De ce nu avem mai multi roboti in fabricile din Romania? Pentru ca e mult mai ieftin sa angajezi oameni

Vineri, 19 Mai 2017, ora 10:16
4389 citiri
De ce nu avem mai multi roboti in fabricile din Romania? Pentru ca e mult mai ieftin sa angajezi oameni

In Romania, Revolutia 4.0 se amana pe termen deocamdata nedeterminat. Cu o densitate de doar 11 roboti la 10.000 de angajati din industria prelucratoare, comparativ cu media regionala de 60, tara noastra intarzie nepermis de mult startul.

Suntem mult in urma nu doar a tarilor occidentale din Uniune, ci chiar si a celor din fostul bloc comunist:

  • Slovenia - 110 roboti la 10.000 angajati din acest sector
  • Cehia - 93
  • Ungaria - 57
  • Polonia - 28

In Uniune, doar Croatia (5 roboti/10.000 salariati) si Estonia (8) au o situatie mai rea decat Romania.

Investitiile straine au adus in statele care au aderat dupa 2004 tehnologie noua, de ultima generatie, ceea ce le-a propulsat pe unele dintre ele chiar inaintea catorva dintre cele mai puternice tari din UE, pe anumite sectoare.

Asa s-a ajuns ca Slovacia si Cehia sa depaseasca Marea Britanie, de exemplu, la indicatorul densitatea robotilor, atat la total industrie prelucratoare, cat si in industria auto, potrivit celor mai recente date publicate de International Robotics Federation (IRF).

Acest lucru nu s-a intamplat insa si in Romania, unde forta de munca este inca prea ieftina pentru a se ajunge la punctul de inflexiune cand robotii vor deveni mai rentabili, in pofida deficitului grav de forta de lucru calificata de pe piata muncii.

In industria prelucratoare, densitatea medie la nivel mondial este de 69 de roboti la 10.000 de angajati in domeniu si implicati in procesul de productie, in anul 2015. Europa are cea mai mare medie in acest domeniu - 92 de unitati, comparativ cu 86 pe cele doua Americi si 57 in Asia.

Din cele 22 de tari cu o densitate peste aceasta medie, 14 se afla in UE. Printre acestea 14 se numara Slovenia (cu 103 roboti la 10.000 de angajati), Cehia (93) si Slovacia (cu 79 de roboti).

Marea Britanie a intrat la limita in acest top, cu doar 71 de roboti la 10.000 salariati:

Sursa: Curs de Guvernare

Gradul inalt de robotizare din Europa se reflecta si la densitatea din domeniul auto - in Top 10 state cu cei mai multi roboti industriali la 10.000 de angajati din sector, jumatate din tarile de pe podium sunt din Uniunea Europeana:

Sursa: Curs de Guvernare

Slovacia, avantajata de combinatia populatie redusa (de numai aproximativ 5,5 milioane de locuitori), investitii straine semnificative si tehnologie avansata, are o densitate pe total industrie (fara sectorul auto) de numai 19 roboti, dar se afla si in top 10 mondial al celor mai robotizate industrii auto.

Spre comparatie, Marea Britanie (cu 33 de roboti la 10.000 angajati in toata industria, fara auto) se afla mult in spatele Slovaciei, dar si a altor state europene, la capitolul robotizarii sectorului auto:

Sursa: Curs de Guvernare

Citeste mai multe despre Romania robotizata: Cand vom ajunge din urma Slovenia, Cehia si Ungaria? pe Curs de Guvernare

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...