligatia sa ofere fiecarui angajat posibilitatea de a efectua, intr-un an calendaristic, cel putin zece zile lucratoare de concediu neintrerupt.

- Atat pe durata exercitarii mandatului, cat si pe o perioada de 2 ani dupa incetarea acestuia, liderii sindicali nu pot fi concediati pentru motive care nu tin de persoana salariatului sau ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate.

- Daca angajatul provoaca o paguba, angajatorul poate sa-i solicite, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii. Daca salariatul refuza acest lucru, angajatorul poate sa-si recupereze pierderile prin retineri din salariu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6057 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cel mai bine ar fi , ca angajatul sa nu fie tratat ca om , sa aibe drepturile unui "agregat"

---------------

 

da...doamna Teodora....vai ce ne pregateste guvernul,sa ne ia pielea ....

guvernul e zmau,ne exploateaza,ne omoara,dragi compatrioti...suntem in dictatura...omului de catre om...vai noua!!!!!!!!
...aceeasi gama unaintr-una de tonomate bine hranite si agitatoare!
In loc sa scrieti ca in sfarsit guvernul vrea sa bage disciplina muncii in randul romanilor care prin nastere au fost invatati sa chiuleasca,...bagati din nou sula...
Inainte tovarasi!

multumim din sufletul nostru de parinti pentru dragostea ce ne-o porti ; esti raza noastra de lumina , in intunericul noptilor reci ! ( merge ? ) asa i-am spus lui Isabell sambata seara , si s-a dezbracat repede ; sper ca nu vrei sa faci la fel ?

------------------

@bum....tu cu cine dialoghezi?

...de cand scrii pe aici ,eu atata stiu despre tine ca esti in doua luntri,in functie de conditiile meteo!

nu sunt in nici o luntre , asta nu poti tu sa-ntelegi

-------------

Bugetarii , in nesabuinta si nesimtirea lor dau prilejul unui pas inainte , datorat unui sut in dos .

Cei de l privat nu aveau nevoie de asa ceva , si asa sunt pe contracte individuale de munca .
Astilalti insa , spagarii , beneficiarii de stimulente ... astia merita juganiti fie si cu Codul Muncii .

Onorat Presedinte al Romaniei !
Onorat Premier al Romaniei !
Cu Judecatorimea ... ce faceti !??
Ca ne mananca ficatii si averea !

bum , dialogheaza cu mine,

Multamita , coana Nutica ?

Codul Muncii = CODUL SCLAVILOR....

Deci dupa aceasta raspundere vom deveni cu acte normative SCLAVII celor care ne conduc...
Acesti GUVERNANTI au auzit de legea nr. 74/1999 - prin care s-a RATIFICAT -CARTA SOCIALA EUROPEANA revizuita ??
Institutia AVOCATUL POPORULUI a devenit cu acte normative institutia AVOCATUL PUTERI - deci nu mai apara drepturile fundamentale ale cetatenilor...
Acum dupa ce ne-au lasat fara SORIC si TOBA ne-au adus un POPA si un DASCAL ca sa aiba cu ce ne duce pe ultimul drum....

SA TRAIASCA REPUBLICA DICTATORILA ROMANIA

Bag seama ca pentru dumneavoastra disciplina inseamna dictatura

Decat sa bateti apa in piua, mai bine ati spune, concret, ce masuri de mai sus vi se par dictatoriale sau proaste. Nu am citit Codul Muncii si nici nu am timp sa il citesc pe tot, dar in acest articol nu vad nici o masura... criminala pentru angajat. Asta daca putem intelege ca socialismul si comunismul s-au terminat de mult si acum traim intr-o economie libera in care atat salariatii, cat si angajatorii, SE POT MISCA LIBER, nici unul nu este obligat sa il suporte pe celalalt daca nu vrea sau daca nu mai are cu ce sa il sustina. Nu vad de ce ne plangem, de parca ar fi cineva obligat sa ne intretina si sa ne asigure la nesfarsit... sa ne asigure ce altceva decat contravaloarea muncii pe care am prestat-o, evident in conditii de eficienta. In momentul in care munca nu mai este eficienta, trebuie sa avem capacitatea si taria de a o SCHIMBA. In definitiv, aceasta exceptionala avutie a noastra, pamantul acesta bun si frumos pe care ni l-a dat Dumnezeu, ne asteapta... Este inca rabdator si ne asteapta sa avem grija de el si sa il punem in valoare.

@Kiatra-Neamt

lucrezi la stat sau la privat?

eu pe unde am lucrat, si lucrez de vreo 12 ani, nu am avut probleme cu patronii. 'problemele' erau create de angajati, asa numitii manageri intermediari. ca fapt divers, cu 1 individ din 'casta' amintita, am avut o disputa din cauza ca trecuse la stadiul 'matol' toata ziua (dormea si noaptea prin firma), si nu am fost singurul, au mai fost 2 colegi care l-au 'caftit' un pic.

poate actualul cod al muncii nu o fi ok, dar nici cu romanii nu mi-e frica, mai ales cei din sistemul public.

Statele in care exista un Guvern competent incep sa iasa din criza economica, Romania isi continua declinul, nimic nu o opreste

Lipsa reformelor, a oricaror masuri serioase pentru iesirea din criza economica sau macar pentru stoparei ei isi va pune amprenta cu varf isi indesat nu numai prin buzunarele noastre si in inflatie, ci si asupra drepturilor fundamentale pe care le avem. Prin modificarile aduse Codului muncii, drepturile angajatilor romani vor fi mai putine, iar obligatiile mai numeroase. Asa ca o sa traim la limita subzistentei, pentru ca doar asta ne va permite Cabinetul Basescu-Boc.

 

Ei bine, ne indreptăm intr-o direcție greșită.

Vestea buna este ca a schimba direcția ține doar de noi inșine.
Iată și o idee:
http://r-evolutia.blogspot.com/2010/12/manifestul-meu-politic.html

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor