Cum crestem productivitatea folosind normarea muncii

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 11:09
9160 citiri
Cum crestem productivitatea folosind normarea muncii

Cat pot produce cu personalul existent? Chiar este nevoie sa platesc ore suplimentare? Cum pot sti care este performanta muncitorilor mei? Trei intrebari al caror raspuns influenteaza in mod direct productivitatea unei intreprinderi si care sunt, in fapt, trei fatete ale aceleiasi probleme.

Pentru a raspunde, punctul de pornire il reprezinta determinarea timpul necesar pentru indeplinirea unei sarcini, iar stiinta care se ocupa de aceasta este normarea muncii.

Cum functioneaza?

In abordarea traditionala, un cronometru, un clipboard si un numar suficient de mare de masuratori sunt elementele necesare pentru obtinerea unei norme de timp. Cronometrele sunt foarte bune cand vorbim de procese care implica sarcini repetitive. De pilda, fabricarea unei usi. Dar ce se intampla in cazul personalului administrativ? Poate fi acesta normat? In aceasta situatie, putem determina fara probleme gradul de incarcare ("cat se munceste la birou?") prin folosirea unei tehnici numite "observare instantanee".

Spre deosebire de normele obtinute cu ajutorul cronometrului, care dau valori precise de timp, observarea instantanee ofera o imagine precisa a ponderilor activitatilor. Concret, la sfarsit putem spune: "angajatul X intocmit rapoarte 20% din timp, a stat de vorba in procent de 30%, etc.". Sigur, aceasta este un exemplu mult simplificat. In practica, se poate se face o impartire mult mai fina a activitatilor, rapoartele generate reflectand riguros tot ce a facut angajatul X pe parcusul zilei de munca.

Avand la dispozitie aceste doua instrumente un manager va avea o imagine exacta a pierderilor de timp. Iar cuantificarea acestor pierderi este primul pas pentru cresterea productivitatii.

Care sunt problemele care apar?

Altfel foarte util managementului, un sistem de norme suscita in mod inerent ingrijorare in randurile lucratorilor. El este, in viziunea acestora, o amenintare directa la securitatea locului lor de munca si de aici tentativele de obstructionare a procesului.

In plus, apare si rezistenta naturala la schimbare. Experienta ne arata insa ca opozitia - foarte pregnanta in primele zile ale procesului - se atenueaza mai apoi pana spre disparitie. Poate parea surprinzator, dar o solutie care ajuta este o comunicare deschisa cu angajatii referitor la proiectul de normare. Nu este nevoie de explicatii amanuntite, pentru ca acestea ar fi interpretate drept justificari si ar spori suspiciunile. Dar o descriere generala a demersului este binevenita.

Ce avantaje obtin?

Odata determinat timpul de munca necesar, avantajele aduse de un sistem de normare sunt multiple: estimarea costurlor de productie, determinarea remuneratiei, masurarea randamentului masinilor sau al lucratorilor, evidentierea pierderilor de timp si a cauzelor acestora, etc.

Durata implementarii unui sistem de norme variaza de la industrie la industrie, la fel si costurile. Acesti doi factori trebuie intotdeauna judecati in raport cu beneficiile pe care le aduce cu sine un asemenea sistem. In fond, aceasta este o investitie. Insa beneficiile obtinute vorbesc in final de la sine. In economiile mature normarea muncii este folosita cu succes de zeci de ani in planificarea productiei. Ea ajuta la eliminarea pierderilor de timp prin identificarea activitatilor care nu aduc valoare adaugata. Prin implementarea unui astfel de sistem firma dvs. va produce mai repede si mai ieftin. Si acesta nu-i chiar un lucru de neglijat in actualul context economic.

De douazeci de ani Stentor Consulting ofera clientilor sai servicii profesioniste de consultanta si training in normarea muncii. Firme importante din industria petrolului, automatizarilor, serviciilor etc. au beneficiat de expertiza noastra. Ne puteti contacta folosind urmatoarele coordonate:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#productivitate munca, #performanta angajati locuri munca, #productivitate loc munca, #managament loc munca , #piata muncii