Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O explicatie pentru criza? Problema productivitatii in America

Autor: Ana Ilie
Sambata, 24 August 2013, ora 18:07
2659 citiri
O explicatie pentru criza? Problema productivitatii in America

Cine nu doreste o marire de salariu, o promovare si un concediu mai mare? Majoritatea angajatilor merg in fiecare zi la locul de munca cu scopul de a promova, de a castiga mai mult si de a avea mai mult timp liber pentru lucrurile care ii pasioneaza.

Principalul factor care face posibile toate acestea este cresterea productivitatii angajatului. Cu cat un angajat isi face treaba mai eficient, cu atat angajatorul este mai justificat in a-l plati - fie in salariu fie in timp liber. Problema cu America, dar se poate extrapola si la alte tari, este ca se constata un declin constant al productivitatii muncii, scrie TIME.

Departamentul Muncii a anuntat ca productivitatea muncii a crescut cu doar 9% in al doilea trimestru al anului, dupa ce a scazut cu 1,7% in primul. Se confirma astfel tendinta inregistrata de ceva timp, ca productivitatea muncii creste cu mai putin de un punct pe an, dupa cresteri de aproape 3% timp de un deceniu la inceputul noului mileniu.

Decresterea inregistrata de rata de crestere a productivitatii a inceput chiar dinainte de recesiune si a coincis cu o incetinire in cresterea tehnologica, masurata in ieftinirea echipamentelor de procesare a informatiilor.

De ce conteaza schimbarea ritmului avansului tehnologic? Economistii cred ca unul din factorii ce conduc productivitatea muncii este tehnologia. Pe masura ce o firma investeste in noi tehnologii, cum ar fi computere noi, Internet rapid si software de ultima generatie, angajatii isi pot face treaba mai eficient. Scaderea pretului tehnologiei conduce la crestere economice - asa cum s-a intamplat in anii '90.

In ultima vreme, efectele pozitive ale revolutiei digitale par a se disipa, cu consecinte directe asupra asupra productivitatii muncii. Pentru a reveni pe crestere, e nevoie de un nou val de inovatii tehnologice. Dar ce provoaca inovatia? Unii economisti se bazeaza pe asa-zisa lege a lui Say, conform careia "oferta isi creeaza propria cerere".

Spre exemplu, cand Steve Jobs a creat iPhone-ul, nu era cerere pentru acest produs, insa crearea sa a declansat cererea pentru produs. De la lansarea iPhone in 2007, piata dispozitivelor smartphone a explodat si afacerile din intreaga lume si-au dotat angajatii cu asa ceva pentru ca acestia sa fie mai conectati si sa munceasca mai eficient.

Nu intitdeauna insa antreprenorul este sursa de crestere a productivitatii. Firmele pot investi mai mult in tehnologia existenta, proprietatea intelectuala, cercetare si dezvoltare (aici cresterea a incetinit de la 4,7% pe an in 1980-2000 la 2,8% pe an in ultimul deceniu).

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#productivitate munca America, #explicatie criza America , #piata muncii