Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Codul Muncii, razboi declarat impotriva angajatilor?

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 13:03
5048 citiri
Codul Muncii, razboi declarat impotriva angajatilor?
Foto: Romania Libera

Modificarile aduse Codului Muncii nu aduc niciun avantaj nici pentru angajati, nici pentru angajatori, neeliminand problemele reale pe care le are piata muncii in prezent, potrivit specialistilor.

Ministerul Muncii a facut publice schimbarile din nou Cod al Muncii, printre acestea numarandu-se cresterea duratei in cazul contractelor pe perioada determinata, precum si posibilitatea extinderii acesteia dupa expirarea termenului, dar si posibilitatea ca angajatorul sa disponibilizeze angajatii care intra in greva.

De asemenea, se majoreaza atat perioadele de proba, cat si cele de preaviz si se micsoreaza perioada obligatorie de concediu neintrerupt de la 15 la 10 zile.

Potrivit fostului ministru al Muncii, Mariana Campeanu, modificarile nemultumesc atat patronatele, cat si sindicatele, deoarece masurile prevazute nu rezolva problema persoanelor care lucreaza fara plata contributiilor.

"Nu conteaza daca ai un contract de munca pe o perioada nedeterminata sau determinata, pentru ca, in acest caz, se platesc toate cotele. In schimb, nu se prevede nimic pentru cei care lucreaza pe conventii civile sau contracte de prestari servicii", a spus Mariana Campeanu, pentru Ziare.com.

"Nu vad care ar fi noutatea, decat multe dezavantaje pentru persoanele angajate, care nu mai au nicio siguranta asupra locului de munca. In acelasi timp, sunt create destul de multe dificultati si pentru angajator, asa incat nu aduce nimic bun", a completat fostul ministru al Muncii.

Angajati pe termen determinat

Potrivit spuselor sale, masura referitoare la contractele pe o perioada determinata ar trebui sa fie aplicata doar in cazul unor anumite lucrari, pentru care angajatorul chiar ar avea nevoie de mai multi angajati, pe o anumita durata.

"Daca introducem aceasta masura si punem angajari pe o perioada determina si acestea pot sa se intinda la nesfarsit, inseamna ca absolut toti angajatii, pana la urma, vor fi pe perioada determinata. Or acest lucru nu este bun nici pentru angajator si nici pentru angajat. Nici angajatul, care nu are siguranta locului de munca, nu cred ca are acelasi randament si nici angajatorul nu obtine nimic", a comentat Campeanu.

Astfel, ar trebui data posibilitatea ca un angajator, pentru un anumit proiect, pe care trebuie sa-l demonstreze cu un contract, sa poata face angajari pe perioada respectiva.

De asemenea, majorarea perioadei de proba s-ar putea dovedi, in cele din urma, tot o masura proasta, deoarece angajatorii ar putea abuza de acest lucru. Pe de alta parte, daca ar fi aplicata in mod corect, ar fi benefica pentru angajator, deoarece i-ar da destul timp sa vada daca persoana respectiva este sau nu buna pentru post.

De altfel, tot un avantaj pentru angajator este faptul ca, potrivit modificarilor aduse Codului Muncii, ar putea sa renunte la angajatul de proba printr-o simpla notificare in scris, fara sa fie nevoie de perioada de preaviz.

In schimb, cresterea perioadei de preaviz, la 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, si la 45 de zile pentru cei din conducere ar avea dezavantaje pentru ambele parti.

"Angajatul este obligat sa ramana sa munceasca in aceasta perioada, nu isi poate cauta un alt loc de munca. In acelasi timp, angajatorul nu isi poate angaja pe altcineva. Este o masura care nu stiu de ce a fost introdusa, pentru ca nu am vazut ca aceasta sa fie o mare problema in relatiile de munca", a spus fostul ministru al Muncii.

Campeanu a adaugat ca, intr-adevar, trebuie introduse masuri de flexibilizare a locurilor de munca si rezolvata problema contributiilor.

"Nu s-a rezolvat problema cea mai grava din Romania si anume aceea ca se presteaza munca salariala pe alte instrumente decat contractul de munca. Ori ar trebui introdusa plata contributiei la absolut orice forma de angajare, ori ar trebui precizate exact in ce domenii si pe ce perioade se pot face astfel de contracte", a explicat Campeanu.

Modificarile Codului Muncii, neconstitutionale?

La randul lor, sindicatele nu numai ca nu sunt de acord cu schimbarile, ci sunt de parere ca actualul Cod al Muncii nu ar trebui deloc modificat, in conditiile economice in care se afla Romania in prezent.

Liviu Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) crede ca principala problema o reprezinta masura privind concedierea angajatilor care fac greva.

"Asta inseamna o ingradire grava a dreptului de exprimare, in conditiile in care si Codul de dialog social se modifica. Se vede din capul locului ca s-a pornit un razboi impotriva sindicatelor si a angajatilor de fapt", a spus Pop, pentru Ziare.com.

"E un razboi impotriva angajatilor pentru ca, in acelasi timp, se modifica Legea sindicatelor, Legea contractelor colective de munca, Legea educatiei pentru noi, Legea salarizarii unitare in sistemul bugetar, Legea patronatelor si acum si Codul Muncii. Din punctul asta de vedere, se doreste o slabire foarte mare a angajatilor", a adaugat secretarul general al FSLI.

De altfel, Pop crede ca aceasta masura limiteaza forma de exprimare si este impotriva Constitutiei.

"Intr-un sistem economic fragil, sa vii cu patru modificari concomitente pentru sistemul bugetar, risti sa faci un colaps in randul salariatilor din domeniul bugetar. Iar noi, pentru invatamant, mai avem si Legea educatiei", a conchis Liviu Pop.

Urmatorul pas: mai multa dezbatere

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, luni, ca proiectul de modificare a Codului Muncii a reprezinta primele propuneri transmise de investitorii din Romania, fiind consultati si profesori universitari, in privinta unor articole.

In perioada urmatoare, la proiectul de modificare va lucra o comisie constituita din experti din partea sindicatelor, a patronatelor si a Ministerului Muncii, ce urmeaza a fi creata vineri.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Codul Muncii, #modificari Codul Muncii, #contract perioada determinata, #greva angajati , #piata muncii