Tarile europene se framanta din cauza somajului din ce in ce mai ridicat in randul tinerilor, deoarece se tem ca vor pierde o intreaga generatie, iar Romania nu face exceptie de la aceasta tendinta.
Criza economica a lovit puternic in categoria populatiei cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani, care s-a trezit ca angajatorii nu mai vor ca posturile lor libere sa fie ocupate de persoane fara experienta. Astfel, din ce in ce mai multi tineri au devenit someri cu diploma, iar in tari precum Spania sau Grecia situatia a devenit chiar disperata, avand in vedere ca mai mult de jumatate dintre ei nu au reusit sa se angajeze.
In consecinta, au optat fie sa isi incerce norocul in alte tari, fie sa continue sa traiasca cu parintii si din banii lor.
Biroul European de Statistica (Eurostat) a publicat recent datele pe luna noiembrie 2012, din care reiese ca somajul in randul tinerilor a atins un nou record maxim in Uniunea Europeana, de 23,7%, dar si in zona euro, de 24,4%.
Insa, in conditiile in care forta de munca tanara este tinuta pe bara, economia are mult de suferit, iar cele mai dezastruoase consecinte vor fi cele pe termen lung.
"Este o problema tot mai acuta. Cred ca infiintarea de noi locuri de munca ar trebui sa fie una dintre prioritatiile guvernelor europene, inclusiv al Romaniei. Investitii publice masive, facilitati fiscale pentru firmele care angajeaza tineri si programe de pregatire si reconversie profesionala sunt numai cateva masuri care trebuie luate de urgenta pentru a combate acest fenomen care va avea efecte devastatoare pe termen mediu si lung", a explicat Marian Dusan, presedintele Romanian Business Accelerator si consultant in management, pentru Ziare.com.
Un efect direct al somajului sever este stagnarea creditarii si a consumului, astfel ca, implicit, cresterea economica va fi incetinita.
"Nicio banca nu va acorda imprumuturi unor persoane care nu au un loc de munca, iar in conditiile in care tinerii nu au resurse financiare, puterea de cumparare este afectata si, pe cale de consecinta, consumul va scadea", a afirmat acesta.
In plus, exista si alte consecinte, de ordin social.
"Daca tinerii raman in afara pietei muncii prea multa vreme, pierd din abilitati, motivare si eficienta pentru o perioada lunga de timp, si se vor integra mai greu atunci cand vor gasi in cele din urma oferte potrivite", a precizat Claudiu Cazacu, economist-sef la X-Trade Brokers, pentru Ziare.com.
Care este situatia in Romania
In 2011, rata somajului in tara noastra a fost de 7,4%, insa categoria de varsta cea mai afectata a fost 15-24 de ani (23,7%). Comparativ, rata somajului pentru populatia de 25-34 de ani a fost de trei ori mai mica (7,75%), potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In plus, somajul a afectat in masura mai mare absolventii invatamantului mediu si scazut, pentru care rata somajului a fost de 8,1%, respectiv 7,3%, mai mare comparativ cu rata inregistrata pentru somerii cu studii superioare (5,1%).
In urma cu doi ani, tara noastra se afla in randul statelor membre UE in care somajul in randul tinerilor era unul destul de ridicat.
De mentionat este si faptul ca ponderea populatiei tinere, cu varste cuprinse intre 0 si 14 ani, a scazut de la aproape 24%, in 1990, la 15%, in 2012. In paralel, ponderea celor in varsta, de peste 65 de ani, a crescut, in acelasi interval, de la 66%, la 70%.
Astfel, imbatranirea populatiei si migrarea elitelor se adauga problemei somajului in randul tinerilor, astfel ca raportul intre salariati si pensionari se deterioreaza in timp, deci in cativa ani nu vom mai putea sustine plata pensiilor.
"Asemenea celei mai perfide boli - cancerul -, imbatranirea populatiei si migrarea elitelor, se vor insinua in organismul si asa subred al economiei si vor produce ravagii. Practic, asistam la schimbare a polilor demografici", a mentionat Marian Dusan, care sustine ca cele mai severe efecte ale acestui fenomen se vor vedea dupa 2020, deoarece pe langa presiunea uriasa care va apasa pe bugetul de pensii si pe cel de sanatate, ne vom confrunta cu o diminuare drastica a numarului si a calitatii celor care vor produce pentru economie.
"Altfel spus, numarul salariatilor si al antreprenorilor va fi tot mai mic, va scadea consumul, vor scadea sumele provenite din impozitele pe salarii, se va diminua valoarea taxelor platite la buget, va scadea valoarea investitiilor. Practic, economia va intra lent intr-un proces de amortire care in timp va duce la colaps", a avertizat consultantul in management.
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), aminteste ca sistemele bine gandite incearca sa combine experienta celor in varsta cu dinamismul si vitalitatea tinerilor, asigurand astfel transferul de cunostiinte.
"Imbatranirea populatiei este o problema, ce va impune cresterea varstei de pensionare. Problema grea va fi imbatranirea 'prematura' a populatiei din punct de vedere intelectual si al capacitatii de a activa intr-o societate tot mai complexa", a declarat acesta, pentru Ziare.com.
Care sunt solutiile
Analistii chestionati sustin ca reforma invatamantului trebuie implementata rapid, pentru a se conforma cu cerintele de pe piata.
Claudiu Cazacu atentioneaza ca solutiile nu sunt simple, deoarece ele tin atat de repornirea motoarelor economiei, cat si de pregatirea tinerilor profesionisti.
"Deseori, abilitatile dobandite in scoala sau in afara ei se suprapun prea putin cu ceea ce isi doresc angajatorii. Scoala trebuie sa se apropie de cerintele reale de pe piata muncii, cu programe specifice pe fiecare palier educational, incepand cu
scoala generala si terminand cu programele postuniversitare. Reforma educatiei ar trebui sa se concentreze pe doua directii: reinnoirea continutului educational si motivarea celor implicati. Aici intra evident si motivarea financiara, dar nu doar aceasta. Atunci cand rezultatul unui efort de invatare este obtinerea unei pozitii apreciate social si financiar, elevii si studentii vor debloca propriile resurse motivationale", a explicat analistul.
De altfel, Cristian Parvan reitereaza ideea ca tinerii teebuie sa fie motivati pentru a invata, amintind de rezultatele dezastruoase de la examenul de bacalaureat, avand in vedere ca anul trecut rata de promovare abia a trecut de 43%.
"Refuzul de a invata la scoala, lipsa de la cursuri, refuzul participarii la stagii de pregatire gratuite organizate de scoli, arata slabiciunea tuturor celor responsabili in a structura personalitatea tinerilor. Ei nu sunt handicapati ce trebuie sustinuti de toti cei din jur, ci trebuie progresiv sa contribuie in societate in raport cu varsta, possibilitatile si ceritele firesti ce li se pun in fata, invatatul, cele 10 clase, fiind cerinta minimala", a aratat secretarul general al AOAR.
Marian Dusan considera ca, pentru ca tinerii sa se angajeze mai usor, trebuie facute investitii publice masive care vor dezvolta economia pe orizontala si vor crea locuri de munca, facilitati fiscale pentru firmele care angajeaza tineri, stimulente financiare si legislative pentru atragerea investitiilor straine si programe de pregatire si reconversie profesionala.
Astfel, reformele in educatie ar trebui sa tina cont de faptul ca atat profesorii, cat si elevii, au inceput sa fie din ce in mai dezinteresati, iar programa scolara nu este in conformitate cu realitatea economica.
Se pare ca Executivul ia in considerare aceasta problema, avand in vedere ca programul de guvernare se bazeaza pe stimularea si extinderea masurilor de incurajare a angajarii tinerilor pe piata muncii, in special a celor proveniti din centrele de plasament si a persoanelor cu handicap, dar si limitarea fenomenului de "migratie a creierelor".
Programul de guvernare al USL mai prevede promovarea unei legislatii care sa fie in favoarea tinerilor si care sa asigure "tranzitul coerent" de la sistemul educational catre piata fortei de munca.
Perspective pe termen mediu
Organizatia Internationala a Muncii a publicat recent, pe site, un raport in care se specifica ca rata somajului la nivel global in randul tinerilor va ramane ridicata si dupa 2014, astfel ca va atinge un record amenintator, in 2017, de 12,9%.
"Efectele crizei din zona euro se vor extinde, astfel ca va determina incetinirea tarilor din Asia de Est pana in America Latina. In economiile dezvoltate, ne asteptam ca rata somajului in randul tinerilor sa scada, insa nu din cauza ca vor fi create locuri de munca, ci pentru ca ei vor fi retrasi de pe piata muncii", avertizeaza institutia.
Sunt cnsiderati someri persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc
simultan urmatoarele 3 conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.
In... Vezi tot