Ziare.com

Robotii vor inlocui sute de milioane de angajati pana in 2030. Ce vor face oamenii?

de Camelia Sisea
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 19:43

   

Robotii vor inlocui sute de milioane de angajati pana in 2030. Ce vor face oamenii?
Sute de milioane de locuri de munca ar putea fi pierdute in favoarea automatizarii in urmatorul deceniu, dar acest lucru nu va insemna neaparat sute de milioane de someri. Noile tehnologii vor duce la crearea unor noi locuri de munca, pentru care va fi insa nevoie de noi abilitati.

Intre 400 de milioane si 800 de milioane de angajati vor fi inlocuiti de roboti la nivel global pana in 2030, fiind astfel nevoiti sa isi gaseasca alte locuri de munca, arata un nou studiu al companiei de consultanta McKinsey, citat de Quartz.

Dintre acestia, pana la 375 de milioane de oameni, adica aproximativ 14% din forta de munca la nivel global, vor trebui sa se orienteze catre categorii ocupationale complet diferite.

Cei mai afectati vor fi angajatii din economii mai dezvoltate, ca SUA si Germania, unde o treime din forta de munca va trebui sa se recalifice pana in 2030 pentru a-si gasi noi locuri de munca.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

In China, aproximativ 12% dintre angajati (peste 102 milioane de oameni) vor trebui sa isi gaseasca noi indeletniciri in urmatorul deceniu.

Impactul va fi mai redus in tarile mai sarace din simplul motiv ca acestea nu isi vor permite noile tehnologii.

Pe langa locurile de munca din fabrici sau depozite, ar putea fi inlocuite cu usurinta de automatizare si alte joburi care presupun sarcini repetitive si predictibile, precum cele care tin de domeniul financiar, de domeniul paralegal, de contabilitate sau cele de tip back office.

Pe de alta parte, activitati ca cele care implica managementul oamenilor, un grad inalt de specializare sau interactiuni sociale, vor continua sa fie desfasurate de oameni.

Potrivit analistilor de la McKinsey, cererea de forta de munca va creste odata cu dezvoltarea automatizarii. Tehnologia va favoriza cresterea productivitatii care la randul ei va duce la cresterea veniturilor si a consumului, in special in tarile in curs de dezvoltare.

Va fi nevoie de mai multe locuri de munca in domeniul sanatatii, pentru a veni in preintampinarea nevoilor societatilor in curs de imbatranire, si de mai multe investitii in infrastructura si energie.

Pentru a ne bucura de beneficiile automatizarii si ale utilizarii inteligentei artificiale, fiecare dintre noi va trebui sa isi dezvolte noi competente si abilitati, guvernelor si companiilor private revenindu-le sarcina fara precedent de a se ocupa de recalificarea a milioane de oameni aflati la jumatatea cariere.

In acelasi timp, exista riscul ca automatizarea sa exacerbeze inegalitatea veniturilor, generand o crestere a cererii pentru joburi bine platite in defavoarea celor cu salarii mici, precum si ca salariile sa scada in general daca reangajarea dureaza prea mult, mai arata autorii studiului.

Ce vor cauta angajatorii in viitor?

Potrivit lui Bill Gates, cei cu competente in stiinta, inginerie si economie vor fi mereu la mare cautare. Specialistii sustin insa ca, in anii ce vor veni, competentele soft vor deveni tot mai importante.

Cererea pentru abilitati umane unice va creste, iar cheia succesului vor fi abilitatile sociale puternice. Receptivitatea sociala, invatarea activa, ascultarea activa, judecata, luarea de decizii, creativitatea si originalitatea sunt cateva dintre abilitatile si aptitudinile esentiale din CV-urile candidatilor de pe piata muncii a anului 2030, conform unui studiu al companiei Pearson din domeniul educatiei, in parteneriat cu fundatia britanica pentru inovatie Nesta si in colaborare cu departamentul de cercetare Oxford Martin School din cadrul Universitatii Oxford.

"Viitorul muncii este mai stralucit decat credem. Nu va fi om impotriva masinariei, ci mai degraba om si masinarie", spune John Fallon, director general al Pearson.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 19827 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
41 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hmm! O singura solutie dreapta pt intreaga omenire: Venitul Minim

garantat pt fiecare cetatean, in era in care mass-productia in Vest se face cu roboti condusi de computere iar masele de oameni NU MAI SUNT NECESARI procesului de productie decat ceva programatori si QC.

Energia gratuita SOLARA ieftina este o noua realitate - statele ar trebui sa elibereze POPULATIA de sub jugul subzistentei si saptamana de lucru de 40 de ore prin venitul garantat si energie gratuita solara odata instalata infrastructura.

In realitate psih0patii care conduc lumea vor sa inceapa WW3 - razboiul mondial 3 ca sa aiba scuze sa ne aduca statul global totalitar fascisto-feudal cu MILIARDARII care controleaza totul si fiecare cetatean chipat si urmarit 24 de ore ca sa nu le rastoarne lor socotelile Orweliene.

 

Ce vor face oamenii?

Vor face roboti.
In cele mai multe tari exista deja un venit minim de care vorbesti, un ajutor social de baza. Daca e vorba de tari democratice, iar majoritatea cetățenilor considera ca acest venit minim e insuficient si ca exista posibilitatea de a fi marit, n-au decat sa voteze un partid care doreste marirea venitului minim. Nu zic ca miliardarii n-au influenta, dar nu sunt totusi majoritari, iar la vot numarul conteaza totusi.
Problema dupa mine nu sunt miliardarii, ci nivelul foarte scazut al alegatorului mediu, care decide la vot. Asa cum spunea Winston Churchill odata: “The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter."

Dacă tot facem roboți

pentru cine?Se intrevede deja separarea umanității,decalajul enorm intre diferitele societăți terestre,formele de neocolonialism apar evident din ce in ce mai mult in lume.Roboții nu aduc progresul,ci numai reduc costurile de producție,aduc un profit imens procentului infim care ii deține,sistemul acesta reduce pătura uriașa a majorității populației la statut de plebei,care depind de "bunăvoința" celor puțini și puternici,care erau rezervorul "miinii de lucru" pentru sistemul anterior erei robotizate.Se vede deja in Vest,la
nemți,la noietc.NU mai durează mult și creează ăștia "rezervații" umane,să vedeți atunci "state paralele" și ne vom aduce aminte că de fapt suntem și noi "animale", ma rog cu suflet.

Piata muncii se regleaza singura. Guvernul nu stie si nici nu poate

.....intervenii cu nimic in bine,ei sunt doar niste amarati neputinciosi nepriceputi, ca fotbalisti.
Guvernele creaza doar probleme pe piata muncii.
Guvernul Nastase a vandut unor comercianti de fier vechi, uzina Calan-Nadrag, disponibiloizand 6.000 de muncitori, fara a le da compensati.
A frost un fond muncitoresc serios transformat in CAPSUNARi.

Ha ha ha! Scorillo scrie: 'piata muncii se reglea-

za singura'. Inceteaza cu fundamentalismele fara nicio logica - statisticile de somaj deja mint din greu in SUA si peste tot in lume.

In SUA oamenii sunt scosi din statisticile de someri dupa 24 de saptamani de somaj deci chiar daca n-au gasit de lucru sunt considerati 'angajati' pt ca nu mai sunt reflectati in statistici. Cam 93 milioane de americani au renuntat la a cauta de lucru ceea ce este enorm. NICIO STATISTICA nu arata aceasta realitate.

abecedar, venitul minim garantat este o utopie comunista.

Multe state cu grad inalt de civilizatie si industrializare au respins acest sistem infantilizant. In Elvetia, a fost chiar si un referendum prin care populatia a refuzat un venit minim garantat pe viata, indiferent de varsta sau educatie, in valoare de 2'600-3'000 franci elvetiei pe luna si pe persoana ! A mai fost refuzat si salariul minim garantata, la fel de imbecilizant si frustrant (era vorba de CHF 4'000.-/luna brut). In realitate, acest salariu minim este practicat de catre marile lanturi alimentare, banci si diverse industrii. Dar este fructul discutiilor anual intre sindicate si patronat. Deci re-negociabil, spre satisfactia ambilor protagonisti. Ati auzit de greve in Elvetia ?

Piata muncii trebuie sa ramana libera si guvernata de piata comerciala, nu de ukazuri socialiste cincinale... Asta este viata adevarata, nu cea din cartile de science-fiction sau aberatiile comuniste din secolul trecut.

Este posibil ca Silicon Valley sa testeze un sistem de venit minim... poate ca in America va fi un succes reproductibil in alte tari. Dar in tarile europene, cu un nivel social infinit mai dezvoltat decat cel american, venitul mimin garanta pe voata, ramane o utopie.

E doar o chestiune de timp (nu foarte lung)...

... pana cand venitul garantat va fi adoptat si chiar generalizat in toata lumea vestica. Asta nu din cauza "grijii fatza de om" promovata de comunisti, ci exclusiv pt. mentinerea "pacii sociale". Deja sistemul exista si este din ce in ce mai extins... se numeste welfare... :)

Lasă băi

Elveția nu e țară,in principiu nu produce nimic,că nu are cu ce.Dacă nu ar fi băncile jalea pe pămint,dobinda v-a adus bunăstarea,voi sunteți ăi mai mozaici dintre creștini,
știa Craiul nostru de ce e acolo,conturile elvețiene,făcute la timp,l-au salvat de foame.Aveți rase bune de carne,mere bune pentru ținte și vaci care iși etalează,mindre,formele pe forum.

Scorillo Rank user: x5 02.12.2017, 21:18 SPUNE:

"Elveția nu e țară,in principiu nu produce nimic,că nu are cu ce"

RASPUNS, cu ghilimele de citate:

"Raportul Competitivității Globale al Forumului Economic Mondial clasează economia Elveției pe primul loc in lume după competitivitate, iar după Uniunea Europeană, Elveția este cea mai inovativă țară de pe continent."

"In Elveția iși au sediul central mai multe corporații internaționale. După venit, cele mai mari companii elvețiene sunt Glencore, Gunvor, Nestlé, Novartis, Hoffmann-La Roche, ABB, Mercuria Energy Group și Adecco. Sunt notabile și UBS AG, Zurich Financial Services, Credit Suisse, Barry Callebaut, Swiss Re, Tetra Pak și Grupul Swatch. Elveția are una dintre cele mai puternice economii din lume.
Cel mai important sector economic al Elveției este producția industrială. In țară se produc substanțe chimice, bunuri sanitare și farmaceutice, instrumente de măsură științifice și de precizie, și instrumente muzicale. Cele mai mari exporturi sunt cele de substanțe chimice (34% din exporturi), mașini/electronice, și ceasuri/instrumente de precizie. Serviciile exportate se ridică la circa o treime din valoarea bunurilor exportate. Sectorul serviciilor – in special cel bancar și de asigurări, turismul și organizațiile internaționale – sunt o altă importantă industrie pentru Elveția."

"Elveția este liderul industriei mondiale a ceasurilor."

Astronautul Claude Nicollier s-a nascut la Vevey,
localitate pe care o cunosc ca pe buzunarul meu.

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară(CERN)
este o organizație europeană de cercetare științifică, unde operează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare. Laboratorul este situat la cațiva kilometri nord-vest de Geneva.

ACU' TIN-TE BINE:

"Romania ocupă locul al 86-lea in topul celor mai fericite tări din lume, potrivit Raportului Mondial al Fericirii pe 2015 (World Happiness Report 2015) realizat cu sprijinul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), clasament in care Elvetia ocupă PRIMUL loc."
...........................................
ACESTEA FIIND SPUSE, INTELEG CAZUL TAU:

Tulburarea depresivă majoră se caracterizează prin prezenta unuia sau mai multor episoade depresive. Daca sunt cel putin două diagnosticul va fi de tulburare depresivă majoră recurentă.

Din ce postezi, rezultă in mod evident, că la tine
episoadele depresive, care sunt cauzate si de invidie,
sunt legiune.

Evaluează-ți starea psihică!

Venitul...

...minim garantat.UTOPIE!.
De unde vine VENITUL?.
Cine va mai munci daca are venit garantat?.Vor prefera sa stea la plaja si sa arunce cu pietre in balta!.
In Romania vor juca table si manca bomboane agricole in fata blocului,ca venitul vineeeeee......

Ha! KPK: Intrebari mai importante: 1.Cine va mai

cumpara produsele facute de roboti care lucreaza 24 de ore pe zi cand peste 50% din populatie vor fi someri permanenti fara o re-distribuire a venitului?

2. Raspuns la intrebarea ta (cine va mai lucra?): Cine vrea mai multi bani cum sunt astazi oameni care lucreaza cate 3-4 joburi.

3. Cine le-a dat dreptul detinatorilor de sisteme de productie sa devina $trilionair (cu 12 zerouri) cand jumatate din populatia pamantului va face foame? Doar gandirea fundamentalista neocona fascisto-capitalista poate concepe astfel de NEDREPTATI la scara fara sa impuna re-distribuire masiva.

4. Ce-i da unui om dreptul sa adune mai multi bani ca D-ZEU, bani pe care nu va fi niciodata capabil sa-i cheltuiasca in timp ce semenii mor de foame.

5. Astazi daca ai lua jumatate din averea celor mai bogati 60 de oameni de pe planeta si ai da-o celor mai saraci 3.5 miliarde de oameni, cei 60 ar ramane cei mai bogati insa celor 3.5 miliarde li s-ar schimba viata fundamental ar capata canalizare, apa, grija medicala etc. Nu ti se pare un imperativ moral sa IEI DIN EXCESUL unora de care nu vor avea nevoie niciodata sa imbunatatesti suferinta multora?

Si voi cei de DREAPTA neocona va mai dati si Crestini dand Crestinilor adevarati un nume rau peste tot in lume.

KPK: Venitul va veni din taxarea agresiva a muncii

fiecarui ROBOT. De ce? Pentru ca nu are nimeni dreptul sa fie $miliardar sau trilionar (deja cel mai bogat om din lume se apropie de $1 trillion) in timp ce jumatate din populatie moare de foame.

Oamenii vor trece la alt nivel tehnologic

Vor inlocui uneltele si instrumentele folosite astazi cu programarea, intretinerea si supravegherea robotilor.
Robotii nu pot avea constiinta, inteligenta, simturile si puterea de decizie a oamenilor. Robotii nu decid si nu rezolva problemele, ei doar executa in locul oamenilor anumite operatii programate. Robotii sunt, de fapt, niste prelungiri sau proteze utilizate de oameni in special pentru munca fizica (grea, periculoasa), precum si pentru o mai mare precizie si productivitate.
Nu cred ca se va ajunge vreodata ca robotii sa decida ce si cum sa produca pentru oameni. In consecinta, robotii vor trebui sa fie permanent programati in functie de productia care sa doreste realizata si acest lucru nu poate fi hotarat decat de oameni. In plus, robotii trebuie intretinuti, supravegheati si reglati in functie de conditiile de lucru.

Daca ne gandim la roboti super-inteligenti (un fel de androizi, probabil), nu numai ca suntem foarte departe de a realiza asa ceva, dar este si periculos pentru oameni. Ca sa fie utili oamenilor, robotii trebuie sa fie realizati intre anumite limite si sa faca numai ceea ce spune un program introdus in memoria lor, program produs si controlat de oameni. Ar fi extrem de periculos (din fericire acum nu este posibil) sa realizam roboti inteligenti si independenti care sa ia decizii si sa faca ce vor ei si cum vor ei. Ar fi o catastrofa, nu cred ca ar fi in folosul si in interesul oamenilor.

In ceea ce priveste asigurarea unor conditii decent-civilizate de trai pentru oameni, indiferent de activitatile lor sau cum se implica in societate, este un deziderat corect si OBLIGATORIU pentru civilizatia umana si se va ajunge la el mai ales prin acumularile tehnologice si utilizarea robotilor la scara larga. Trebuie sa privim utilizarea robotilor ca un pas foarte important in asigurarea vietii tuturor oamenilor la un anumit nivel de civilizatie, nu ca pe o amenintare si o concurenta impotriva oamenilor.

 

info

De acord cu tot ce ai spus.
Riscul ca AI sa capete constiinta de sine este insa real, e doar o chestiune de timp. Evolutia asta va fi accelerata chiar de (unii) oameni, pentru ca se vor gasi destui tampiti.

Corleone: "...se vor gasi destui tampiti." Desigur

doar ca astia sunt primii care se curenteaza :)))))
Se numeste selectia electrica naturala prin evaluarea IQ fata de amperajul din retea. Cu cat IQ-ul este mai mic, cu atat amperajul este mai ravasitor :))))))))) Voltajul nu conteaza, poate fi folosita si o baterie de masina...

PS: Scuze, ma adresam d-lui 3195 nu d-lui Scorillo

in comentariul meu de la 00:50.

AI

Voi habar nu aveti ce e ONNX barem, si vorbiti despre AI, chiar sunte-ti pe langa subiect, nu mai spun de calculatoare cuantice, ce deja va trimit la somn.

Progresul facut de roboti !

De exemplu:
O combina secera si treera citeva hectare pe zi,
Daca nu se inventau aceste unelte ,sute de cosasi lucrau la secera, apoi alte sute lucrau la treerat,
Fiecare inventie,fiecare robot creste mult productivitatea,
Aceasta este partea buna!
Dar exista si o parte rea!In urma aplicarii acestor metode ramin sute sau mii de muncitori care isi pierd locurile de munca.
Rezolvarea aceste probleme este f.grea. Trebuie gasite metode pentru cei ramasi fara munca !

electronistule.

Societatea si economia evolueaza intr-un fel greu de prevazut.
Inlocuirea oamenilor cu roboti va produce somaj in massa?.Poate in masa din sufragerie!.
Un exemplu.Odata cu inventia automobilului,in USA s-a produs o frica de genul asta.Concret.Va disparea o parte din industria de atunci,productia de care,carute,postalioane si alte ramuri asociate:crescatori de cai plus partea din agricultura care producea hrana.Asta presupunea milioane de oameni!.Nimic nu s-a intamplat asa.O ramura de productie a fost inlocuita cu alta.Atat.
Roboti.Cine-i proiecteaza,cine-i fabrica,cine-i instaleaza,cine-i intretine (trbuie unsi!)cine-i supravegheaza sa n-o ia razna,ca daca o ia e jale.....
Ar mai fi de zis,dar gata!.

Ha ha! KPK: Habar n-ai ce vorbesti. De 93 de mili-

oane de Americani adica cam 25% populatie care au renuntat la a mai cauta de lucru ai auzit? In cativa ani robotizarea va garanta o cifra reala de somaj de 50% din populatie fara sa fie vina oamenilor iar miliardarii vor fi $trilionari.

Rata oficiala de somaj este o minciuna sfruntata ca care amortesc populatia deoarece dupa 24 de saptamani pe ajutor de somaj, oamenii sunt automat marcati 'angajati' deci scosi din statistici chiar daca majoritatea nu si-au gasit de lucru.

Bei pr0paganda stabilimentului ca apa. Mai usor ca te-ai anibriat deja.

Intr-un viitor previzibil, sunt de-acord cu ce spui.

Dar intr-un viitor foarte indepartat, e posibil ca robotii sa inceapa sa aibe constiinta, constituind astfel adevarate noi forme de viata. Si viata pe suportul biologic actual a inceput cu forme primitive, inconstiente. Viata constienta are la baza viata inconstienta.
Viata a evoluat pe Pamant pana acum sub influenta hazardului si a fost nevoie de 4 miliarde de ani pentru a ajunge la nivelul de complexitate actual. Dar suntem pentru prima data in istoria evolutiei vietii, cand o specie incepe sa inteleaga cum functioneaza viata, sa o influenteze prin modificari genetice. In viitor organismele vor putea probabil fi programate genetic asa cum acum programam calculatoare, incat calculatoarele vor putea costitui probabil noi forme de viata.
Evolutia vietii e clar ca nu se opreste aici, odata cu specia umana (multe specii au fost de-alungul timpului in varful evolutie, si nu mai sunt), e posibil sa apara de exemplu noi specii ce ar putea sa aibe o parte din trasaturile umane actuale, cum e constiinta de exemplu, si alte caracteristici specifice robotilor de exemplu.
In momentul in care omul va fi capabil sa inteleaga foarte bine, in profunzime, cum functioneaza viata, va fi capabil probabil sa programeze viata pe un alt suport material decat cel actual, ceea ce ar putea duce la apritia unor specii cu indivizi practic imortali (pentru ca un calculator poate fi practic imortal prin inlocuirea treptata a componentelor uzate).
Dupa mine coincidenta face ca noi trai acum intr-o perioada de cotitura majora in evolutia insasi a vietii pe Pamant, pentru ca e prima data cand in istoria evolutiei o specie e capabila sa influenteze in mod constient evolutia insasi a vitii. Iar in mod normal va face asta intr-un mod care sa fie favorabil speciei umane, desi pe termen foarte lung e greu de prevazut.

Vad ca unii nu prea inteleg cum e cu "progresul"...

Simplu. Fara progres acum eram in lume cam tot 1 miliard si varsta medie 35 de ani. Si care vroia mai mult , ori omora pe altii , ori murea de foame. Caci sutele de cosasi si treierari inlocuiti fac altcveva, altfel munceau pentru mancare ca atunci. Ca in Africa. Sau prin Asia. Astazi. Mai rau e de imigrantii care vin gata "scoliti" in suprematia religiei lor, astia se adapteaza cel mai greu spre deloc si sunt majoritar frizeri si soferi...Daca nu mai sofereaza, devin "luptatori pentru libertate", nu? Ca altfel nu pupa sex...au grija "batranii"...
Sincer, nu aveti nici o idee despre ce urmaeaza si mai ales ce variante reale sunt in fata omenirii (nu a omului caci individul devinde din ce in ce mai insignifiant, totul se face acum la nivel de grup, totul e sa fii in grupul ce ordona/executa!).
Celor ce viseaza, mai ales idelistilor si principialistilor...mult succes. La 2 m in subsol, acolo li sau rezervat locuri de cam toti aia care se bat pentru putere...caci ma indoiesc ca un "Lenin" sa mai aiba sansa aluia din 1917, sa puna mana pe putere cu aproape nimic in spate, ma rog, cu banii Kaizerului...

 

ca tu ai bre....costache!.....nimeni nu stie cum va fi in 2030

.....amintiti-va cum arata poza din anii '70 "prognoza vizuala" pt. 2000.....mai amintiti-va ca atunci cand a aparut pc-ul (sub)oamenii (americaine) au vrut sa-l distruga intr-o riota nervoasa......acum suntem in plina asa-zisa era informationala sau chiar a cunoasterii.....mai amintiti-va ce mik era pib-u global in '90 pe linga ce de acuma......va dati seama ce mika era productia cand hitler stalin ciorchill si scelheratu delano faceau juma de milion de avioane si tankuri numa ca sa distruga limesu.....asa ca.....nimeni nu stie cum va fi viitoru.....lasati-o balta....
....si apoi....in general....cand se nlocuiesta capitalu ineficient munkha (secerica si ciocanel de ex.)....vin oportunitati bine....omenirea are sansa sa treaca pe creativitate-inovatie de-adevaratelea....

Romania isi rateaza sansa

"omenirea are sansa sa treaca pe creativitate-inovatie de-adevaratelea" ... are sansa doar cine vrea sa invete sa evolueze odata cu tehnolgia (gen japonezii), cine nu, isi bea ajutorul social la bodega din colt, si voteaza stiti voi pe cine.

Oamenii vor deveni

protestatari in Piata Victoriei.

 

in loc sa trecem pe inovatie si creativitate......

....trollii ati ales sa-mi dati un simplu nill ca m-am luat putin (in introducere) de costache-rosu al vostru....asa cu l-au tarit militienii pe insu ala de la mitting numai ca moshu vostru a dat in camera......va aparati in continoare mardeiashii bolshevici si dati nill gratis ca-i simplu......pina o s-ajungem la coada cozii.....autostrazile sunt in afara razei voastre de gandire.....

AI si bau-bau...

...Daca acesta varianta ar fi corecta atunci oamenii ar trebui considerati niste computere biologice neprogramate la nastere. Problema este ca nu o putem dovedi, toate studiile pe gemeni indentici au infirmat ca la o dotare hardware identica - corpul uman si ADN-ul, software-ul - omul ca persoana - e identic, avem prea multe exemple cu personalitati uneori complet diferite chiar opuse. Inteligenta fara personalitate inseamna nimic, un automat programat care ia decizii pe baza de experienta si de aceea le face foarte greu de urmarit in timp real dar stiti, si predictibile, dara rezultatele sunt bune, automatul va lua aceeasi decizie si in viitor. Nu are de ce sa varieze decat daca programul i-a cere, sa bage aleatorul in cauza. Deciziile aleatoare pot imita inteligenta dar limitat si cu consecinste imprevizibile (daca scoti logica si bagi incertitudinea in progrmaare ce obtii este un NEBUN! Si stiti de ce ii tinem in spitale , nu?). Voi confundati capacitati de comanda bazate pe inputuri - un automat- cu capacitati de comanda date de SENTIMENTE.Despre AI se va [putea vorbi nu cand va imita un om, ci cand va avea sentimente. Ca stim noi bine ca sentimentele au rasturnat lumea (tineti minte razboiul Troian?)!!!

 

Ce vor face oamenii in 2030, in era masinilor ?

In Occident este simplu de raspuns. Se vor specializa in constructia si gestionarea robotilor industriali si vor dezvolta servicii ce calitate superioara Procesul a inceput deja in marea majoritate a statelor avansate din punct de vedere economic si finaciar.

Si in RO, este usor de raspuns: oameni se vor inscrie la psd si vor astepta sa le dea partidul de mancat, baut, incaltat si imbracat. Pentru restul "bucuriilor vietii", se vor descurca ei. Oferta va depasi cererea :) Procesul de pesedizare a inceput deja si in RO, si pare unul ireversibil. Socialismul va dura 1000 de ani in Carpati :))))) Si sa nu uit si national-socialismul, va fi tot un Reich de 1000 de ani ... pacat ca nu mai traiesc Vadim Tudor sau Cenaclul Flacara :))))

 

Ha ha! MacGigi: trolule, tu chiar crezi ce scrii? cu 10-20 de

specialisti IT/robotics gestionezi o fabrica intreaga moderna care cu 50 de ani in urma ar fi angajat 5000 de oameni.

Intre timp populatia a crescut. Cu restul ce faci geniule? Sefii tai cia/corporatocratia globala nu ti-au dat raspunsul la aceasta intrebare.

Prostie cat casa

Analisti de doi bani,eu cunosc destul de bine situatia din Germania,acolo in urmatorii 5 ani va fi lipsa 3 milioane de angajati,plus unde era necesar robotizare deja e facut,poate ca daca peste zeci de ani apar robotii humanoizi atunci va fi o problema,plus acum in mai toata tarile dezvoltate este criza de muncitori articolul este nerealist pe termenul ala de 10 ani,niste analisti vrea sa iese in evidenta semanand panica

 

Cel putin 2 generati vor fi afectate de acest lucru !

1= 20 de la 20 de ani la 55 ani cind ai sansele sa fi cel mai productive.
Se face "heavy lobbying" pentru a aduce de legile necesare pentru a incepe din 2018 a inlocui soferi de cursa lunga ( 18 wheelers ) intre state .Companiile care produc in USA aceste Truks vreau inceperea eliminari a acestor soferi . Angel9913 v a spne clar in cometraiul sau despre ce este defapt
venitul garantat= welfare si inaptul masive pe care va avea acest lucrul in generatile esistente si viitore . Inpactul social si diferenta dintre omeni bogati si saraci va fi si mai mare punind acesti omeni in ghetouri .Standarele de viata vor scadea considerabil in lume. Grupuri ca antifa vor aprea si mai mult invatamintul exagerat de scump pentru copi si familie produc un procent de copii care nu vor fii competitivi pe piata munci . Sint multe de spus si de vazutin ani urmatori

 
 

 

Tehnologia evolueaza exponential

Vad ca unii de aici nu sunt multumiti cu progresele tehnologiei, si prefera sa traiasca in evul mediu, mai rau ca in Somalia sau ca un sclav in Libia. Problema e ca tehnologia evolueaza, dar oamenii nu, multi raman in urma si duc dorul vremurilor de trista amintire. Personal, chiar invat sa tin pasul cu tehnologia, si sper ca in scurt timp sa ma pot folosii de calculatore cuantice pentru a creea roboti inteligenti, astfel incat oamenii care nu vor sa evolueze / munceasca, sa poata traii linistiti, ca o planta', din ajutor social si fara drept de vot.

 

Ia spune-mi si mie ce mare frectzie de progres tehnologic...

... s-a realizat in ultimii 20 de ani ?

Sa nu vii cu exemplul telefoniei mobile ca asta e o gogoritza ( o jucarie, daca vrei)pt. adultzi; se poate trai perfect de bine (unii ar spune chiar mai bine) si fara mobil. Ba mai mult, poti sa vezi un spectacol intr-o sala de teatru in relativa liniste, fara sa fii deranjat de totzi mar.lanii care trebuie sa demonstreze tuturor ce "scula" au ei.

Internetul a devenit mult mai rapid, dar asta era pe tzeava demult si nu era implementata din cauza pretului hardului de atunci.

Masinile s-au umplut se tot felul de senzori, luminitze si zgomote care mai de care mai bizare, ca nici naveta spatziala nu cred ca avea atatea, iar defectele electronice au ajuns sa le depaseasca exponentzial pe cele mecanice.

Televizoarele au capatat o rezolutie mai mare, dar emisiunile pt. TV sunt infinit mai proaste, deci nu-i nicio sfaraiala.

Au incercat unii sa faca niste avioane din alte materiale decat aluminiu, iar dupa ce a terminat (intr-un final dramatic) cu problemele lui 787 Boeing s-a jurat ca nu mai face avion numai din compozite cat va mai exista compania...

S-au inventat o gashca de vaccinuri pline de tot felul de mizerii, pt tot felul de boli care inainte erau considerate boli ale copilariei si odata facute ramaneai cu o imunitate naturala pe viatza.

S-au generalizat alimentele "imbunatatzite" genetic care au gustul apropiat de cel al cartoanelor in care sunt stocate, iar animalele crescute pt. carne sunt pline de hormoni de crestere care le ajuta sa creasca nu doar pe ele dar si pe cei care le consuma dupa aia...

Programul spatzial era MULT mai activ in urma cu 20 de ani...

Energia se produce tot din carbune, petrol, gaze naturale si uraniu in proportize de peste 90%...

E adevarat ca s-a inventat "global warming" care este o tzeapa absoluta creata doar pt. a mai stoarce niste bani tot de la populatzia platitoare de taxe, dar in ultimii 20 de ani vremea nu s-a incalzit ci, in relitate, s-a cam racit...

Ma tot amenintza astia cu robotzii lu' peshte care de 20 de ani isi tot dau cu stangul in dreptul, si in afara de operatzii simple de productzie nu sunt in stare de mare lucru fara o programare extrem de costisitoare. Da, e adevarat ca aia mai autisti din fire se pot conversa acum cu alde Siri ori Alexa, dar dicutziile alea sunt cam retar.da.te, pt. cine chiar le-a incercat.

In fine, totzi asteapta cu gura cascata, nevasta/gagica robot care sa te satisfaca in diverse feluri cand ai chef de ea, dupa care sa o potzi caza in debara sau garaj pt. urmatoarele 10 luni. Da' aia se bucura degeaba, pt. ca robotzii "aia" or sa vina simultan cu "drepturile" lor, asa ca filme precum "AI" ori "I, Robot" vor ajunge din SF-uri, niste biete documentare (dupa modelul genialului "Idiocracy"... :)

Altceva ?? Astept provincia, cu detalii...

 

Ingerasule.

Astazi,cu acest mesaj,m-ai uluit!.PE BUNE!.
Multi vad "lumea" in tehnologie.Tehnologia-i buna,dar...e mai bine sa ramanem oameni!.

abc dar.

Sa stii ca inteleg mai bine de vorbe normale nu de insulte.
Am dat doar un exemplu cum economia evolueaza si se schimba.Exista un ciclu in dezvoltarea si regresul unor ramuri din economie.Progresul duce la asta altfel ar fi stagnare.
In State 25% au renuntat la a mai cauta de lucru.Probabil asa este.Somer in statistica este doar acela care primeste ajutorul de somaj.Toate astea le pui pe seama robotizarii.Nu cred.Sunt tari unde robotizarea este mai avansata si totusi nu au atatia fara lucru (nu someri).
Eu cred ca alta e cauza principala.America "produce" in China,in India,in Bangladesh....Doar uita-te la etichete cand cumperi.Companiile americane s-au redus la "comercializare".Asta produce bunastare doar pentru cei din topul comercializarii.
Mai sunt si alte cauze.Americanul "adevarat" nu se scoala din pat pentru cativa $/ora.Educat nu este,meserie nu stie,dar VREA!.
Gata!.

 
 

 

Programmer2 se dovedeste a fi un troll infantil...

... si destul de limitat in vocabular.
Astept mai multe de la versiunea v3.0... :)

partidul te vrea tuns roacare

Cu siguranta lucrurile vor suferi modificari in ceea ce priveste piata muncii, in sensul ca vor fi din ce in ce mai tehnologizate fabricile, si se va renunta la factorul uman in multe domenii. Dar cumva vor trebui sa gandeasca un venit munim garantat, si asta va fi si in interesul marilor afaceristi. Ce sens are sa produci ieftin cu roboti cand oamenii nu au cu ce cumpara, clientii tai de bunuri si servicii sunt si raman oamenii nu robotii.

 

Pai asta se cam intampla acum in America... :)

Totzi se vaita ca economia nu mai "misca" asa cum o facea odata, uitand ca in ultimii 20 de ani s-au exportat toate joburile mai bine platite aiurea prin lume (pt. "eficientizare").

America e o societate de consum, adica 70% din economie o reprezinta cheltuielile de consum ale sectorului particular.
Problema e ca onor "consumatorul" a ramas cam lefter, dupa ce s-a indatorat pana-n gat ca sa termine o scoala si sa obtzina o diploma care nu-i (mai) foloseste la mare lucru (suna cunoscut ?), si/sau ca sa cumpere o casa din carton presat la un pretz de specula. Acuma, ca o majoritate a populatziei a ajuns si datoare si fara parale, de unde sa mai si consume ca sa sustzina economia ?

Chestia era prezivibila de la bun inceput dar politicienii, care ca orice politicieni sunt prea pros.ti ori prea coruptzi ca sa le pese, s-au facut ca ploua si asa s-a ajuns unde s-a ajuns, adica la o datorie natzionala de peste 106% din PIB in mai putzin de 20 de ani.

In limbaj economic asta se cheama colaps asigurat. Ca regula generala, odata ce datoria unei tzari trece de 100% din PIB, colapsul sistemului nu mai pate fi evitat, indiferent de smekeriile politicie inventate si incercate. A fost o singura exceptzie pana acum de la regula asta, dar si ea a avut loc in conditzii cu totul exceptionale, imposibil de replicat in prezent.
Deja aici s-a ajuns la aplicarea metodelor disperate: adica se minte pe rupte in statisticile oficiale si se tiparesc bani fara numar (intotdeauna cand scot cash de la vreun ATM, observ ca invariabil paraii respectivi sunt noi-noutzi, inca mirosind a cerneala tipografica :)
Peste 10 ani (max) America va fi intr-adevar de nerecunoscut. Singura consolare ramane faprul ca altzii (din UE, de exemplu) care sunt chiar mai avansati pe drumul asta, o vor incasa cu mult inaintea noastra, da asta merge doar la cei mai saracutzi cu duhul...

Asa ca, viitorul suna bine si pt. America si pt. "aliaztii" ei... :)


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor