Premiera in Romania: Prima fabrica in care lucreaza persoane cu dizabilitati - Interviu

Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 12:11
14022 citiri
Premiera in Romania: Prima fabrica in care lucreaza persoane cu dizabilitati - Interviu
Foto: Nazarcea Grup

Nu sunt multi oameni de afaceri dispusi sa investeasca intr-o fabrica in care sa lucreze numai persoane cu dizabilitati.

In strainatate, acesti oameni nu numai ca isi pot gasi un loc de munca stabil, dar pot duce o viata aproape normala, din punct de vedere social si economic.

In Romania, lucrurile s-au miscat mai greu, tot ce a fost facut pentru a veni in sprijinul persoanelor cu dizabilitati fiind la presiunea Uniunii Europene.

Fabrica Nazarcea Group va fi deschisa publicului larg incepand cu luna ianuarie a anului 2013.

Populatia va putea cumpara produse din ceramica pictate manual, lumanari decorative, produse de panificatie sau va putea beneficia de servicii precum spalatorie a autovehiculelor, croitorie, curatatorie.

Integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii, o lupta cu morile de vant

Fabrica dedicata exclusiv persoanelor cu dizabilitati a fost deschisa in cadrul proiectului cu fonduri UE "Orizont 2009". Valoarea totala a proiectului a fost de 8.236.364 lei, din care asistenta financiara nerambursabila solicitata de 6.420.721 lei si contributie proprie: 1.379.936 lei.

Florin Giosan, coordonatorul Nazarcea Grup, ne-a explicat de unde i-a venit ideea si cum functioneaza aceasta fabrica speciala, prima din Romania.

Cum v-a venit ideea sa infiintati prima fabrica ce lucreaza exclusiv cu persoane cu dizabilitati? Cum ati procedat?

Ca si idee de afacere, dezvoltarea acestei intreprinderi de insertie sociala (Nazarcea Grup) a pornit in anul 2008, cand in urma unei vizite efectuate in Olanda am realizat cum se poate imbunatati stilul de viata a unei persoane cu dizabilitati prin includerea acesteia intr-un loc de munca protejat.

Analizand nevoile sociale care au fost identificate la nivelul sectorului 1 de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 in ceea ce priveste persoanele cu handicap, consultarea partenerilor sociali cat si studierea statisticilor nationale cu privire la incluziunea pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati, respectiv participarea scazuta a acestora la accesarea locurilor de munca.

Nazarcea Grup functioneaza pe locatia unui fost centru de plasament inchis in anul 2008, locatie care a fost refunctionalizata si extinsa prin constructia unei mansarde si a unei spalatorii auto. Suprafata totala construita este de 4.000 mp.

Finantarea necesara pentru punerea in practica a ideii a fost asigurata de catre Primaria Sectorului 1 - aproximativ 50% iar diferenta prin implementarea a doua proiecte europene finantate din Fondul Social European prin POSDRU.

Cati angajati aveti, ce salarii au si ce anume produc? Programul de lucru este de opt ore?

In acest moment, in cadrul Nazarcea Grup lucreaza 70 de persoane cu diferite dizabilitati, persoane care nu si-au pastrat capacitatea de munca total sau partial. In proportie de 95%, aceste persoane la angajare nu aveau nicio experienta anterioara in domeniul in care lucreaza acum.

Functie de nivelul de instruire a acestora si de calificarea pe care o au, salariile variaza intre nivelul salariului minim pe economie si 1.200 lei. Mentionez ca, odata incadrate in munca, aceste persoane beneficiaza in continuare de indemnizatii prevazute de Legea 448/2006 privind protectia persoanelor cu handicap.

De asemenea, persoanele incadrate in gradul I si II de invaliditate sunt scutite de plata impozitului pe venitul salarial. Programul de lucru este de 8 ore pe zi, in intervalul 8.00 - 16.00 de luni pana vineri, iar pentru angajatii cu jumatate de norma 4 ore pe zi.

Nazarcea Grup este format din 8 ateliere: brutarie, spalatorie textila, tipografie, croitorie, atelier de lumanari decorative, atelier ceramica, spalatorie auto si atelier gradinarit (2 sere in comuna Clinceni).

Cum va recrutati angajatii? Mai faceti angajari?

Persoanele care doresc un loc de munca aici trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba varsta de minim 18 ani, sa aiba domiciliul legal in Municipiul Bucuresti sau jud. Ilfov, sa nu fie incadrate in munca si sa posede un certificat de incadrare in tip si grad de handicap.

Sunt evaluati psihologic, social si vocational de catre specialistii Nazarcea Grup dupa care le vor fi evaluate abilitatile practice pe care acestia le au in cadrul atelierelor de lucru.

Posturi vacante mai sunt in atelierele: brutarie, tipografie, croitorie, ceramica si spalatorie auto. In anul ce urmeaza intentionam sa dezvoltam ateliere noi, cum ar fi o divizie de curatenie parcuri sau o statie de neutralizare deseuri, deci locuri de munca vor mai fi create.

Cum procedati cu angajatii care au dificultati de transport?

Pana in acest moment nu avem persoane cu deficiente grave de deplasare(cum ar fi persoane in fotoliu rulant). Daca va aparea o astfel de situatie, dispunem de un microbuz echipat cu rampa de urcare.

Unde distribuiti produsele? Aveti etichete speciale prin care anuntati ca acestea sunt produse de persoane cu dizabilitati?

In cele 12 luni de pilotare a intreprinderii sociale, perioada cat am fost sub finantare europeana, produsele si serviciile realizate aici au fost furnizate Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1, in subordinea careia functionam ca si Unitate Protejata Autorizata.

Incepand cu 1 decembrie am demarat o campanie de informare a IMM-urilor cu peste 50 de angajati, care au obligatia prin lege sa angajeze persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. (art.78, alin.(2) din Legea 448/2006).

Angajatorii care nu respecta aceasta prevedere au doua variante: pot opta pentru plata lunara catre bugetul de stat a unei sume reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap ori achizitioneaza produse si servicii de la astfel de unitati protejate in suma echivalenta cu suma datorata bugetului de stat.

De asemenea, ne indreptam atentia si catre persoanele fizice care pot achizitiona produse de la noi: am deschis un punct de desfacere a produselor de panificatie, cat si un magazin in incinta fabricii unde pot fi achizitionate si produse realizate in celelalte ateliere. Toate produsele realizate la noi poarta o eticheta din care reiese ca sunt realizate manual de catre persoane cu dizabilitati. (incluziv la spalatoria auto, clientii primesc un odorizat de masina prin care li se multumeste ca au spalat masina acolo si astfel au contribuit la pastrarea locului de munca pentru o persoana cu dizabilitati)

Ce facilitati aveti de la stat?

Facilitatile de care beneficiem de la stat sunt: scutirea de la plata impozitului pe profit cu conditia ca cel putin 75% din suma sa fie reinvestit pentru achizitionarea de echipamente tehnologice sau amenajarea locurilor de munca protejate si decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor de pregatire, formare si incadrare in munca a persoanelor cu handicap.

De cand functioneaza fabrica si de ce ati iesit cu produsele pe piata atat de tarziu?

Fabrica functioneaza din decembrie 2011 (7 ateliere), dar asa acum spuneam si anterior, fiind sub o finantare europeana, nu am putut iesi pe piata libera cu produsele si serviciile realizate aici.

Cele 12 luni de pilotare au fost suficiente pentru instruirea persoanelor cu handicap la locul de munca. Spalatoria auto, finantata printr-un alt proiect european, finalizat in octombrie 2011 a functionat in aceasta perioada pentru publicul larg, fiind una dintre activitatile care merg foarte bine, motiv pentru care in anul 2013 o vom extinde cu inca doua rampe de lucru.

In Romania, din cele peste 600.000 de persoane cu dizabilitati fizice sau psihice, doar 27.000 lucreaza. De ce credeti ca patronii evita angajarea persoanelor cu dizabilitati?

Diferenta dintre noi si un angajator privat este urmatoarea: scopul nostru este consolidarea coeziunii sociale, dezvoltarea comunitatii locale si implicarea persoanelor cu dizabilitati in activitati economice,deci prioritate acordata obiectivelor sociale si nu capitalului pe cand scopul unui angajator privat este maximizarea profitului.

Cei 70 de angajati cu dizabilitati sunt sustinuti de instructori, care au experiente relevante in munca cu astfel de persoane, de psihologi, asistenti sociali, consilieri vocationali si asistenti medicali. Acesta este motivul pentru care patronii nu angajeaza astfel de persoane. Si daca vorbim de angajatori mari (peste 50 de angajati) acestia inca prefera sa vireze banii la bugetul de stat in schimbul colaborarii cu o unitate protejata.

Va multumesc.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#fabrica persoane dizabilitati, #Nazarcea Grup angajati , #piata muncii