Marturiile americanilor: Ce inseamna sa fii somer in SUA?

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 11:53
6060 citiri
Marturiile americanilor: Ce inseamna sa fii somer in SUA?
Foto: slate.com

Potrivit unui sondaj realizat de Gallup, cea mai mare problema pentru cetatenii americani, pentru 35% dintre acestia, nu este criza economica, ci somajul. Ce cred somerii celei mai mari economii din lume si angajatorii din SUA despre aceasta problema?

In acest moment, 9% dintre americani nu au un loc de munca, inregistrandu-se cel mai mare procent de someri din istoria SUA. Peste 14 milioane de oameni isi cauta o slujba si, in plus, mai mult de 8 milioane lucreaza part-time, dar ar prefera sa lucreze full-time.

Cei mai afectati de aceasta situatie sunt tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, se arata in revista The Atlantic.

"Sa fac o facultate este cea mai proasta decizie pe care am luat-o vreodata"

"Incep sa cred ca e ceva in neregula cu mine. Stiu ca am facut cateva greseli in viata mea (sa-mi iau o diploma este cea mai mare dintre ele), dar inca incerc sa fac ceva. Am aplicat la sute de joburi, si dintr-o suta, daca am fost la patru interviuri. Numai la unul dintre acestea mi s-a oferit un salariu decent. Nu cer decat atat", a marturisit o tanara de culoare, trecuta de 25 de ani.

"Asa ca oamenii pot sa critice deciziile pe care le-am luat in legatura cu educatia mea. Eu insami m-am criticat mai dur decat poate altcineva. Stiu ca sa-mi iau diploma a fost o idee groaznica. Oamenii spun ca ar fi trebuit sa devin asistenta sau inginer, sau altceva, dar cand am inceput facultatea si economia mergea inca bine, tinerilor li se spunea "sa-si urmeze pasiunea".

Joburile urmau sa vina dupa ce terminai facultatea. Nu am facut ipoteca pentru o proprietate pentru care nu mi-o puteam permite, nu m-am imprumutat, nu am facut nici o schema Ponzi. Am mers la facultate si mi-am vazut de educatie, petrecand nenumarate ore in biblioteca", marturiseste tanara, dezolata de faptul ca acum nu poate ocupa un post corespunzator calificarii ei.

"Pentru mine, varsta este cea mai mare problema. Angajatorii vor tineri care sa lucreze pe bani putini"

"Ca sa fiu sincer, cea mai grea parte in a-mi cauta un loc de munca este ca departamentele de resure umane au preluat in totalitate procesul de angajare. Am peste 40 de ani, sunt scriitor si cand eram mai tanar, aveam intotdeauna un editor caruia sa-i trimit materialele, sau pe cine sa sun. Acum, acesti oameni nici nu vor sa mai auda de tine, daca nu ai vreo relatie la firma la care vrei sa te angajezi, e ca si cand ti-ai trimite materialele intr-o gaura neagra.

De cand in caut de munca, de cateva ori mi s-a intamplat sa fiu chemat la un interviu, sau macar sa primesc o scrisoare in care sa aflu ca am fost respins si asta de la persoane din afara departamentului de HR, de la fiinte umane care au avut macar un interes vag in talentul meu", a declarat americanul intr-o scrisoare trimisa publicatiei The Atlantic.

"Pentru cei dintre noi care au o inclinare spre depresie sa-ti cauti de munca e un efort eroic"

"Pentru o persoana introvertita (probabil majoritatea celor someri) cea mai grea parte este nesiguranta de sine: virusul indoielii de sine, declansat de nenumaratele raspunsuri negative, dorinta de a trece peste tot felul de ilegalitati, efortul sa te convingi pe tine insuti ca data viitoare o sa te descurci mai bine", afirma unul dintre cei intervievati.

"Singuratatea si izolarea sociala, sau nici un suport moral din partea familiei pot fi niste piedici foarte mari. Pentru aceia dintre noi care au o inclinatie spre depresie sa-ti cauti un job poate fi un efort eroic", conchide acesta.

"Nu fiti suparati si deprimati. Fiti maniosi!"

Unul dintre cei care au vorbit pentru publicatia The Atlantic, care face parte din generatia prospera a anilor '60-'70, generatie pe care tinerii americani de azi o acuza de situatia catastrofala in care se afla, indeamna tinerii sa fie mai decisi si mai puternici.

"Voi spuneti ca vreti bani, imediat ce terminati facultatea, ca sa puteti trai. Nu-i nimic extraordinar, asta am vrut si noi, si asta-i tot ce-am primit. Atat eu, cat si sotia mea avem diploma de absolventi, am muncit din greu si am fost loiali, de incredere si productivi, ca angajati. Si tot ce-am primit, in timp, au fost cateva cresteri marunte de la salariul total, al amandurora, pe un an de zile: 30.000 de dolari.

Si cand aud ca iesiti din facultate, fara sa aveti nici o zecime din experienta mea, si vreti acelasi salariu pe care il am eu dupa atata timp, pai, nu pot sa nu fiu indignat.

Generatiei mele i s-a promis ca lucrurile o sa mearga din ce in ce mai bine si multi dintre noi am fost atat de naivi incat sa credem asta", afirma americanul.

"Asa ca ne-am casatorit, am cumparat case, am lucrat 70 de ore pe saptamana. Acum nu mai avem slujbe, casele ne-au fost luate, iar familiile noastre s-au despartit. Nu-mi dau seama daca e mai rau sa ti se ia presul de sub picioare, sau sa nu ai, de la inceput, unul, deloc.

Americanul indeamna tinerii la actiune: "Luati cu asalt strazile! Nu fiti suparati sau deprimati - fiti furiosi! Nu sunt generatiile anterioare care va stau in cale", conchide acesta.

Recrutarea, intr-o maniera cinica

Unul dintre angajatori se justifica intr-o maniera destul de cinica: "Este mult mai usor pentru noi sa nu angajam pe cineva, decat sa dam afara. Cineva care nu isi ia postul in serios poate fi o adevarata problema pentru intreaga institutie, pentru ca risipeste energia investita in alte lucruri mai importante. Sa dai afara o persoana poate fi destul de greu - trebuie saptamani intregi de sedinte in departamentul de HR, sa semnezi tot felul de hartii etc.", marturiseste acesta.

"Asa ca, daca incerc sa angajez pe cineva, ma uit la tot ce ar putea sa-mi transmita ca am de-a face cu un potential angajat neserios. Prin asta ma refer de la felul in care te imbraci, la felul in care te comporti. Stiu, nu e corect, si intr-o lume ideala nu ar trebui nimeni sa-si faca griji in privinta asta. Insa asa merg lucrurile", conchide angajatorul american.

"Fii pozitiv, entuziast si energic"

Un alt angajator american recomanda tinerilor sa fie pozitivi, entuziasti si extrem de energici in orice interactiune cu un potential angajator.

"Arata intotdeauna cat de responsabil esti si ce ai obtinut: Am facut asta, care a dus la rezultatul asta. De asemenea, sa-ti cauti un loc de munca trebuie sa fie jobul tau full-time. Aplica pentru orice job pentru care intruneste 70% din cererile de calificare. Modifica-ti CV-ul pentru fiecare oferta de job in parte", mai indeamna angajatorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#America somaj depresie, #tineri somaj America, #angajatori somaj America, #tineri somaj angajatori , #piata muncii