Cand se intoarce diaspora acasa

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 07:54
14561 citiri

De la inceputul anului scriu aici despre faptul ca Romania se confrunta cu un deficit pe piata muncii si ca acest deficit va creste in anii ce vor veni.

Cauzele sunt clare si le-am mai detaliat: incapacitatea sistemului de Educatie de a pregati absolventii pentru piata muncii (la pachet cu desfiintarea scolilor de arte si meserii) si proasta guvernare, coruptia si lipsa de respect cu care majoritatea administratiilor au guvernat.

Tocmai de aceea, m-am bucurat sa aud, in urma cu cateva seri, o declaratie a doamnei Olguta Vasilescu, care afirma ca si-ar dori ca romanii sa se intoarca in tara, pentru a ocupa locurile de munca libere din sectoare precum IT-ul sau agricultura.

Spun ca m-am bucurat, pentru ca de aproximativ trei ani sunt implicata alaturi de alti oameni de afaceri, precum Felix Patrascanu sau Marius Bostan, intr-un proiect care se numeste RePatriot, si care si-a propus sa convinga romanii sa se intoarca acasa si sa investeasca in comunitatile pe care le-au parasit in cautarea unei lumi mai bune.

Beneficiile sunt evidente. In primul rand, am stopa trendul natalitatii care arata ingrijorator. Studiile arata deja ca intr-o jumatate de secol in tara vor mai fi doar 12 milioane de romani. In al doilea rand, revenirea romanilor acasa ar aduce si un bagaj antreprenorial, o etica a muncii si chiar modele de business care lipsesc inca in anumite comunitati romanesti.

Proiectul inceput de noi, si pe care il finantam integral din banii nostri, face apel, in mod evident, si la sentimentele nationale si la dorul romanilor de peste granita. Ca roman care am locuit o lunga perioada de timp in Germania si in Venezuela, pot spune ca oricate bucurii ai avea, mereu iti vor lipsi locurile in care te-ai nascut si in care ai copilarit.

Din pacate, insa, exista o problema pe care niciun program de tipul RePatriot nu o va putea rezolva: modul in care autoritatile se comporta atunci cand interactioneaza cu cetateanul. Nu s-a inventat inca niciun vaccin pentru nesimtire, aroganta, coruptie si hotie.

Romanii din diaspora nu pot uita modul in care au fost jigniti in ultimii ani, mai ales in momentele electorale in care au votat altfel decat ar fi vrut unii politicieni. Spuneam mai sus ca ma bucura declaratia doamnei Vasilescu, care a vorbit despre posibila intoarcere a romanilor in tara. Din pacate, insa, chiar doamna Vasilescu reprezinta perfect tipul de politician care i-a facut pe acesti romani sa-si paraseasca patria.

Dupa alegerile prezidentiale din 2014, castigate detasat de Klaus Iohannis, doamna Vasilescu posta un mesaj ironic pe Facebook, in care invita romanii sa se intoarca acasa, pentru ca si-ar fi luat tara inapoi.

"Asteptam Diaspora acasa dupa ce si-a luat tara inapoi si locurile de munca promise, astfel incat somajul sa fie zero, ca la Sibiu", scria Olguta Vasilescu in noiembrie 2014.

Mai recent, in mai 2017, Lia Olguta Vasilescu ironiza din nou diaspora, tot intr-un comentariu postat pe Facebook. In contextul concursului Eurovision, un prieten i-a comentat pe Facebook ca romanii din diaspora au dat dovada de solidaritate si au votat cu reprezentantii Romaniei, de peste tot din Europa. Raspunsul a fost si de aceasta data halucinant: "Daca votau ca la prezidentiale, ieseam pe primul loc...".

Acesti politicieni au jignit romanii din diaspora de fiecare data cand au avut loc alegeri importante, iar rezultatele venite din afara granitelor nu au fost in favoarea lor. Asa s-a intamplat in 2009, in 2012 sau in 2014. De foarte multe ori, atacurile la adresa romanilor din diaspora aminteau de mesajele folosite de propaganda iliesciena, la inceputul anilor 90, la adresa unor politicieni precum Ion Ratiu.

Si eu m-am confruntat cu acest tip de atacuri, fiind deseori acuzata ca am parasit Romania comunista, pe cand aveam cinci ani si ca nu am fost indeajuns de patrioata incat sa raman in lagarul socialist.

Am vorbit cu foarte multi romani care locuiesc astazi in strainatate, si care au plecat fie iniante de 1989 fie dupa, in special dupa 2004, cand am putut calatori fara vize in Uniunea Europeana. Cei mai multi dintre ei s-ar intoarce in tara. Mi-au spus ca ar putea trece usor peste lipsa unei infrastructuri moderne, peste sistemul de Sanatate aflat la ani lumina de cel din tarile dezvoltate si peste alte chestiuni de acest tip. Ar trece peste multe. Toti insa mi-au spus ca nu mai pot insa accepta modul in care o mare parte a clasei politice se raporteaza la popor. Toti mi-au spus ca nu inteleg de ce antreprenorii sunt jigniti de ministri si de parlamentari; de ce oamenii care protesteaza sunt priviti cu dispret; de ce cetateanul obisnuit este umilit atunci cand interactioneaza cu insitutiile statului; de ce trebuie sa stea cu zilele la cozi pentru a reinoi un document. Si multe altele, lucruri pe care noi in Romania le traim pe pielea noastra.

Sunt sigura ca la un moment dat, o mare parte dintre romani se vor intoarce acasa. Asta nu se va intampla insa decat atunci cand vor fi siguri ca primesc respectul potrivit.

Din pacate, acest lucru nu se va intampla prea curand. Ba chiar, vedem cum nesimtirea si minciuna au devenit produse de export. Interpretarea comunicatului Departamentului de Stat care se adauga mesajului dat de comisarul Timmermans este definitoriu.

Practic, mesajele de astazi ale celor din PSD si ALDE reprezinta o jignire nu doar la adresa inteligentei si bunului simt al cetatenilor romani ci si o jignire la adresa partenerilor nostri euro-atlantici.

Respectul si bunul simt nu se pot legifera. Stim asta. Putem face insa altceva. Putem lupta in continuare pentru o Justitie independenta, caci da, putem si trebuie sa luptam in continuare cu hotia si coruptia. Haideti ca impreuna sa facem o tara mai curata. Si abia atunci, poate, romanii se vor intoarce acasa.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#romani strainatate Romania , #piata muncii
Comentarii
Poza ggPushy
ggPushy
rank 5
DIASPORA E SUPORTUL Extern fundamental pentru Romania!O forta reala!
Poza BenDover
BenDover
rank 5
Cand se intoarce diaspora acasa?