Lucram pe bani putini: Cat de ieftina e mana de lucru in Romania comparativ cu UE

Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 15:57
4590 citiri
Lucram pe bani putini: Cat de ieftina e mana de lucru in Romania comparativ cu UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania si Bulgaria au inregistrat anul trecut cele mai reduse costuri orare cu forta de munca din Uniunea Europeana, de 5 euro, respectiv 4,1 euro, cele mai ridicate fiind in Danemarca (41,3 euro pe ora) si Belgia (39,1 euro pe ora), potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistica Eurostat.

La nivelul Uniunii Europene, costul orar cu forta de munca (excluzand agricultura si administratia publica) a fost estimat la 25 de euro, de cinci ori mai ridicat ca in Romania, iar in zona euro la 29,5 de euro, potrivit News.ro.

Intre statele membre exista diferente mari ale acestor costuri.

Astfel, cel mai redus nivel a fost consemnat in Bulgaria (4,1 euro), tara care e urmata de Romania (5 euro), Lituania (6,8 euro), Letonia (7,1 euro) si Ungaria (7,5 euro). La polul opus se afla Danemarca (41,3 euro), Belgia (39,1 euro), Suedia (37,4 euro), Luxemburg (36,2 euro) si Franta (35,1 euro).

Tarile cu cea mai ieftina mana de lucru din UE - Romania NU se afla pe primul loc

Costul orar cu mana de lucru include costurile cu salariile si costurile non-salariale, precum contributiile sociale platite de angajatori.

In Uniunea Europeana, ponderea costurilor non-salariale a fost de 24% si in zona euro de 26%, in randul statelor membre cea mai mica pondere a costurilor non-salariale fiind inregistrata in Malta 6,6% si cea mai mare in Franta (33,2%). In Romania ponderea costurilor non-salariale a fost de 22%.

In perioada 2014-2015, costurile cu forta de munca au crescut cu 2% in UE si cu 1,5% in zona euro. Cu toate ca avem aproape cea mai ieftina mana de lucru din blocul comunitar, in Romania s-a inregistrat o crestere de 8,2% a costului orar cu mana de lucru, un avans mai mare (15,2%) fiind inregistrat doar in Marea Britanie.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#mana lucru Romania, #mana lucru ieftina UE, #cost orar forta munca Romania , #piata muncii