Program pentru reintegrarea fostilor detinuti prin asigurarea unui loc de munca

Joi, 08 Iulie 2010, ora 16:04
7620 citiri
Program pentru reintegrarea fostilor detinuti prin asigurarea unui loc de munca

Zeci de detinuti vor fi ajutati sa se reintegreze in societate, prin asigurarea unui loc de munca si a unei locuinte, dupa eliberarea din inchisoare, in cadrul unui program lansat joi de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Programul este finantat din bani europeni si se ridica la peste 4 milioane de euro.

"Acest proiect reprezinta o noua formula de reintegrare sociala postexecutionala pentru persoanele care au fost private de libertate. Prin reinsertia sociala a detinutilor se va diminua numarul de recidive si va creste gradul de ordine si siguranta publica", a declarat directorul general al Adminitratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Bala, in cadrul conferintei de lansare a proiectului de reinsertie sociala a detinutilor.

Potrivit lui Bala, ideea programului a venit de la fostii detinuti, care s-au plans ca, odata iesiti pe poarta penitenciarului, realizau ca nu se mai pot reintegra in societate.

"Detinutii simteau nevoia ca dupa liberare cineva sa-i ajute pentru o perioada determinata de timp sa se readaptaze la viata sociala normala. Sa aiba posibilitatea sa lucreze si sa aiba o locuinta. Acest program isi propune sa umple tocmai acest gol, existent in prezent, intre perioada de detentie si cea in care detinutul se poate considera reintegrat in societate", a spus Bala, care a adaugat ca, in lipsa acestui ajutor, multi detinuti recidiveaza, peste 50% dintre detinutii din Romania fiind recidivisti.

Astfel, obiectivul principal al proiectului consta in diminuarea inegalitatii de sanse a detinutilor si fostilor detinuti in tranzitia de la penitenciar la viata sociala si de munca. Finalitatea proiectului este reprezentata de promovarea si crearea de noi locuri de munca in structurile economiei sociale concomitent cu cresterea nivelului de calificare a persoanelor aflate in detentie si imbunatatirea nivelului de competente ale specialistilor din domeniul incluziunii sociale.

In acest sens, vor fi create la nivel national doua intreprinderi sociale, unde detinutii vor avea ocazia sa munceasca si sa se califice intr-o meserie. In termeni concreti, programul vizeaza ca 80 de detinuti sa participe la cursuri de formare profesionala si sa beneficieze de servicii de consiliere, mediere si orientare profesionala, 60 de detinuti sa urmeze cursul de calificare profesionala, 50 de persoane private de libertate sa fie selectate pentru desfasurarea activitatilor de amenajare a celor doua intreprinderi sociale, 20 de fosti detinuti sa fie inclusi in activitatile derulate in cadrul acestor structuri si sa fie create 10 locuri de munca pentru fostii detinuti in cadrul cooperativelor economice sociale dezvoltate.

Valoarea totala a proiectului este de 18.391.120 de lei, din care aproximativ 17 milioane reprezinta asistenta financiara nerambursabila, asigurata din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. De asemenea, perioada de implementare a programului este de trei ani, intre octombrie 2009 si septembrie 2012.

De asemenea, programul este implementat de Administratia Nationala a Penitenciarelor in parteneriat cu Patriarhia Romana, Federatia Filantropia, Ministerul Justitiei si Ministerul Muncii din Italia, dar si cu alte organizatii italiene precum Institutul Regional de Cercetare al Lombardiei, Uniunea Asesoratelor pentru Politici Sociale, Sanitare si de Munca din Italia si Obiettivo Lavoro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#locuri munca detinuti, #reabilitare detinuti, #angajare detinuti , #piata muncii