Ziare.com

Adevarul despre integrarea persoanelor cu handicap pe piata muncii - care sunt principalele obstacole

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 19:09

   

Adevarul despre integrarea persoanelor cu handicap pe piata muncii - care sunt principalele obstacole
Nivelul scazut de educatie si lipsa accesibilizarii raman cele mai importante obstacole in integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii din Romania, potrivit unui studiu recent.

Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania (ONPHR) a organizat, joi, dezbaterea publica "Bariere in integrarea si reintegrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati", potrivit comunicatului remis Ziare.com.

La acest eveniment au participat aproximativ 80 de persoane: specialisti din cadrul ONG-urilor, autoritatilor publice si companiilor private, cat si persoane cu dizabilitati.

Studiul a venit in completarea studiului privind reabilitarea si integrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati, realizat in cadrul proiectului cu finantare europeana - EXCELNET.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Educatia: o bariera majora in calea integrarii pe piata muncii a persoanelor cu handicap

Educatia mai constituie un obstacol major in calea integrarii persoanelor cu dizabilitati in viata sociala si, mai ales, pe piata muncii. Populatia chestionata are calificari mai slabe decat media nationala, iar numarul tinerilor respondenti care nu au mers la scoala este ridicat: 19% din cei chestionati, cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani.

Persoanele cu dizabilitate mintala grava dobandita inainte de varsta de 15 ani inregistreaza un grad mai redus de frecventare a scolilor (jumatate dintre ei nu a frecventat scoala). Printre cei care au frecventat-o, multi au optat pentru cursurile de arte si meserii.

Aceste cifre se datoreaza in mare masura lipsei de adaptare a educatiei: respondentii cu dizabilitati mintale evidentiaza in special lipsa metodelor pedagogice adaptate (33%), a profesorilor specializati (25%) si lipsa structurilor/serviciilor de sprijin (21%).

Excluziunea de pe piata muncii

Pentru o patrime dintre respondenti, excluziunea de pe piata muncii a fost perceputa ca fiind datorata dizabilitatii.

Ea este determinata de principalele bariere identificate in accesul la piata muncii, precum:

-dizabilitatea;
-atitudinile discriminatorii ale angajatorilor;
-lipsa stimulentelor pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati.

Din datele colectate in cadrul grupurilor de experti/focus grupuri, cele trei principale obstacole in accesul pe piata muncii sunt:

-mentalitatea si atitudinea angajatorilor si a societatii in general;
-insuficienta calificare a persoanelor cu dizabilitati, atat scolare cat si profesionale;
-lipsa de sprijin.

Dezvoltarea insuficienta a cadrului legislativ, necorelarea acestuia cu prevederile Conventiei ONU si lipsa unor facilitati fiscale motivante pentru angajatori fac ca integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii sa fie precara.

Astfel ca, in semestrul trecut al anului 2013, doar 4,6 la suta din cele 622.892 de persoane cu dizabilitati aveau un loc de munca, conform Institutului pentru Politici Publice.

Ce solutii pot fi adoptate

Solutiile propuse in cadrul dezbaterii pentru inlaturarea acestor bariere pot fi organizate in trei capitole importante: accesibilizarea (educatiei, infrastructurii orasului, informatiei), modificarea cadrului legislativ (oferirea mai multor facilitati pentru angajatori, corelarea legislatiei nationale conform Conventiei ONU, finantarea unor servicii de angajare), schimbarea atitudinii cu privire la potentialul si abilitatile persoanelor cu dizabilitati.

Activitatile au fost organizate in cadrul proiectului Excelnet - Infiintarea unei retele de centre de excelenta in furnizarea serviciilor de reabilitare si integrare profesionala pentru persoane cu dizabilitati, ca grup vulnerabil pe piata muncii, co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si implementat de Federatia Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania si partenerii sai.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5791 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Majoritatea conducatorilor nostri au retard mintal...

In Romania nu exista decat sanse infime pentru persoane cu handicap locomotor sa lucreze undeva. Nici acum ,dupa 25 de ani nu exista rampe ,lifturi ,toalete ,incaperi ,mobilier pentru acesti mai putin norocosi semeni ai nostri.Soferii de autobuze ,chiar daca acestea sunt dotate cu rampe ii improasca cu insulte sau ii ignora.Pentru ceilalti sansa este zero. Tot handicapate sunt considerate persoanele trecute de 40-50 de ani chiar daca au cunostinte si aptitudini mult superioare altora.In general societatea noastra barbara nu are nici un pic de toleranta pentru astfel de persoane.

 

 

singurul loc in care...

...si-au gasit de lucru pe salarii fabuloase ,588 de handicapati este parlamentul Romaniei. Si asta pentru ca alti 70 % din aceiasi categorie le-au dat votul .

 

 

Nu e adevarat, in majoritatea cazurilor...

...persoanele cu handicap sunt mai pregatite decat cele sanatoase, cu exceptia celor cu handicap mintal, carora nu prea mai ce sa le faci. Problema in Ro sunt locurile de munca, prea putine, prost platite si nu ajung nici pentru cei normali, daramite pentru cei napastuiti. Ca oricum, patronul are niste avantaje, daca angajaza handicapati. Dar patronii se imputineaza pe zi ce trece, iar la stat intra numa' pilosii sau coruptii. Handicapatii n-au bani de mituit, iar aia care au, sunt handicapati mintal, dar posesorii unor colectii de diplome, impresionante, toate obtinute cu mita. Cred ca stiti despre ce vorbesc. Un exemplu: dr. Victor Viorel Ponta. Sa nu-mi zica mie cineva ca asta e "capabil". Pe zi ce trece ies la iveala noi debilitati mintale, iar pana termina mandatul trebuie declarat nebun, altfel infunda puscaria.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor