Ziare.com

Modificarile Codului Muncii, un pericol pentru siguranta locurilor de munca?

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 15:54

   

Modificarile Codului Muncii, un pericol pentru siguranta locurilor de munca?
Modificarea Codului Muncii va duce la insecuritate pe piata muncii, deoarece angajatii nu vor mai putea sa-si mai faca planuri pe termen lung sau sa ceara credite la banci, caci nu vor mai avea siguranta locurilor de munca, a declarat, luni, avocatul Costel Gilca de la Clubul de Dreptul Muncii.

A treisprezecea modificare a Codului Muncii, care a fost propusa de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, este, conform acestuia, mai radicala, si in defavoarea angajatilor, deoarece permite angajatorilor sa abuzeze de contracte de munca pe perioada determinata.

Conform lui, acest lucru, alaturi de posibilitatea "inchirierii" de forta de munca prin agenti de munca, vor duce la precarizarea locurilor de munca care, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), inseamna "drumul catre exploatare".

"Prin aceasta modificare ne indepartam in mod categoric de traditiile legislative in domeniu. Este pentru prima data cand se creeaza multiple instrumente legale care incurajeaza utilizarea muncii pe perioada determinata in defavoarea contractelor de munca pe perioada nedeterminata.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Intentia declarata a initiatorilor, de flexibilizare a raporturilor de munca, nu si-a gasit cea mai buna formula de aplicare practica. In masura in care angajatorii vor abuza de aceste modificari, din flexibilizarea fortei de munca se va ajunge la insecuritatea/precarizarea locurilor de munca", a spus Costel Gilca, citat de Mediafax.

Senzatia de insecuritate ii va determina pe angajati sa accepte orice slujba, indiferent de conditiile de munca, doar pentru a avea un venit.

"Extinderea termenului pentru care se pot incheia contracte pe durata determinata, eliminarea limitei de trei contracte succesive pentru perioada de proba, majorarea perioadei de proba sau a perioadei de angajare a agentilor de munca temporara, dar si conditiile utilizarii agentilor de munca temporari sunt instrumente de lucru in favoarea angajatorilor", a mai spus Costel Gilca.

Citeste mai multe despre Codul Muncii modificari Codul Muncii
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2205 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Baietii aia din poza sunt intr-una din pauzele alea lungi si dese?

Atunci, chiar nu mai merita stricata hartia pentru contractele de munca si mai salvam niste copaci...

Costele, ce inseamna "insecuritatea/precarizarea locurilor de munca"? Te crezi cumva in comunism? N-ai auzit ca in economia de piata locurile de munca nu-s garantate pe viata? Pentru ele trebuie sa te bati, sa dovedesti ca esti cel mai bun! Ca oricand poate veni altu' mai bun ca tine sa ti-l ia...

 

MENTALITATE

Munca e ptr. fraieri. Dupa uni, normal ar fi ca la angajarea intr-un loc de munca sa li se asigure si un contract irevocabil, pe viata. Asta functiona in sistemul comunist unde fiecare cetatean trebuia bine controlat ce face. Nu avea importanta daca producea ceva sau nu. Important era sa fie sub control. In sistemul democratic, cetateanul trebuie sa dovedeasca ca merita sa detina acel post. Asa ca baieti, la munca daca vreti sa traiti bine. Pana una alta mai injuratil putin pe Basescu. Auzi ce magarie, sa ne trimita la munca.

 

sclavilor! la munca

munca multa pentru propasirea pedelacilor!

 

!

Nu mai e mult pana la "Arbeit macht frei", al nazistilor. Infometare si munca.

E 21 decembrie

E ziua in care sangele a inceput sa curga ca un izvor printre pietrele caldaramurilor, strazilor din Romania, din solidaritate pentru sufletele ridicate la cer in Timisoara, decembrie 1989. Un izvor care curata si azi pacatele unui neam.
Romani, fiti cu inima sus, nu ii uitati si cinsti-i pe martiri !
Nu-i uitati nici pe calai si aratati-i cu degetul!

 

Domnul avocat ar trebui sa gindeasca ce spune inainte sa graiasca

Zice dumnealui
"Intentia [...] de flexibilizare a raporturilor de munca, nu si-a gasit cea mai buna formula de aplicare practica.In masura in care angajatorii vor abuza de aceste modificari [...]"
Pai, daca e rea doar in masura in care se va abuza de ea, atunci reglementarea, de fapt, nu e rea. Corect, domnule avocat? Logica nu mai face parte din programa de studii la drept?
Sau e doar un porumbel scapat?

Ca exemplu - o firma de constructii (dintr-o tara cu apa calda permanent) are un nucleu de angajati permanenti, cei pe care se bazeaza tot timpul. Daca ia o comanda care-i depaseste posibilitatile angajeaza pe durata respectivei comenzi atit personal suplimentar cit ii trebuie. Contractul acelora dureaza fix cit comanda. Nu exista nici un motiv pentru care o firma ar trebui sa tina oameni care nu aduc bani.

In alta ordine de idei - daca esti bun in meseria ta, vei avea un loc de munca. Daca nu - asta e.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor