Noua lege a bugetarilor: Cine primeste salarii mai mari din 2014

Duminica, 16 Iunie 2013, ora 15:00

   

Noua lege a bugetarilor: Cine primeste salarii mai mari din 2014
Salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizarii, incepand cu 2014, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Prin noua lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice pregatita de Guvern pentru 2014 si anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pastrata la 2,5%.

"Incepand cu anul 2014 se vor acorda, etapizat, majorari salariale cu incadrare in plafoanele de cheltuieli ale bugetului general consolidat. In situatia in care, prin utilizarea valorii coeficientului I de 800 lei, va rezulta un salariu de baza mai mic decat salariul de baza actual, se va mentine in plata salariul de baza actual pana cand majorarile succesive acordate vor ajunge la nivelul acestui salariu de baza.

In situatia in care, prin utilizarea valorii coeficientului I de 800 lei, va rezulta un salariu de baza mai mare decat cel detinut in prezent, se vor acoda majorari salariale anuale succesive astfel incat sa se ajunga la nivelul salariului de baza nominal prevazut de Legea-cadru, modificata", se arata intr-un document obtinut de Mediafax.

Egalizarea salariilor pentru aceeasi functie, dar in institutii diferite

Potrivit unor surse guvernamentale, acest sistem presupune ca majorarile salariale sa fie acordate numai acelor functionari al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta din noua lege, in timp ce ceilalti functionari, cu un salariu mai mare, vor ramane cu acelasi salariu pana vor fi "ajunsi din urma".

"In prezent, exista diferente foarte mari intre salariul de incadrare pentru aceleasi functii, dar exercitate in institutii publice diferite. De exemplu, un contabil dintr-o institutie publica are un salariu mai mare decat un alt contabil dintr-o alta institutie publica.

Prin sistemul propus, se urmareste o oarecare egalizare intre aceste salarii de incadrare, dar asta va presupune ca majorarile salariale sa fie acordate doar pentru acei functionari cu salarii mai mici, iar ceilalalti functionari sa nu beneficieze de aceste majorari", au aratat sursele.

Potrivit acestora, durata in care aceste salarii de incadrare vor fi egalizate va depinde de cati bani vor fi inclusi in fondul de salariu pentru acest sistem.

Tot prin noua lege a salarizarii, cuantumul sporurilor, primelor, compensatiilor si indemnizatiilor va fi stabilit astfel incat, impreuna cu salariile de baza, sa nu depaseasca cresterile salariale prevazute pentru fiecare an in parte prin legile anuale speciale.

Pentru personalul incadrat pe studii medii care absolva studii superioare, se va asigura la promovare cel putin clasa de salarizare detinut anterior aferenta gradatiei avute.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 13162 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Litza Chitzalau
rank 2
Romania insula capitalismului salbatic aflata intr-o Europa sociala
Romania are cele mai mari discrepante salariale din Europa si conform vechiului principi biblic, "bogatii vor deveni si mai bogati iar saracii vor saraci si mai mult" - Pe acest trend, dezechilibrele sociale se vor accentua, consecintele pentru viitor fiind imprevizibile

Salariile "occidentale" ale bugetarilor sunt o sfidare a bunului simt si arata natura reala a sistemului din Romania - O dictatura dibace a aparatului de stat (replicat din vechiul aparat de stat socialist), alesii poporului fiind marionetele acestuia
Utilizator sters
Pentru care merite ? Doar ca exista si pot vota ?!
Dar de salariile celor din zona privata de ce nu se spune nimic ? Acestea sunt reglate direct de aportul lor la sporirea avutiei; ori aici, daca ai merite, ai salariu; daca n-ai, n-ai. La bugetari de ce e pe dos? De ce fara nici-un aport suplimentar, fara nici-un merit, cresc salariile. Asta este clar "Discriminare sociala". Parafrazand pe Lenin cu "dictatura proletariatului", aici este "dictatura birocratului".
DonGabi
rank 3
De 5 ani tot se minte cu legea salarizarii
si uite asa un consilier asistent de primarie ia in mana 700 lei si unul de la finante 2500-3000 lei.M-as mira sa fie cel de la finante tinut pe loc vreo 5-6 ani, sa-l ajunga cel dela primarie!?
RN
rank 5
Asta, dragilor, e comunism desăvîrșit...
Ești contabil? Apăi iei aceiași bani indiferent că faci contabilitate la primăria din Crăcănații de Pădure sau la Ministerul de Finanțe. Că răspunderea e total diferită nu contează - pentru noi ești tot contabil, că atit ne duce capul. Și, evident, iți dăm salariul ca pentru răspunderea mai mică...
just_comment
rank 5
Si totusi...
Cine ia mai multi bani? Ca nu-i deloc clar din randurile de mai sus.

Cica "cresteri anuale pana ajunge la nivelul din grila". Dar daca salariul minim (800) creste intre timp, ce se intampla? Alte cresteri anuale pana cand...???
De fapt, ar fi mai bune cresteri lunare, sau martiene :D
Utilizator sters
conform legii date de poc,salariile de merit,au fost mascate in sala
astfel intre 2 bugetari,cu aceeasi vechime,gradatie etc,salariu de merit,mascat in salar face o mare diferenta ! cand va indrepta guvernul ponta aceasta aberatie nascuta din mintea lui MINI-MO ?!
MARI
rank 5
pentru comentatorii necunoscatori
Grila de salarizare se raporteaza la un indicator de referinta(care este de 600 lei), nu salariul minim pe economie. Si salariile ar arata cam asa: 2,1; 2,2; 2,3,etc.inmultit cu indicatorul de referinta face 1260; 1320; 1380, etc.scazand asigurarile sociale, ajungem la neturi(in mana)de:920; 958, 1001, etc.Deci eu nu cred ca este mult, fata de salariile nete pe care le primesc unii bugetari acum cum ar fi 1600 lei- o educatoare (program de la 9:00 la 12:00, 1700-1800 lei- un agent de politie, 2000-2500-un functionar la finante, etc. Ce parere aveti de aceste salarii(fara studii superioare)??!!
Utilizator sters
mari,ce sa zic...poate ca ar trebui sa ne uitam si la altii !
iti reamintesc ca tov.poc a redus salariile bugetarilor,dar,aici e marea magarie,sa nu fie mai mici decat erau la data de 1.nov 2009 (parca)!cat despre studiile superioare...numai la stat si in romanika se plateste diploma si nu munca fizica,intelectuala,sau talentul si maiestria ! adica un babac de 80 de ani,care nu vrea sa moara,si si-a tras toate diplomele posibile,sa primeasca 80 de milioane,iar un rezident salariu mediu pe economie,desi mosu e adus cu ambulanta la serviciu,iar tanarul medic,de multe ori doarme la serviciu ! nu,sa nu inventam noi apa calda ! la ora actuala sefii castiga de 10-20 de ori mai mult ca nou angajatii...nu e normal ! la privat ar fi corect,dar la stat e bataie de joc !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor