Negru - culoarea muncii in Romania. Merita "albita" economia informala?

Vineri, 08 Iulie 2011, ora 12:32
2496 citiri
Negru - culoarea muncii in Romania. Merita "albita" economia informala?
Foto: Arhiva

Lupta cu munca la negru, al carei stindard il poarta Emil Boc in ultimul timp, a suferit o grea lovitura de imagine odata cu publicarea studiului "Economia informala si impactul ei asupra pietei muncii".

Nu mai putin de 3,4 milioane de persoane sunt angrenate in sectorul informal al economiei, fie ca lucreaza partial la negru sau in totalitate, potrivit studiului publicat de Blocul National Sindical, sub coordonarea prof.univ.dr. Lucian Albu si a expertului Liviu Voinea.

Este aceasta cifra una ingrijoratare? Cel putin, avand in vedere ca in economia formala activeaza 4,1 milioane de romani, este de parere Liviu Voinea. "Sunt foarte multi. Majoritatea lucreaza de nevoie in acest sector al economiei. Sunt totusi si unii care lucreaza de voie, pentru ca legislatia este permisiva sau nu este implementata", a declarat Voinea, pentru Ziare.com.

Cum arata angajatul economiei informale

Cei mai multi sunt tineri intre 15 si 24 de ani, potrivit datelor din studiul Blocului National Sindical. Dar si cei peste 55 de ani sunt atrasi inspre partea "neagra" a economiei.

In ambele cazuri, nivelul de educatie este scazut. Liviu Voinea, coordonatorul proiectului, spune ca persoanele cu nivel scazut de educatie prezinta un risc de 12 ori mai mare de a lucra in economia informala decat persoanele cu educatie medie sau inalta.

7 miliarde de euro in plus la bugetul de stat

Potrivit datelor publicate de BNS, daca toti angajatii din economia informala ar trece in economia formala, rata ocuparii ar creste cu 45%. In acest fel, ne-am asigura atingerea ratei de ocupare stabilita de Strategia Europa 2020, asumata si de Romania, de 75%.

Totusi, Voinea afirma ca transferul intregii economii dinspre informal spre legalitate este cvasi-imposibil. "Asa ceva este greu de crezut. Ar fi bine pentru noi sa reusim sa trecem si numai 20% din ocuparea informala in cea formala", a mai precizat directorul GEA, pentru Ziare.com, subliniind ca, in acest scenariu, bugetul de stat ar beneficia de un venit suplimentar de 1,2% din PIB.

Sunt costurile de munca prea mari?

"Dintr-un salariu de 100 de lei brut, la angajat ajung 53 de lei", explica Voinea. In vizinea acestuia, costurile unui loc de munca sunt destul de mari in Romania.

Si, desi este foarte putin probabil ca viitorul apropiat sa aduca o scadere a taxelor pe munca, acest lucru ar fi poate cel mai indicat, in razboiul cu munca la negru.

"Noi am propus de nenumarate ori reducerea CAS, este absolut necesara, impreuna cu majorarea salariului minim", afirma Voinea.

Angajatul informal, fara sa stie

Studiul BNS releva faptul ca trei din patru oameni angajati in sectorul informal se asteapta sa beneficieze de asigurari de sanatate si de pensii, insa, in realitate, acestia nu vor beneficia de serviciile de securitate sociala cata vreme nu lucreaza in sectorul formal.

Unii dintre ei nici nu stiu ca fac parte din segmentul informal. "Atunci cand o companie retine contributiile unui angajat, dar nu le plateste, compania comite o infractiune, iar angajatul intra in economia informala. Omul nu are nimic in cazul asta, nici asigurare pe sanatate", concluzioneaza Voinea.

Studiu contestat

Nu toata lumea este de acord cu metodologia folosita in documentarea studiului. Pentru Sebastian Lazaroiu, numit recent in fruntea ministerului Muncii, studiul nu este decat "manipulare metodologica".

"Studiul realizat de BNS este profund orientat politic si inconsistent din punct de vedere stiintific. Au fost considerate ca muncind la negru si persoanele din gospodarii de subzistenta, adica oameni din mediul rural care cultiva pentru propriul consum", a declarat Sebastian Lazaroiu.

Ministrul Muncii considera si ca unele comparatii sunt fortate, rezultate dintr-un joc al schimbarii cauzei cu efectul. "A spune ca probabilitatea de a lucra in sectorul informal a celor care presteaza munca sezoniera este mai mare decat in cazul categoriei cu activitate permanenta e la fel de plauzibil ca a spune ca probabilitatea de a presta munca sezoniera este mai mare la cei care lucreaza in sectorul informal", a mai afirmat Lazaroiu, in legatura cu studiul BNS.

Citește și:
Teza de doctorat a lui Lucian Bode, expusă de Emilia Șercan: ”Nu-i așa că se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic?”
Teza de doctorat a lui Lucian Bode, expusă de Emilia Șercan: ”Nu-i așa că se citește în privirea lui profunzimea cunoașterii domeniului energetic?”
Jurnalista de investigații Emilia Șercan a demontat afirmația lui Lucian Bode, potrivit căreia teza de doctorat a actualului ministru de Interne nu ar fi secretizată. Șercan a explicat că...
Iohannis, ignoră cererea de adoptarea a Legilor Justiției în ciuda poziției Comisiei de la Veneția: „Nu mă aștept la probleme” VIDEO
Iohannis, ignoră cererea de adoptarea a Legilor Justiției în ciuda poziției Comisiei de la Veneția: „Nu mă aștept la probleme” VIDEO
Președintele Klaus Iohannis nu se așteaptă la probleme în cazul în care Parlamentul României va adopta noile Legi ale Justiției înainte ca Comisia de la Veneția să-și expună opinia,...
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
hoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo !
Poza florescumihairo
florescumihairo
rank 4
"Dintr-un salariu de 100 de lei brut, la angajat ajung 53 de lei"