Ziare.com

Noua lege a salarizarii bugetarilor - Cine si cand ar putea primi mai multi bani

de Constantin Pescaru
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 07:49

   

Noua lege a salarizarii bugetarilor - Cine si cand ar putea primi mai multi bani
Guvernul pregateste o noua lege a salarizarii, valabila din 2014, care vizeaza direct bugetarii cu castiguri mici.

Astfel, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariului minim brut pe tara de la 1 iulie si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pastrata la 2,5%.

Insa in cazul in care dupa aplicarea noii formule de calcul va rezulta un salariu de baza mai mare decat cel detinut in prezent, atunci se vor acorda majorari salariale anuale succesive astfel incat sa se ajunga la nivelul salariului de baza nominal.

Dar daca dupa noile calcul va rezulta un salariu de baza mai mic decat salariul de baza actual, se va mentine in plata salariul de baza actual pana cand majorarile succesive acordate vor ajunge la nivelul acestui salariu de baza.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Noua lege a bugetarilor: Cine primeste salarii mai mari din 2014

Emilian Duca, partener la Tax&Business Solutions, considera ca propunerea legislativa ar fi una binevenita, avand in vedere ca ar duce la un sistem de salarizare predictibil in sectorul bugetar.

Cu toate acestea, el avertizeaza ca noua schema presupune si un efort financiar destul de mare.

"In principiu, legea ar trebui sa afecteze pozitiv pe cei care au salarii sub nivelul rezultat din aplicarea coeficientilor de salarizare.

Aceasta ar fi o masura de echitate sociala, insa este dificil de estimat daca se vor gasi resursele financiare necesare. Daca aceasta lege va ajunge sa fie pusa in aplicare, ar fi un prim pas spre implementarea reala a unui sistem de salarizare predictibil pentru bugetari", a declarat Emilian Duca, partener la Tax&Business Solutions, pentru Ziare.com.

Insa consultantul fiscal a tinut sa precizeze ca legea se afla inca la stadiul de proiect.

Noua lege, pe intelesul tuturor

Actuala lege cadru a salarizarii personalului din sectorul bugetar prevede o grila care presupune 110 clase de salarizare, diferentiate pe baza unor coeficienti de ierarhizare, de la 1 la 15.

Cu alte cuvinte, in sectorul bugetar cel mai mare salariu poate fi de maximum 15 ori mai mare decat cel mai mic salariu.

"Legea cadru privind salarizarea personalului din sectorul bugetar isi propune, in principiu, alinierea tuturor salariilor la grila de salarizare prevazuta de lege. Propunerile legate de noua grila de salarizare par a se inscrie in aceeasi directie, respectiv se continua demersurile de aliniere a salariilor bugetarilor la grila unica de salarizare prevazuta de lege", a explicat Mihai Anghel, avocat senior in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, pentru Ziare.com.

Totusi, o asemenea aliniere nu se poate face decat treptat, prin cresterea progresiva a salariilor aflate sub limitele prevazute de grila, respectiv prin "inghetarea" salariilor mai mari decat cele prevazute de grila, a punctat acesta.

In consecinta, conform propunerii vehiculate la finalul saptamanii trecute, se intentioneaza ca, incepand cu anul 2014, acesti coeficienti de ierarhizare sa se aplice la valoarea nominala de 800 de lei, adica salariul minim pe economie.

Astfel, teoretic cel mai mic salariu va fi de 800 de lei, iar cel mai mare salariu va fi de 12.000 de lei (800*15 lei).

"Ca urmare a majorarii grilei de salarizare prin raportarea coeficientilor de ierarhizare la valoarea salariului minim pe economie de 800 de lei, vor fi afectate toate salariile din sistem, insa in mod diferit. Salariile mai mici decat grila vor fi majorate, prin acordarea de cresteri anuale, pana la alinierea cu grila de salarizare, iar cele mai mari decat grila vor fi plafonate", a mentionat Mihai Anghel.

De exemplu, un salariat cu functie de conducere in administratia publica centrala are, conform legii salarizarii bugetare, un salariu brut de 5.360 de lei (clasa 78, coeficientul de ierarhizare de 6,7, deci 6,7*800 lei).

Insa, daca la momentul intrarii in vigoare a noii grile de salarizare, el va avea un salariul mai mare decat valoarea de 5.360 de lei, atunci nu va beneficia de nicio majorare.

"Practic, nivelul remuneratiei sale se va plafona pana cand, in urma majorarilor succesive care se vor acorda anual, salariul sau se va incadra in grila", a spus avocatul.

Ideea este valabila si invers, adica daca la momentul intrarii in vigoare a noii grile de salarizare, angajatul pe acest post va avea un salariu mai mic decat valoarea de 5.360, atunci el va beneficia de majorari salariale anuale, astfel incat sa ajunga la acest nivel, care este prevazut de lege.

In consecinta, avocatul reliefeaza faptul ca majorarile salariale se vor face acolo unde este nevoie, in mai multe etape si anual. Astfel, este posibil ca alinierea la noua grila de salarizare sa nu se faca imediat dupa intrarea in vigoare a modificarii propuse.

Mihai Anghel sustine ca, in principiu, alinierea tuturor salariilor din sectorul bugetar la o grila unica de salarizare este o masura "menita sa asigure transparenta si predictibilitate" in ceea ce priveste veniturile obtinute de personalul platit din bugetul statului, eliminandu-se in acest fel "discrepantele existente in prezent, uneori foarte mari si greu de explicat", intre castigurile obtinute de diverse categorii de bugetari.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19646 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

2014 an electoral = gogosii electorale

Cetateanul Roman va fi tot SCLAV.

Daca se adauga 1 leu la salar STATUL MAFIOT - ia inapoi prinscumpiri lunare 100 de lei .

Unde este acea marire de venit si noi NU stim ??

Indifirent de aceasta lege cetateanul Roman va fi JEFUIT in Stil Mafiot ca si pana inprezent :- seceta, criza, gripe, calamitati , etc.

Da vor beneficia tot INTERLOPI cu Imunitate.

Trezestete ROMANIA

 

ce usor e sa inparti

bravo,intelighentilor ,va intreceti in inginfari,uitind ca nu voi suntetzi in titlu sa trage-tzi focul la oala voastra fara ai consulta pe cei care va dau oala si lemnele,ceia ce popular e hotzie pe fatza.avem 22mil locuitori
3,5 mil producatori - bugetari lor=3 mil
5 mil pensionari
1,2 mil bugetari
3 mil producatori si 19 mil ne prod.raportul e 6/1,nu
vedetzi ca fiecare producator tzine-n spate sase ne prod.si tot lor le maritzi veniturile.Haide sa luam un caz:288 parlamentari in +,=80 mil e /4 ani=20 mil e /an,risipitzi pe degeaba.rezolvare;plata pe merit,
sau fiecare votant isi sustzine parlamentaru financiar
(salariu,diurna cazare etc.)si il poate destitui in momentul,cin crede ca nu-l mai reprezinta.
PS pretinsele noastre elite,cei cu diplome platite,
vreau doar sa va amintesc,eu cel care va platesc,ascultama ce iti spun,tu esti sluga nu stapin,nu sari la inpartit,lasa-l pe ala ce a muncit,ca el e in drept sa o faca ,iara sluga doar sa taca.

 

Legea

nu rezolva nimic!
este legea lui Boc, cu actualizarea valorii de referinta.
doar ca legea initiala a lui Boc prevedea o valoare de referinta pe la 1100 de lei pana in 2015.
pentru 2013 Boc+Pogea prevedeau o valoare de 935, asa ca Ponta este sub maretele vise ale lui Boc :D

legea nu rezolva nimic, pentru ca cei cu salarii mici vor avea, in continuare, salarii mici. de exemplu o mare problema o reprezinta salarizarea de intrare in invatamant sau sanatate. profesor debutant -- studii de 5 ani: coeficient 2.10, salarizare la 1680 (brut); profesor debutant -- studii de 3 ani: 1.65; medic stagiar 1.90, salarizare la 1520 (brut).
nici mediul universitar nu este mai tentant, din pacate: valoare de intrare pentru asistent universitar -- studii de 8 ani, doctoratul fiind o conditie -- este la 2.35 (1880)
Extrem de tentante valori pentru a fi interesante pentru tinerii care si-ar dori sa moara de foame in aceste domenii, dupa multi ani de studii: cu cat studiezi mai mult,cu atat ai sansa de a obtine un venit initial mai mic :(

legea salarizarii insa pastreaza favorurile unor anumite clase aflate in pozitie superioara in grile.

o lege a salarizarii ar putea fi insa salvata, chiar si in conditiile actuale, prin stabilirea unei limite inferioare (ex. valorile actuale) si a unei limite superioare (ex. 90% peste limita curenta). Alocarea bugetara se poate stabili la minim, pe criterii de performanta se poate realiza o alocare bugetara suplimentara, din fonduri proprii se pot obtine venituri suplimentare. in felul acesta se poate limita si risipa de fonduri prin proiectele de tip POS-*

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor