Peste 1 milion de romani ar putea sa munceasca si nu o fac

Marti, 23 Octombrie 2018, ora 16:09
6687 citiri
Peste 1 milion de romani ar putea sa munceasca si nu o fac
Foto: Arhiva Pixabay

Peste un milion de persoane de varsta activa nu sunt implicate, oficial, in niciun fel de activitate economica, desi numarul de someri inregistrati este de aproximativ 400.000 de persoane, se subliniaza intr-un studiu realizat de PwC Romania si prezentat marti.

Numarul de 1 milion exclude pensionarii si persoanele incadrate in diverse forme de educatie, conform studiului "Barometrul fortei de munca", realizat de PwC Romania pentru Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei - CDR.

"Pe de alta parte, prognozele oficiale pentru urmatorii 3 ani, privind legatura dintre piata muncii si cresterea PIB-ului, estimeaza un necesar de angajati de aproximativ un milion de persoane. Romania este in topul tarilor europene in ceea ce priveste procentul de populatie apta de munca, aflata in afara pietei muncii (peste 34%) fiind depasita doar de Italia si Croatia.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) considera ca obiectivele pe termen lung de crestere economica ale Romaniei pot fi afectate din cauza deficitului de forta de munca, care, in absenta unor masuri specifice in acest sens, se va adanci in cativa ani", se mai mentioneaza in studiul citat.

De asemenea, analiza releva discrepante intre judetele din tara, existand judete care prospera din punct de vedere economic, dar nu mai au forta de munca disponibila, precum si judete cu numar mare de persoane care nu lucreaza. Mai mult, judete din ambele extreme exista in aproape toate regiunile de dezvoltare, ceea ce deschide posibilitatea unor solutii la nivel regional.

Intr-un context demografic marcat de imbatranirea populatiei si migratia masiva, fenomene deja bine cunoscute, Barometrul propune un set de masuri, urmand exemple de bune practici din alte tari, care sa diminueze decalajul pe termen scurt.

Printre aceste masuri sunt integrarea in piata muncii a unui procent cat mai mare din populatia inactiva, inclusiv incadrarea partiala a pensionarilor sau a tinerilor care studiaza, respectiv sa permita acoperirea temporara a deficitului cu resurse externe.

"Acest studiu subliniaza, inca o data, necesitatea implementarii unor reforme sustenabile in educatie, sanatate si infrastructura, fara de care majoritatea problemelor legate de forta de munca nu pot fi rezolvate pe termen lung", a declarat Adela Jansen, coordonatorul CDR.

Mai exact, studiul releva reforma educatiei ca unul dintre elementele fundamentale ale depasirii actualei crize de forta de munca, dar si ca un instrument pentru evitarea adancirii acesteia.

Coalitia reuneste 45 de organizatii si membri asociati, reprezentand peste 54.000 de companii care genereaza in jur de 1,2 milioane de locuri de munca si peste 50% din PIB.

Ghidul amnistiei fiscale, publicat de ANAF. Condițiile și termenul limită pentru „ștergerea” datoriilor la stat
Ghidul amnistiei fiscale, publicat de ANAF. Condițiile și termenul limită pentru „ștergerea” datoriilor la stat
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, luni, 7 octombrie, un ghid privind amnistia fiscală de care pot beneficia, în anumite condiții, firmele și alți contribuabili....
Schimbare de strategie a Rusiei! Cum încearcă să scape de sancțiunile internaționale
Schimbare de strategie a Rusiei! Cum încearcă să scape de sancțiunile internaționale
Rusia este angrenată încă de la anexarea peninsului Crimeea într-un efort de scoatere a economiei de sub influența dolarului american, pe scurt, de dedolarizare, efort intensificat după...
#romani fara nicio activitate, #someri Romania, #piata muncii Romania , #piata muncii
  1. Bucureștiul, cea mai bună alegere pentru un loc de muncă bine plătit. Cum îți poate afecta cazierul judiciar angajarea?
  2. Acuzații de îmbolnăvire intenționată a pădurilor pentru a tăia mai mult lemn. Cum ar funcționa schema firmelor de exploatare forestieră
  3. Ghidul amnistiei fiscale, publicat de ANAF. Condițiile și termenul limită pentru „ștergerea” datoriilor la stat
  4. Schimbare de strategie a Rusiei! Cum încearcă să scape de sancțiunile internaționale
  5. Majorarea indemnizației de creștere a copiilor, în dezbatere la Senat. Câți bani ar putea primi în plus mamele, dacă legea trece în Parlament
  6. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  7. Încasări nefiscalizate de peste 10 milioane de lei depistate de ANAF prin plăți ramburs. Legea care obligă de aproape 2 ani curierii să declare astfel de tranzacții
  8. Un an și jumătate întârziere pentru centralele pe gaze care ar trebui să înlocuiască Complexul Oltenia. Cum se justifică oficialii din Ministerul Energiei
  9. Schimbare majoră anunțată în producția noilor Samsung Galaxy S25. Cum îi va afecta pe utilizatori
  10. Nou avans în execuția Lotului 4 al Autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș. Când este așteptată începerea lucrărilor