Dumitru Costin (BNS) prevede 30.000 de locuri de munca pierdute

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 16:13
1281 citiri
Dumitru Costin (BNS) prevede 30.000 de locuri de munca pierdute

Aproximativ 30.000 de locuri din societatile cu capital de stat vor fi pierdute in perioada imediat urmatoare, a declarat, vineri, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, la incheierea discutiilor cu misiunea Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks.

Liderul sindical a avertizat ca pe piata muncii din Romania va urma o perioada de instabilitate legislativa si ca sindicatele vor intreprinde masurile necesare pentru modificarea legislatiei actuale a muncii.

In cadrul discutiilor cu FMI, liderul sindical a atras atentia ca "de 20 de ani, companiile cu capital de stat sunt surse de venituri pentru partide si clientela lor politica".

Seful BNS a apreciat ca pierderile au fost generate si de "contracte ticalos facute, iar sumele nu vor fi niciodata acoperite". Dumitru Costin a anuntat ca, la finele lunii mai, sindicatele vor finaliza o cercetare privind efectul in piata a Codului Muncii si Codului de Dialog Social si, pe baza acestei analize, vor fi sesizate Comisia Europeana, Parlamentul European si Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

In opinia sefului BNS, "Curtea Constitutionala a Romaniei nu va judeca independent si corect Codul de Dialog Social si nici nu il va retrimite la Parlament".

"Nu avem acces la informatii privind restructurarea celor 18 companii de stat care vor fi privatizate, inchise sau restructurate, dar o estimare globala ne duce la concluzia ca circa 30.000 de locuri de munca vor fi pierdute in perioada imediat urmatoare", a subliniat Costin.

Acesta a mai precizat ca in cursul discutiilor cu FMI li s-a confirmat liderilor sindicali ca restructurarea companiilor cu capital de stat devine "punctul numarul 1 pe agenda de lucru a FMI cu Guvernul Romaniei".

El considera ca in perioada imediat urmatoare "va creste numarul de contracte pe perioada determinata sau incheiate pe salariul minim sau la salarii foarte mici, ceea ce va duce si la scaderea incasarilor pentru asigurarile sociale, pensii si fondul de somaj".

O alta consecinta a reglementarilor nou adoptate referitoare la piata muncii va fi cresterea migratiei fortei de munca, asa cum se intampla in sanatate. Potrivit lui Dumitru Costin, munca la negru nu va putea fi controlata, pentru ca "legislatia va stimula spagile, abuzurile si presiunea pe companii pentru a scoate bani negri destinati partidelor politice si clientelei acestora".

"Legea nu va ramane asa. Orice incalcare a unei directive OIM sau a legislatiei europene va fi sanctionata", a conchis Costin.

Citește și:
Trei televiziuni de top fac concedieri masive! Vin vremuri grele pe piața media
Trei televiziuni de top fac concedieri masive! Vin vremuri grele pe piața media
Această iarnă este marcată de concedieri în serie în mass-media, o tendinţă care continuă să prindă teren pe fondul climatului economic. Vineri, la Vox Media, proprietara site-urilor...
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...