Tara care a declarat razboi statului pe scaun

Duminica, 22 Octombrie 2017, ora 09:45
8777 citiri
Tara care a declarat razboi statului pe scaun

Sezutul prelungit a fost comparat cu fumatul din cauza riscurilor pe care le-ar putea avea asupra sanatatii, ingrijorarile vizand in special oamenii care lucreaza in birouri.

In curand, angajatii din Filipine nu vor mai trebui sa isi faca griji in legatura cu aceste riscuri, pentru ca vor fi obligati prin lege sa se ridice din cand in cand de la masa de lucru, relateaza CNN.

Astfel, companiile din aceasta tara trebuie sa se asigure ca fiecare angajat isi va lua o pauza de cate cinci minute pentru stat in picioare si mers la fiecare doua ore de stat pe scaun.

De asemenea, angajatorii trebuie sa asigure accesul la birouri care sa le permita oamenilor sa lucreze in picioare si sa organizeze programe de exercitii fizice.

Companiile din Filipine trebuie sa informeze Guvernul ca au implementat masurile, iar inspectorii muncii vor efectua vizite periodice pentru a se asigura ca acestea sunt respectate. Noile reglementari vor intra in vigoare in doua saptamani.

Statul pe scaun, dusman de temut al omului modern

Obiceiul de a sta ore intregi jos, fie pe scaun, in fata calculatorului, fie pe canapea, la televizor, este considerat unul dintre cei mai mari dusmani ai omului modern.

Numeroase studii stiintifice au atras atentia cu privire la riscurile pe care acest obicei il are asupra sanatatii.

Potrivit cercetatorilor, oamenii care petrec multe ore pe scaun prezinta un risc mai ridicat de diabet, de boli de inima, precum si de alte afectiuni medicale.

Si mai rau, efectele nu pot fi pe deplin compensate de o activitate fizica suplimentara, arata un studiu din 2016.

"Statul in picioare intre perioade prelungite de stat jos ar trebui sa fie un obiectiv pentru adulti, indiferent de obiceiurile lor privind exercitiile fizice", spun oamenii de stiinta.

Concluziile lor sunt coroborate de un studiu mai recent, publicat in septembrie, conform caruia, oricat de multa miscare ai face, perioadele excesiv de lungi petrecute stand jos reprezinta un factor de risc pentru moartea prematura. Cercetatorii ne recomanda sa luam o pauza pentru a face miscare la fiecare 30 de minute.

Pe de alta parte, o analiza publicata vara trecuta pe baza mai multor studii, care au fost efectuate in general pe persoane de peste 45 de ani din SUA, Europa Occidentala si Australia, a aratat ca o ora de exercitii de "intensitate moderata", precum mersul alert sau mersul pe bicicleta, este suficienta pentru a contrabalansa efectele statului prelungit pe scaun.

De asemenea, intr-un alt studiu, publicat in 2015 in Jurnalul Britanic de Medicina Sportiva, se afirma ca persoanele care lucreaza la birou ar trebui sa petreaca cel putin patru ore pe zi stand in picioare sau mergand.

Daca reversibilitatea efectelor statului exagerat pe scaun sau pe canapea si cata miscare ar trebui sa facem zilnic sunt chestiuni care pot fi studiate in continuare, un lucru stim cu certitudine, sedentarismul este foarte costisitor.

Astfel, lipsa activitatii fizice genereaza costuri de 67,5 miliarde de dolari pe an la nivel global. Cea mai mare parte din aceasta suma corespunde cheltuielilor din sistemul de sanatate, in timp ce restul are legatura cu productivitatea scazuta.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...