Romania, printre tarile din UE cu cea mai mare scadere a salariilor

Marti, 30 Iulie 2013, ora 23:49
2648 citiri
Romania, printre tarile din UE cu cea mai mare scadere a salariilor

Romania se afla printre tarile din Uniunea Europeana cu cea mai mare scadere salariala in perioada de criza.

Institutul Sindical European (ETUI) a publicat pe site o harta vizuala a evolutiei salariale in Uniunea Europeana intre 2010 si 2012, pentru cele 28 de tari europene, care ilustreaza impactul dramatic al politicilor de austeritate asupra salariilor din UE, se arata intr-un comunicat al Cartel Alfa, remis Ziare.com.

Confederatia Europeana a Sindicatelor avertizeaza liderii europeni ca este necesara o schimbare de directie pentru a restabili cresterea si increderea.

De la inceputul crizei, institutia a exprimat preocuparea serioasa fata de impactul negativ al masurilor de austeritate asupra situatiei economice si sociale din Europa.

Dupa cum arata toate evolutiile ulterioare, impactul a fost cresterea exploziva a somajului, mai mult de 26,5 milioane de oameni fiind fara o slujba.

"Este acum cat se poate de clar ca masurile de austeritate prin taierea salariilor si destructurarea negocierii colective nu au imbunatatit situatia cetatenilor. Dimpotriva, politicile europene si ale guvernelor nationale au agravat problemele si au adaugat crizei economice, o grava criza sociala", se arata in comunicat.

Infograficul realizat de ETUI demonstreaza ca, in majoritatea tarilor in care somajul e in crestere, salariile scad, cu consecinte grave in privinta cresterii riscului de saracie si excluziune sociala.

Conform comunicatului, principalele consecinte ale politicilor de austeritate sunt:

- In majoritatea tarilor (15 din 27) se inregistreaza scaderea salariilor reale. Cea mai mare scadere a salariilor de la inceputul crizei a avut loc in tarile care au beneficiat de programe de bailout financiar. Desi nu a fost intr-o situatie care sa necesite un program de bailout, Romania se afla printre tarile cu cea mai mare scadere a salariilor din Europa.

- O scadere a ponderii salariale in majoritatea tarilor UE indicand o redistribuire a veniturilor dinspre munca spre capital.

"Aceasta harta a evolutiilor salariale demonstreaza faptul ca salariile sunt tinta principala a masurilor de austeritate in Europa. Acestea au devenit un instrument cheie sau mecanism de ajustare printr-o politica interna de devalorizare", a declarat Bernadette Segol, Secretar general al Confederatiei Europene a Sindicatelor.

"Tendinta nu a rezolvat problema competitivitatii, mai ales in tarile care au beneficiat de scheme de bailout. Dimpotriva, a agravat problemele existente, afectand categoriile cele mai vulnerabile", a adaugat acesta.

Potrivit ETUI, Romania a avut in perioada mentionata cea mai abrupta scadere a salariilor, de - 1,73%, dupa Grecia (-4,88%), Lituania (-4%) si Ungaria (-3,18%).

In 2010, conducerea tarii noastre a decis taierea salariilor cu 25%, pe fondul crizei, iar peste doi ani, ele au fost reintregite.

C.P.

Citeste si:
Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”
Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”
Fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru a vorbit miercuri, 17 august, într-o postare pe Facebook, despre pensiile speciale din România. Fostul liberal susține că ideea pensiilor...
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a scris pe Facebook despre câinele Toby, căruia susține că i-a găsit un adăpost la sediul PNL în urmă cu câțiva ani. Animalul ar fi primit acolo...