Noua lege a salarizarii bugetarilor - Cine si cand ar putea primi mai multi bani

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 07:49
20108 citiri
Noua lege a salarizarii bugetarilor - Cine si cand ar putea primi mai multi bani

Guvernul pregateste o noua lege a salarizarii, valabila din 2014, care vizeaza direct bugetarii cu castiguri mici.

Astfel, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariului minim brut pe tara de la 1 iulie si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pastrata la 2,5%.

Insa in cazul in care dupa aplicarea noii formule de calcul va rezulta un salariu de baza mai mare decat cel detinut in prezent, atunci se vor acorda majorari salariale anuale succesive astfel incat sa se ajunga la nivelul salariului de baza nominal.

Dar daca dupa noile calcul va rezulta un salariu de baza mai mic decat salariul de baza actual, se va mentine in plata salariul de baza actual pana cand majorarile succesive acordate vor ajunge la nivelul acestui salariu de baza.

Noua lege a bugetarilor: Cine primeste salarii mai mari din 2014

Emilian Duca, partener la Tax&Business Solutions, considera ca propunerea legislativa ar fi una binevenita, avand in vedere ca ar duce la un sistem de salarizare predictibil in sectorul bugetar.

Cu toate acestea, el avertizeaza ca noua schema presupune si un efort financiar destul de mare.

"In principiu, legea ar trebui sa afecteze pozitiv pe cei care au salarii sub nivelul rezultat din aplicarea coeficientilor de salarizare.

Aceasta ar fi o masura de echitate sociala, insa este dificil de estimat daca se vor gasi resursele financiare necesare. Daca aceasta lege va ajunge sa fie pusa in aplicare, ar fi un prim pas spre implementarea reala a unui sistem de salarizare predictibil pentru bugetari", a declarat Emilian Duca, partener la Tax&Business Solutions, pentru Ziare.com.

Insa consultantul fiscal a tinut sa precizeze ca legea se afla inca la stadiul de proiect.

Noua lege, pe intelesul tuturor

Actuala lege cadru a salarizarii personalului din sectorul bugetar prevede o grila care presupune 110 clase de salarizare, diferentiate pe baza unor coeficienti de ierarhizare, de la 1 la 15.

Cu alte cuvinte, in sectorul bugetar cel mai mare salariu poate fi de maximum 15 ori mai mare decat cel mai mic salariu.

"Legea cadru privind salarizarea personalului din sectorul bugetar isi propune, in principiu, alinierea tuturor salariilor la grila de salarizare prevazuta de lege. Propunerile legate de noua grila de salarizare par a se inscrie in aceeasi directie, respectiv se continua demersurile de aliniere a salariilor bugetarilor la grila unica de salarizare prevazuta de lege", a explicat Mihai Anghel, avocat senior in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, pentru Ziare.com.

Totusi, o asemenea aliniere nu se poate face decat treptat, prin cresterea progresiva a salariilor aflate sub limitele prevazute de grila, respectiv prin "inghetarea" salariilor mai mari decat cele prevazute de grila, a punctat acesta.

In consecinta, conform propunerii vehiculate la finalul saptamanii trecute, se intentioneaza ca, incepand cu anul 2014, acesti coeficienti de ierarhizare sa se aplice la valoarea nominala de 800 de lei, adica salariul minim pe economie.

Astfel, teoretic cel mai mic salariu va fi de 800 de lei, iar cel mai mare salariu va fi de 12.000 de lei (800*15 lei).

"Ca urmare a majorarii grilei de salarizare prin raportarea coeficientilor de ierarhizare la valoarea salariului minim pe economie de 800 de lei, vor fi afectate toate salariile din sistem, insa in mod diferit. Salariile mai mici decat grila vor fi majorate, prin acordarea de cresteri anuale, pana la alinierea cu grila de salarizare, iar cele mai mari decat grila vor fi plafonate", a mentionat Mihai Anghel.

De exemplu, un salariat cu functie de conducere in administratia publica centrala are, conform legii salarizarii bugetare, un salariu brut de 5.360 de lei (clasa 78, coeficientul de ierarhizare de 6,7, deci 6,7*800 lei).

Insa, daca la momentul intrarii in vigoare a noii grile de salarizare, el va avea un salariul mai mare decat valoarea de 5.360 de lei, atunci nu va beneficia de nicio majorare.

"Practic, nivelul remuneratiei sale se va plafona pana cand, in urma majorarilor succesive care se vor acorda anual, salariul sau se va incadra in grila", a spus avocatul.

Ideea este valabila si invers, adica daca la momentul intrarii in vigoare a noii grile de salarizare, angajatul pe acest post va avea un salariu mai mic decat valoarea de 5.360, atunci el va beneficia de majorari salariale anuale, astfel incat sa ajunga la acest nivel, care este prevazut de lege.

In consecinta, avocatul reliefeaza faptul ca majorarile salariale se vor face acolo unde este nevoie, in mai multe etape si anual. Astfel, este posibil ca alinierea la noua grila de salarizare sa nu se faca imediat dupa intrarea in vigoare a modificarii propuse.

Mihai Anghel sustine ca, in principiu, alinierea tuturor salariilor din sectorul bugetar la o grila unica de salarizare este o masura "menita sa asigure transparenta si predictibilitate" in ceea ce priveste veniturile obtinute de personalul platit din bugetul statului, eliminandu-se in acest fel "discrepantele existente in prezent, uneori foarte mari si greu de explicat", intre castigurile obtinute de diverse categorii de bugetari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#noua lege salarizare, #schimbari salarizare bugetari, #majorari salarii bugetari, #egalizare salari, #majorari salarii , #piata muncii