Piata muncii din Romania are doar 35 de posturi vacante la 1.000 de someri

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 08:17
2536 citiri
Piata muncii din Romania are doar 35 de posturi vacante la 1.000 de someri

Romania se confrunta cu o lipsa acuta a locurilor de munca, iar datele arata ca in trimestrul II al acestui an, la 1.000 de someri erau doar 35 de posturi vacante, zona cea mai afectata afectata fiind nord-estul tarii.

In trimestrul II, rata armonizata a fost de 6,8% in Romania, in timp ce la nivelul UE 27 somajul s-a ridicat la 9,5%, astfel ca ne-am situat printre statele membre cu o rata relativ scazuta a somajului, informeaza Financiarul.

Cu toate acestea piata fortei de munca in Romania nu are perspective promitatoare din cauza ca numarul somerilor care au sanse sa se angajeze din nou este tot mai mic.

In trimestrul II cele mai multe posturi vacante au fost in regiunea Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui), reprezentand 22,6% din numarul total pe economie. In Bucuresti-Ilfov au fost 20,4% din numarul de locuri, in regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea) - 7,9%, iar cele mai putine posturi vacante au fost in regiunea Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea), unde s-au inregistrat doar 5,4% din numarul total de locuri vacante.

La nivelul Uniunii Europene, in trimestrul I din 2010, cele mai multe locuri de munca la 1.000 de someri au fost in Olanda (291), in Germania (252) si in Luxemburg (136). La polul opus s-au aflat Letonia, cu doar sapte posturi vacante la 1.000 de someri, si Lituania, cu 21 de locuri de munca disponibile. In Bulgaria, in primele trei luni ale anului, au fost 48 de posturi vacante la 1.000 de someri.

Se cauta oameni cu studii profesionale

Pe langa faptul ca numarul de posturi vacante la 1.000 de someri s-a diminuat dramatic, din cele 23.652, care ar fi vacante prin ANOFM, sunt disponibile la nivel national doar 475 de locuri de munca pentru persoanele cu studii superioare.

Pentru ingineri si subingineri sunt 147 de locuri de munca, dar se mai cauta contabili, analisti si programatori.

Nici absolventii nu au parte de vesti bune, din cauza ca angajatorii au inceput sa caute tot mai des oameni cu cel putin trei ani de experienta in domeniu.

Cele mai multe posturi oferite prin ANOFM sunt pentru persoanele cu studii medii si profesionale, fiind 10.780 de locuri de munca.

Cele mai semnificative scaderi, ca numar de salariati, au fost in sectorul serviciilor sociale (6.200 de persoane) si in industrie (5.200).

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...