O erata la nivel european: numarul somerilor

Duminica, 19 August 2012, ora 08:16

   

O erata la nivel european: numarul somerilor
Multitudinea de probleme politico-economice cu care se confrunta intreaga lume si indeosebi Europa face ca factorii de decizie sa nu acorde poate destul timp unei probleme cum este cea referitoare la somajul din randul tineretului. Majoritatea conducatorilor considera destul ca exista o statistica, din care rezulta tot ce ne intereseaza.

Statistica si metodologia

Din pacate, statistica se limiteaza la constatari, fara sa faca recomandari si cu atat mai putin sa ia masuri. De multe ori, statistica nu e in stare nici macar sa interpreteze rezultatele, ceea ce poate duce la situatii ciudate.

Ele spun ca, in zona euro, rata somajului in randul tineretului se estimeaza la 20%, in timp ce Spania si Grecia etaleaza o rata oficiala de aproape 50%, care sperie pe oricine. Totusi, n-am ramane chiar atat de speriati, daca am stii ca insasi metodologia este gresita.

Adulti sau tineri, somerii sunt evaluati raportand numarul somerilor declarati la totalul fortei de munca existenta, noteaza Project Syndicate. De exemplu, daca din 200 angajati, 20 sunt someri, rata este 10%.Metodologia nu este perfecta. Ea ii omite pe cei care nu sunt nici angajati, nici someri. Unii lucreaza la negru, altii isi fac mici venituri din artizanat, din gradina proprie sau cea a rudelor.

Toti acestia scapa din scripte, ei sunt considerati pur si simplu oameni in afara evidentelor fortei de munca, tratati ca si cum aceasta ar fi fost cariera pe care si-au dorit-o, sa stea degeaba si au obtinut-o in cele din urma.

Sa tot fii somer!

In cazul tineretului, mai apar insa si alti factori, cu altfel de inflente. Daca ne intoarcem la acelasi numar de 200 angajati de care vorbeam si presupunem ca 150 din ei au plecat sa-si completeze studiile, iar printre cei 50 ramasi figureaza aceiasi 20 someri, rata somajului devine 40%.

La prima vedere, exemplul pare neverosimil, dar experienta arata ca cei dornici de studiu provin dintre angajati, nu dintre someri, care continua sa-si primeasca drepturile, fara sa faca nimic, sau incercand succesiv recalificari de cat mai scurta durata.

Fireste, astfel de evidente trimit statistica in derizoriu si creaza imaginea falsa a tinerilor someri, de doua ori mai numerosi decat adultii.

Dar nu este aceasta singura imagine falsa din statistica. In tarile Europei de Est sunt multi tineri - indeosebi medici, automatisti, dar si altii - care au emigrat temporar sau definitiv. In tara lor, ei nu sunt evidentiati ca someri, reducand rata somajului, in tara de adoptie nu apar decat rareori ca angajati permanenti, desi, in fapt sunt.

Contradictiile din cifre

In fine, atat tinerii, cat si adultii ramasi in disponibilitate ajung sa accepte compromisul lucrului la negru. Ei nu sunt angajati, dar nici nu se declara someri, ca sa nu se expuna rigorilor legilor penale.

Aceasta categorie, uneori foarte numeroasa, scapa oricarui control, atat persoanele in cauza, cat si angajatorii fiind in egala masura interesati ca activitatea lor sa ramana neevidentiata si impozitele neplatite.

Din fericire, exista si o a doua metologie pentru a evidentia, totusi, mai bine rata somajului in randul tinerilor: raportul dintre tinerii someri si populatia totala inregistrata, cu varsta cuprinsa intre 18-24 ani.

Eurostat, agentia de statistica a UE, calculeaza somajul in randul tinerilor folosind ambele metode si prezinta ambele rezultate, in ciuda discrepantelor majore dintre ele.

Astfel, s-a ajuns ca, in Spania, unde rata somajului in randul tinerior inregistrata de statistica este de 48,9%, cea calculata dupa a doua metoda sa fie de numai 19%. Ceva asemanator se petrece si in Grecia, respectiv 49,3%, fata de doar 13%, iar per total zona euro, scade de la 20,8%, la 8,7%.

Noroc, ca n-au loc miracole

Undeva, intre aceste limite, se afla adevarul. Pe noi, insa, nu limitele ar trebui sa ne sperie, ci faptul ca adevarul pluteste intr-un spatiu atat de vast, incat nimeni nu-l poate preciza corect.

Daca, printr-un miracol, ar sosi in Grecia sau in Spania un investitor, ca un Deus ex Machina, si ar investi spectaculos, creand deavalma locuri de munca, atatea cate rezulta din statistici, acel investitor ori ar da faliment, din lipsa de angajati, ori ar aduce masiv personal din lumea a treia.

Pana sa vina insa investitorul miraculos, observam ca, atat Spania, cat si Grecia, cu un somaj al tinerilor de aproape 50%, angajeaza imigranti temporari din tari cu somajul sub 20% - ceea ce se poate verifica si pe Internet.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3657 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
u2
rank 3
bun articol
apropo de realitate... care realitate ?
razvanus
rank 5
somerii in tara
In Romania sunt acum intre 1 si 2 milioane de oameni care nu au un loc de munca sau nu lucreaza la negru. Unii din ei nu vor sa accepte joburi mai prost platite, alti vor sa fie numai ceea ce au invatat ei la scoala, alti sunt lenesi. Romani sa se mute in marile orase unde sunt locuri de munca nu sa ramana la tara. Este foarte greu de gasit un loc de munca dar nu imposibil. Pretentile unor firme sunt ca in vestul Europei dar salariile sunt ca in est.
casoid
rank 1
Absolut fals
Absolut fals, au navalit toparlanii la oras, trandavesc, nu mai ies din carciumi si s-au obisnuit la .... asistenta.
In acest timp importam mai toate produsele agricole ca nu are cine sa le procure, pamanturi nelucrate, cu toate ca castigurile de oameni vrednici ar fi ca in vest dar cu eforturi ca in tarile din est !?
Ab1ss
rank 2
Eu
Eu cred ca sunteti un pic tampiti daca considerati ca romanii sunt lenesi si nu vor sa munceasca. Romanii vor sa munceasca problema este a patronilor care sunt niste parveniti ordinari cu 2 clase ce sau imbogatit din spert si acum trateaza angajatii ca pe ultimele gunoaie. Din acest motiv oamenii in romania au devenenit la locul de munca pe care il au niste nenorociti, care baga strambe unul altuia doar doar ii va fi lui mai bine..... pacat ca nu realizatii.... plecati din Romania mergeti in Ue cat aveti sansa (mesaj pentru tineri) bagati-va ceva in ei de patroni... nu acceptati orice conditie de ***....
Mutul
rank 5
Aricolul acesta rliefeaza una dintre minunile statisticii! Excelent!
Avem parte de articole interesanta de la domnul Pitigoi!
Utilizator sters
Si pe aceste erori metodologice se fac diverse programe ce duc....
...derizoriu statistica.l
alfa23
rank 4
daca si in Romania s-ar calcula rata somajului
dupa prima metoda am avea oficial un somaj de 20% ( 800000 de someri raportati la 4 milioane de angajati )
casoid
rank 1
Cine sa munceasca ?
Si in Romania a venit toparlanu la oras, trandaveste si nu mai iese din carciumi.
Pune lumea la cale cu alti paraziti cutre ce ii incurajeaza.
Cine sa munceasca, cine sa-i puna la munca.
Primari ca Mazarica le da "ajutoare" ca sa-si poata organiza tertipurile linistit, cretinimea doarme !?
Un Stalin ne trebuie sa-i impuste si sa arunce toate lepadaturile la groapa comuna !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor