Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Doar 3 din 4 parinti romani au un loc de munca

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 18:29
984 citiri
Doar 3 din 4 parinti romani au un loc de munca
Foto: babyonline.ro

Rata de ocupare a parintilor, in trimestrul II din acest an, a fost de 78,6%, cu aproape 20 puncte procentuale mai mare decat a populatiei in varsta de munca (15-64 ani). Ponderea parintilor singuri (in totalul parintilor in varsta de 15-64 ani) era de 4,6%, din care 85,1% de tipul "mama singura cu copii".

Intre flexibilitatea programului de lucru si responsabilitatile familiale nu exista o legatura directa, persoanele cu si fara astfel de responsabilitati beneficiind aproximativ in aceeasi proportie de un program de lucru flexibil (9,4% respectiv 9,5%), se arata in raportul pubicat vineri de INS.

In trimestrul II 2010, din cele 14,6 milioane de persoane in varsta de 15-64 ani care au facut obiectul anchetei, 63,0% apartineau grupei de varsta 25-54 ani, 58,7% locuiau in mediul urban, iar 50,5% erau femei. Dintre acestea aproape 5 milioane de persoane (reprezentand putin peste o treime - 34,0%) aveau in ingrijire persoane dependente - copii in varsta de pana la 15 ani, rude sau prieteni batrani, bolnavi, persoane cu un anumit grad de invaliditate, din gospodaria proprie sau din afara acesteia.

Dintre cele 5 milioane de persoane cu responsabilitati de ingrijire, 3,7 milioane erau ocupate, 69,9% dintre acestia lucrand cu statut profesional de salariat.

Rezultatele anchetei arata ca nu exista o legatura directa intre flexibilitatea programului de lucru si responsabilitatile familiale. Ponderea salariatilor care au beneficiat de program flexibil de lucru este aproape aceeasi in randul persoanelor cu si fara responsabilitati familiale: 9,4%, respectiv 9,5%.

De altfel, rigiditatea programului de lucru este caracteristica principala a tipologiei organizarii muncii pentru intreaga forta de munca salariata de 15-64 ani, majoritatea covarsitoare a salariatilor (90,4%) lucrand cu program fix.

Din totalul salariatilor1 care au posibilitatea de a varia ora de incepere / terminare a zilei de lucru din motive familiale, numai 8,4% pot beneficia de aceasta facilitate in mod obisnuit, ori de cate ori au nevoie, fara restrictii din partea angajatorului.

Numarul parintilor cu responsabilitati de ingrijire a copiilor a fost in trimestrul II 2010 de 4,07 milioane de persoane, aceasta categorie reprezentand 82,1% din totalul persoanelor cu responsabilitati familiale.

Mamele cu job, la egalitate cu tatii

In randul parintilor, femeile si barbatii detineau ponderi apropiate ca valoare (52,1% - femei si 47,9% - barbati). Din numarul total al persoanelor cu copii, 55,0% locuiau in mediul urban, iar 86,2% se incadrau in intervalul de varsta 25 - 44 de ani.

In marea lor majoritate, persoanele cu copii (95,4%) faceau parte din familii complete (de tip sot-sotie cu copii). Doar 4,6% dintre parinti alcatuiau alaturi de copilul / copiii lor familii monoparentale, neavand, la data efectuarii anchetei, un partener de viata.

Parinti singuri sunt, in principal, femeile si locuiesc in municipii si orase. Astfel, dintre cei 188.000 de parinti singuri, 85,1% erau femei si 60,1% locuiau in mediul urban.

Rata de ocupare a persoanelor cu copii a fost de 78,6%. In cazul barbatilor, in mod traditional priviti ca "intretinatori ai familiei" din punct de vedere financiar, rata de ocupare a fost de 90,6%, cu mult mai mare (cu peste 20 puncte procentuale) decat cea inregistrata pentru intreaga populatie masculina de 15-64 ani.

Rata de ocupare a femeilor cu copii, desi semnificativ mai mica decat cea a barbatilor, este totusi cu 13,4 puncte procentuale mai mare decat cea a intregii populatii feminine de 15-64 ani.

Rata de ocupare tinde sa creasca odata cu varsta celui mai mic copil, fenomen evident mai ales in cazul femeilor. Astfel, erau ocupate 81,2% dintre persoanele cu copii in varsta de 11-14 ani fata de numai 76,1% in cazul persoanelor cu copii mai mici de 6 ani.

Raportat la numarul de copii, diferenta intre rata de ocupare a persoanelor cu 1 copil si cea a persoanelor cu cel putin 4 copii a fost de 18 puncte procentuale. Fenomenul se manifesta cu mai mare intensitate in cazul femeilor, pentru care diferenta dintre ratele de ocupare pentru cele doua categorii de femei a fost de 26,6 puncte procentuale (70,3% in cazul femeilor cu 1 copil si 43,7% in cel al femeilor cu 4 sau mai multi copii).

Dintre parintii in varsta de 15-64 ani care au copii sub 15 ani (4,07 milioane de persoane), 1,15 milioane de persoane au facut uz de dreptul la concediul parental pentru cel mai mic copil (oricand in perioada premergatoare interviului care s-a desfasurat in cursul celui de al II-lea trimestru din 2010).

Rata de utilizare a concediului parental a fost mai mare la femei decat la barbati. Astfel, 51,3% dintre mame si-au exercitat dreptul la concediu parental, in timp ce numai 3,1% dintre barbatii cu copii au efectuat sau erau in curs de efectuare a concediului parental.

Diferente semnificative in rata de utilizare a concediului parental se observa pe medii de rezidenta. Astfel, au beneficiat de acest tip de concediu 39,2% dintre parintii din mediul urban si doar 14,4% in cazul celor care locuiau in mediul rural.

Peste 1,5 milioane de parinti someri

Numarul persoanelor cu responsabilitati familiale care fie nu participa la activitatea economica (someri sau persoane inactive) fie aveau o participare redusa (lucrau cu program partial) a fost estimat la 1,584 milioane. Dintre acestea, circa o cincime (295.000 persoane) puneau aceasta situatie pe seama inexistentei serviciilor de ingrijire adecvate.

Din totalul persoanelor pentru care neparticiparea sau participarea incompleta la activitatea economica poate fi pusa in legatura cu disponibilitatea serviciilor de ingrijire, 84,7% au declarat ca aceasta situatie are legatura exclusiv cu indisponibilitatea unor serviciil de ingrijire adecvate pentru copii, 9,4% - exclusiv cu absenta serviciilor de ingrijire pentru adulti, iar 5,9% - cu lipsa serviciilor de ingrijire pentru copii si adulti deopotriva.

Absenta totala a serviciilor de ingrijire (intr-o locatie convenabila si cu un orar adecvat) este principala problema a serviciilor de ingrijire pentru copii in mediul rural. Majoritatea covarsitoare (peste 90,0%) a persoanelor pentru care acesta este motivul de neparticipare sau slaba participare pe piata muncii, locuiau in mediul rural.

Costul ridicat este principala constrangere in cazul serviciilor de ingrijire pentru adulti. Un procent de 78,1% dintre cei a caror participare redusa sau neparticipare pe piata muncii are legatura cu problemele legate de serviciile de ingrijire a adultilor, acuzau costul ridicat al acestora.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#familie parinti job, #parinti job, #loc munca parinti , #piata muncii