Persoanele cu handicap, muncitori viabili - Cum putem elimina discriminarea in companii - Interviu

Luni, 25 Martie 2013, ora 07:16
10720 citiri
Persoanele cu handicap, muncitori viabili - Cum putem elimina discriminarea in companii - Interviu
Foto: deadline.com

Integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii este o problema spinoasa in Romania, unde majoritatea directorilor de companie sunt foarte reticenti in a angaja astfel de oameni. Exista o metoda prin care toata lumea castiga, insa despre care se stiu foarte putine lucruri, anume apelarea la unitatile protejate.

Dana Ioana Mazilu, Corporate Relationship Manager si Mihaela Ana Maria Modrogan, Business Unit Manager de la compania de recrutare UPA Solutions au precizat, intr-un interviu acordat Ziare.com, care sunt avantajele unei unitati protejate atat pentru angajatori, cat si pentru persoanele cu dizabilitati.

In plus, ele au expus motivele pentru care companiile au o reticenta fata de angajarea acestor persoane si care sunt vinovatii pentru distrugerea cursului normal al vietii multor persoane.

Ce inseamna o unitate protejata?

Dana Mazilu: Legea 448 din 2007 spune ca orice companie care are pese 50 de angajati este obligata sa plateasca la stat o taxa, care se percepe daca nu are printre muncitori o persoana cu dizabilitati.

Optiunile pentru deductibilitatea taxei sunt fie sa angajeze persoane cu handicap, lucru care nu se prea intampla in Romania, fie sa plateasca lunar contributia sau sa colaboreze cu unitati protejate. Acestea sunt societati sau ONG-uri ce au ca si numar de angajati o proportie de cel putin 30% persoane cu dizabilitati. Ele trebuie sa realizeze integral sau partial serviciile sau produsele pe care le face unitatea protejata si le vinde catre companii. Adica pot lucra fie full-time, fie part-time.

Unitatile protejate sunt sub umbrela Ministerului Muncii, iar institutia care se ocupa de supravegherea si controlul lor, precum si de integrarea persoanelor cu handicap in campul muncii este ANPH.

Cu ce poate veni o unitate protejata in ajutorul unei persoane cu dizabilitati care vrea sa se angajeze?

Dana Mazilu: In primul rand, o astfel de unitate protejata are o obligate in plus fata de persoanele cu dizabilitati, comparativ cu celelalte companii, deoarece ea trebuie sa le ofere servicii de formare profesionala. Asta inseamna ca in permanenta, o unitate protejata investeste in angajati si incearca integrarea acestor oameni pe piata muncii. Sunt unele unitati protejate care promoveaza participarea persoanelor cu dizabilitati la intalnirea cu clientii si la alte lucruri utile, astfel incat sa devina viabile spre angajare.

Mihaela Modrogan: Noi, ca unitate protejata, nu ne folosim de ei, ci incercam si ne dorim ca aceste persoane sa poata sa invete o meserie, sa poata sa o practice si sa invete, sa se dezvolte si sa se formeze. De asemenea, organizam cursuri periodice si impreuna cu ei incercam sa descoperim care sunt plusurile si minusurile lor, iar acolo unde e nevoie, sa le acoperim golurile, pentru ca sa nu mai existe pe piata diferentierea intre un om valid si unul cu handicap.

Suntem toti oameni, defectele noastre sunt mai putin vizibile ca la ei, insa nu trebuie sa ne impiedice nimic sa fim cu totii la egalitate.

Cat de mare este taxa si cum se calculeaza?

Dana Mazilu: Taxa se plateste de la al 51-lea angajat. Conform legii, o companie trebuie sa aiba minim 4% din totalul de angajati o persoana cu dizabilitati. Daca nu, atunci in cuantumul acestui procent trebuie sa plateasca pentru fiecare angajat jumatate din salariul minim pe economie. Adica, daca dintre cei 51 de angajati ai unei societati unul dintre ei nu este o persoana cu dizabilitati, atunci compania respectiva va plati 375 de lei la stat.

Si ce face mai exact o unitate protejata? Sa inteleg ca daca o companie se decida sa colaboreze cu ea, atunci banii care i-ar fi dat statului pe aceasta taxa va reveni unitatii protejate, care va presta niste servicii pentru respectiva companie?

Dana Mazilu: Da. Sa zicem ca un client nu angajeaza persoane cu dizabilitati si nu mai vrea sa plateasca taxa la stat, pentru ca nu stie exact daca banii vor fi folostiti pentru ajutorarea lor, astfel ca ajunge sa colaboreze cu unitatea protejata, pe un serviciu de recrutare, de exemplu. Practic, unitatea respectiva ii presteaza acest serviciu cap-coada, diferenta fiind faptul ca de toate procesele se va ocupa o persoana cu handicap, ceea ce garanteaza o deductibilitate integrala a serviciului.

E important de stiut ca aceste servicii sunt deductibile integral doar daca persoanele cu dizabilitati sunt implicate in tot procesul. Altfel, daca ele asigura doar o anume parte, atunci va fi deductibila doar partial.

De ce sunt reticente companiile fata de angajarea unei persoane cu dizabilitati?

Dana Mazilu: Exista o reticenta a companiilor fata de angajarea unor persoane cu dizabilitati in primul rand din cauza timpului mai mare de adaptare. E pusa deja o eticheta. Insa prin legea care le permite unitatilor protejate sa recupereze taxa altfel platibila la stat, pot sa spun ca am intalnit foarte multe companii care cumva isi alina responsabilitatea asta de a angaja persoane cu dizabilitati prin faptul ca se gaseste o solutie pentru a le oferi si lor siguranta unui job.

Am gasit multi oameni din firme care au venit si cu intrebari de genul: "Ce fac persoanele cu handicap? Ce fel de contracte se semneaza cu ele? Ce conditii le oferiti pentru a le integra in piata muncii?" si chiar pot sa spun ca in ultimii doi ani a crescut foarte mult interesul fata de implicarea acestor persoane in realizarea serviciilor sau produselor pe care unitatile protejate le livreaza.

Macar e bine ca se intereseaza putin de soarta lor...

Mihaela Modrogan: Da, dar interesul a crescut si din cauza ca acele companii care foloseau persoane cu dizabilitati ca paravan, acum nu mai au incredere in aceasta practica si prefera sa vada persoana in carne si oase, sa stie clar ca exista si ca este prezenta in companie.

Insa persoanele cu dizabilitati nu sunt singura categorie defavorizata, aceeasi reticenta sa regaseste si in cazul persoanelor dupa o anumita varsta. Companiilor le este greu sa ii angajeze pe cei care au mai mult de 35-40 de ani, chiar daca sunt buni in meseria respectiva, nu pentru ca nu si-ar permite ca si buget sa ii plateasca sau pe cel cu handicap pentru ca nu vor sa-l integreze, ci pentru ca se gandesc ca sunt mai greu de format si ca le e mai greu sa se adapteze.

Majoritatea sefilor din companii se transpun in persoanele respective fara sa le invite la un interviu si sa le descopere care le sunt, de fapt, abilitatile.

De unde vine reticenta romanilor fata de persoanele cu handicap, mai ales in randul sefilor de companie, de la care te astepti sa aiba o alta mentalitate, avand in vedere ca au o educatie superioara si o experienta mare de viata?

Dana Mazilu: Cred ca ai pus punctul pe "i", reticenta vine tocmai din educatie. Trebuie sa analizam putin problema scolarizarii si sa vedem ce se intampla in scolile normale si in cele pentru persoane cu handicap. Sa nu ii luam in calcul insa pe cei cu probleme mentale, pentru ca pentru ei e o situatie speciala, deoarece au nevoie de o ingrijire mai mare.

In scolile cu nevoi speciale vei descoperi copii cu handicap locomotor. Nu ii impiedica nimic sa aiba aceeasi dezvoltare intelectuala ca a unui copil normal. Cu toate acestea, ei sa afla acolo din cauza parintilor, care au senzatia ca le creeaza un grup de normalitate.

Din momentul ala, practic i-au deviat de la un curs normal, le-au schimbat complet viata. Pe de alta parte, suntem obisnuiti sa crestem printre cei ca noi. In plus, cei cu dizabilitati nu ies din casa. Este o grija exagerata la nivel mondial. Nu pot sa-mi imaginez pana la capat ce suferinta trebuie sa reprezinte o astfel de situatie asupra unui parinte, insa totusi nu e corect sa decizi in locul copilului daca vrea si daca poate sa fie unul normal.

Deci de vina pentru discriminare sunt parintii?

Mihaela Modrogan: Parintele e de vina pentru orice fel de discriminare, el ii spune copilului: "nu vorbi cu el pentru ca este tigan, negru sau chinez, nu pune mana pe el pentru are buba". E adevarat ca o parte din ei se schimba cand ajung sa aiba contact cu cei cu dizabilitati, insa majoritatea nu. Nu inteleg cum un om in carucior poate sa gandesca la fel sau poate mai bine ca el. Sau mai grav e cand observa cu o persoana cu sindrom Down sau autism este geniala la ceea ce poate face.

In plu, e o problema si cu sistemul de invatamant, ca nu le ofera copiilor cu dizabilitati conditiile necesare, cum ar fi mobilier special.

Dana Mazilu: Foarte negativ ne influenteaza si televizorul, avand in vedere ce "modele" se promoveaza. Va intreb cate persoane cu dizabilitati ati vazut voi la televizor? Foarte putine, nu-i asa? Asta nu pentru ca un om in carucior nu poate prezenta stirile de la un pupitru de stiri. Asta e societatea din ziua de azi care reflecta ce e pe sticla. Ei sunt cei care ne vor plati pensiile.

Este o problema si la persoanele cu dizabilitati, ca se ascund de restul lumii?

Mihaela Modrogan: Intr-adevar, problema mai este si la persoanele cu dizabilitati, pentru ca au o teama de cum vor fi perceputi si se inhiba, sunt mai retrasi, pentru ca nu vor sa se arate. Din experienta mea i recrutare, cu parere de rau spun ca nu am intalnit decat 3 sau 4 persoane cu dizabilitati care au venit la interviu. Le e teama sa aplice, sa mearga la o intalnire, pentru ca nu vor sa fie respinsi. In plus, acest lucru ni se intampla si noua, persoanelor considerate normale. Am intalnit si firme care nu doreau sa colaboreze cu oameni cu handicap si chiar precizau acest lucru, motivand ca nu le pot oferi conditiile necesare.

Dana Mazilu: De asemenea, de-a lungul timpului, lor li s-a intiparit in minte si ideea ca firmele se folosesc de ei si chiar mi s-a intamplat la cateva interviuri sa mi se spuna "luati certificatul meu, ca stiu ca de asta aveti nevoie", cand eu chiar voiam sa o angajez efectiv, sa lucram impreuna.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul
Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul
Privind înapoi la datele creșterii economice a României din 2024, situația pare să se fi schimbat dramatic față de ultimii ani. Economia țării noastre a fost susținută aproape exclusiv...
La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
Încep negocierile pentru formarea majorității parlamentare și pentru noul Guvern. Provocarea cea mai mare care le revine decidenților este economia țării, care și-a mai revenit odată cu...
#integrare persoane handicap piata muncii, #persoane handicap piata muncii, #persoane handicap loc munca, #angajare persoane handicap, #unitate protejata persoane handicap , #piata muncii
  1. Marele declin al creșterii economice din România în 2024, susținută doar de consum și gâtuită de împrumuturi făcute de Guvern pentru a „petici” deficitul
  2. La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
  3. Lovitură din partea unor persoane: Îmbogățire colosală cu 26.000 de miliarde dolari
  4. Europa se ciocnește cu Trump: Oamenii președintelui îl împing de la spate să intervină brutal
  5. 2024, cel mai cald an înregistrat vreodată. Avertismentul oamenilor de știință
  6. Firmele rusești din România, afectate de războiul început de Putin. Pentru afacerile directe, veniturile sunt mai mici cu sute de milioane de lei
  7. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  8. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  9. Ministrul Energiei anunță modernizarea Complexului Energetic Oltenia: ”În faţa agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme”
  10. UPDATE Atac cibernetic ransomware la Grupul Electrica. Avertisment cu privire la posibile mesaje suspecte primite de clienți