Ziare.com

Integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii, o lupta cu morile de vant

de Constantin Pescaru
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 07:32

   

Integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii, o lupta cu morile de vant
Intr-o tara lovita de criza si care nu a reusit sa renunte prea mult la prejudecati, integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii pare o adevarata lupta cu morile de vant.

Romania se vrea a fi o tara democrata, unde egalitatea ar trebui sa fie un principiu de baza, insa lucrurile stau cu totul altfel.

Am vorbit cu Mihaela, o tanara absolventa de studii universitare, care a invatat intens pentru a-si asigura un viitor. Insa, ca multi studenti din Romania, dupa ce a terminat facultatea, realitatea a lovit-o in plin: angajatorii iti cer imposibilul, sa ai si studii in domeniu, dar si experienta.

"Astfel, trebuie sa faci un compromis in anii de studentie si sa te angajezi part-time sau macar sa ai un internship la activ", observa tanara.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Desi era dispusa, ea nu a putut face acest lucru, pentru ca situatia ei este una speciala. Mihaela are un handicap locomotor, care, spune ea, a devenit si un handicap moral si social. Cu toate ca ea se poate deplasa singura si poate face munca de birou.

"Cred ca multi nu au vrut sa ma angajeze din cauza bolii mele. Cel mai trist lucru este faptul ca eu imi doresc cu adevarat sa muncesc, insa simt ca nu sunt lasata. Vreau sa simt ca fac ceva cu viata mea si pentru societate, insa lumea este prea plina de prejudecati. Nu conteaza ce stii sa faci sau ce abilitati ai... conteaza mai mult sa fii 'sanatos' (fara handicap - n.red.), chiar daca nu iti doresti neaparat jobul respectiv", a mentionat tanara.

De doi ani, de cand isi cauta de munca, ea a reusit sa gaseasca doar un loc de munca part-time, prin intermediul unei organizatii care sprijina integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii.

Munca si situatia persoanelor cu dizabilitati

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), pe un esantion de 1.018 persoane, 75% dintre repondenti cred ca persoanele cu dizabilitati intelectuale sunt, in prezent, discriminate in Romania.

O alta concluzie este aceea ca romanii nu percep persoanele cu dizabilitati intelectuale ca fiind egale celorlalti oameni din societate, ci ca persoane nascute cu o anormalitate care le afecteaza gandirea (88%), persoane avand nevoie de sprijin in luarea deciziilor (64%), persoane ce nu pot fi facute responsabile pentru propriile fapte (59%).

In consecinta, angajatorii romani sunt extrem de sceptici in ceea ce priveste angajarea persoanelor cu dizabilitati.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, furnizate Ziare.com, numarul persoanelor cu handicap care sunt angajate in munca a fost, la sfarsitul lunii iunie, de 27.272, dintr-un total de aproape 700.000, cate sunt in Romania.

SUA: Persoanele cu dizabilitati sunt discriminate in Romania

Reprezentantii institutiei ne-au precizat ca dificultatile de integrare a persoanelor cu handicap sunt deosebit de variate, acestea fiind in principal legate de accesibilitatile pe care trebuie sa le asigure comunitatea si angajatorii, adaptarile locului de munca de catre angajatori si mentalitatile legate de utilizarea acestor persoane in activitate.

Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania (ONPHR) a realizat un studiu in acest sens, pe un esantion de 619 angajatori, din regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud si Bucuresti-Ilfov.

Raportul a aratat ca, in ceea ce priveste facilitatile pe care firmele le au atunci cand angajeaza personal dintr-o anumita categorie sociala, companiile prefera tinerii absolventi (79,4%) sau persoanele aflate in somaj (56%). Doar un sfert dintre respondenti (24,9%) declara ca tin cont de avantajele aduse in angajarea persoanelor cu dizabilitati si le prefera pe acestea la angajare.

Tot din studiu a reiesit ca principalele dezavantaje pe care angajatorii persoanelor cu dizabilitati le-au mentionat sunt sprijinul mic din partea statului (72%), dificultatea cu care se poate accesa sprijinul oferit de stat sau cea cu care se recupereaza investitia (71%).

In Romania sunt angajate cele mai putine persoane cu dizabilitati din Europa

ONPHR ofera si doua solutii la aceasta problema.

"Se pot face controale mai dese la firme (conform Legii 448/ 2006, firmele care au peste 50 de angajati trebuie sa aiba un procent de 4% persoane cu dizabilitati angajate; daca acest lucru nu se intampla, trebuie sa cumpere produse de la unitatile protejate sau firmele platesc catre bugetul de stat 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu dizabilitati).

O a doua solutie ar fi mai putina birocratie, un timp mai scurt pentru intoarcerea investitiei catre firme si de ce nu, chiar oferirea altor avantaje competitive. Sigur, noi ne-am dori sa fie pusa in practica a doua varianta", a precizat Silvia Ursu, coordonator comunicare la ONPHR, pentru Ziare.com.

Ce a facut statul in 2012 pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati

Pentru anul 2012, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), prin
Programul national de ocupare a fortei de munca, a estimat incadrarea a 332.000
persoane, la nivel national, din care 592 persoane cu handicap, se arata in solicitarea remisa Ziare.com.

De asemenea, pana la data de 30 septembrie 2012, au fost organizate la un numar de 50 burse de locuri de munca, in 20 judete, prin intermediul carora s-au angajat 69 de persoane cu handicap (4 persoane aveau studii superioare si 65 persoane nu aveau studii superioare).

Meseriile in care s-au incadrat cele 69 persoane sunt: muncitor necalificat, sofer, gestionar, mecanic, reprezentant comercial, instalator, masinist masini aschiere, inginer, agent vanzari, muncitor necalificat in domeniul activitati de asistenta sociala.

Ce facilitati au firmele care angajeaza persoane cu dizabilitati

Potrivit informatiilor transmise de Ministerul Muncii, pentru a stimula angajarea in munca a persoanelor cu handicap, ca factor al integrarii sociale, Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede anumite facilitati acordate angajatorilor precum:

- deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptarii locurilor de munca protejate si achizitionarii utilajelor si echipamentelor utilizate in procesul de productie de catre persoana cu handicap;

- deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de munca, precum si a cheltuielilor cu transportul materiilor prime si al produselor finite la si de la domiciliul persoanei cu handicap, angajata pentru munca la domiciliu;

- decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor specifice de pregatire, formare si orientare profesionala si de incadrare in munca a persoanelor cu handicap;

- o subventie de la stat, in conditiile prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

Dan Matei Agathon, despre angajarea persoanelor cu dizabilitati

Deplasarea pana la locul de munca, o adevarata provocare

ANOFM aminteste ca exista legea nr.448/2006, art.64, unde se prevede ca autoritatile locale trebuie sa ia masuri pentru adaptarea tuturor mijloacelor de transport in comun aflate in circulatie, adaptarea tuturor statiilor mijloacelor de transport in comun conform prevederilor legale, montarea panourilor de afisaj corespunzatoare nevoilor persoanelor cu handicap vizual si auditiv in mijloacele de transport public, imprimarea cu caractere mari si in culori contrastante a rutelor si a indicativelor mijloacelor de transport in comun.

Parcul inventar al RATB cuprindea 2.146 de vehicule (tramvaie, troleibuze si autobuze), din care, 1.158 de vehicule (53,96%) prevazute cu podea coborata si rampa de acces pentru persoane cu probleme locomotorii, 1.291 de vehicule (60,16%) echipate cu sisteme de informare auditiva si 1.368 de vehicule (63,75%) prevazute cu sisteme de informare vizuala, potrivit raspunsurilor primite la solicitarea Ziare.com.

Din cele 460 de statii de tramvai, dotate cu peroane, 337 de statii (73,26%) sunt prevazute cu rampe de acces pentru urcare/coborare.

De asemenea, soferii sunt instruiti si obligati sa actioneze sistemul de trape de acces atunci cand la urcare sau coborare se afla persoane cu probleme locomotorii sau atunci cand, in unele statii, distanta dintre treapta de urcare si carosabil este mai mare de 330 mm.

Si Metrorex a adoptat solutii pentru accesul in statiile de metrou a persoanelor cu handicap. Astfel, pana la finele anului 2012 majoritatea statiilor de metrou vor fi prevazute cu lifturi. Exceptii sunt consemnate in statiile Obor, Piata Muncii, Dristor 2 si Pantelimon, unde vor fi montate platforme inclinate pentru persoanele cu dizabilitati, conform raspunsurilor trimise la solicitarea Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11260 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si ce simplu s-ar putea rezolva

Sunt asa multe persoane cu un intelect si o intelepciune de invidiat.Si pot fi utile in foarte multe locuri fara nici o problema.Incercati domnilor parlamentari si puneti pe listele voastre persoane de acest fel pentru parlament (doar voi vreti binele tarii) si veti avea surprize de proportii.Acestia vor fi in stare sa schimbe lumea, sa ne redea demnitatea si increderea in noi.Ei stiu ce este durerea,umilinta,saracia si teama zilei de maine.Ei vor putea intelege si judeca cu dreptate.

 

 

Da,cum sa nu!

Parlamentarii romani nu numai ca nu ar pune pe liste asemenea persoane,dar nu le-ar angaja nici pe langa cabinetele din teritoriu:acolo sunt locuri rezervate pentru fiice,fii,sotii,amante si alte asemenea cumetrii!

 

 

Bani aruncati

in vant,asta e!La fel ca si programele de insertie a romilor;mai nou se scrie cu un singur r,nu stiu daca ati observat!

 

 

Vai ce discriminate

sunt:au si pensie si dreptul la asistent personal,care de obicei e cineva din familie!Discriminati pe banii romanilor!

 

 

h.a.n.d.i.c.a.p.a.t. e cenzurat de ziare.com :)))))))))

ce papagali....:)))))))))

 

 

Pai patron sa fii, ai angaja una care nu poate sa mearga?

Careia sa trebuiasca sa ii dai concedii medicale peste concedii medicale, rampa la intrare, conditii speciale si care in final nu performeaza ca doar are handicap si nu se poate plia peste program extins de lucru sau stres.
Dincolo de miorlaiala socialista cu egalitatea oamenilor si protectia sociala, nimeni nu isi permite sa se incurce cu un *** pentru ca orice cheltuiala in plus sau beneficiu in minus iti poate condamna firma la faliment.
DOG EAT DOG.

 

 

Cam patetic

Nu stiu cat poate fi de reala aceasta pledoarie care trebuie remarcata si o respect ca gest umanitar.
Probabil ca bagajul genetic al unei persoane nu depinde de o anumita deficienta fizica. Dar, in general, o persoana cu dizabilitati nu se poate educa si instrui ca o persoana normala, sanatoasa. De asemnea, nu se poate concentra si nu are abilitatile (chiar intelectuale) ale unei persoane normale. Vorbim de cazul general, exceptii desigur ca pot exista, dar raman exceptii.
Psihologia spune ca oamenii cu un anumit handicap, precum si oamenii bolnavi, devin mai ursuzi, mai inchisi in ei, mai necomunicativi si chiar mai rai, o rautate care trebuie inteleasa, este ca o revolta in fata naturii care i-a fost potrivnica.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor