Tarile cu cea mai scurta saptamana de munca - vezi cat castiga locuitorii lor

Duminica, 14 Iulie 2013, ora 18:17
15779 citiri
Tarile cu cea mai scurta saptamana de munca - vezi cat castiga locuitorii lor
Foto: flbtent.com

In timp de romanii muncesc mult si prost, conform statisticilor, locuitorii din mai multe tari lucreaza in medie aproximativ 30 de ore pe saptamana si castiga mult mai bine.

Potrivit unui studiu realizat de Eurofound, romanii au muncit in medie 41,2 ore pe saptamana in 2012. Salariul brut lunar pentru fiecare roman s-a ridicat la doar 518 euro.

Romanii muncesc cel mai mult din UE. Pe salarii mici

CNN Money a realizat un top al tarilor cu cea mai scurta saptamana de lucru, pe baza datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Olanda

Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 29

Salariu mediu anual: 47.000 de dolari

Legislatia olandeza promoveaza un echilibru intre munca si viata privata si protejeaza angajatii cu jumatate de norma. Toti angajatii au dreptul la concediu platit, precum si la concediu de maternitate sau paternitate.

Conform unei legi adopate in 2000, acestia pot, de asemenea, sa isi reduca programul, mentinandu-si slujba si beneficiile corespunzatoare.

Danemarca

Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 33

Salariu mediu anual: 46.000 de dolari

Cultura muncii in Danemarca este similara cu cea din restul tarilor scandinave, caracterizata prin program flexibil si durata generoasa de concediu. Astfel, danezii muncesc in medie 33 de ore pe saptamana si au dreptul la cinci saptamani de concediu platit in fiecare an.

De asemenea, in Danemarca functioneaza un sistem care le permite firmelor sa angajeze sau sa concedieze cu usurinta oameni, insa angajatii beneficiaza de protectie importanta din partea guvernului. Ajutoarele de somaj pot dura pana la doi ani.

Norvegia

Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 33

Salariu mediu anual: 44.000 de dolari

Legislatia muncii din Norvegia este printre cele mai avantajoase din lume pentru angajati, acestia avand dreptul la concediu platit de minimum 21 de zile pe an, iar parintii cu copii mici posibilitata de a-si scurta programul.

In plus, concediul de maternitate se poate extinde pana la 43 de saptamani cu plata integrala sau la 53 de saptamani cu plata redusa.

Irlanda

Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 34

Salariu mediu anual: 51.000 de dolari

Numarul mediu de ore de munca s-a redus considerabil in Irlanda in ultimii 30 de ani, de la 44 de ore pe saptamana in 1983 la 34 de ore in 2012. Declinul se explica partial prin exodul angajatilor cu norma intreaga din agricultura.

Intre timp a crescut rapid numarul locurilor e munca in regim part-time, atat ca urmare a preferintelor angajatilor, cat si a perspectivelor nefavorabile de pe piata muncii.

Germania

Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 35

Salariu mediu anual: 40.000 de dolari

Contractele de munca cu jumatate de norma au devenit frecvente in ultimul timp in Germania. In 2012, unul din patru germani era angajat in regim part-time. Aici au functionat timp de zeci de ani asa-numitele programe "Kurzarbeit", prin care angajatii au fost nevoiti sa renunte la ore din programul lor ca alternativa la concedieri.

"Mini-joburile" din Germania mascheaza vulnerabilitatea tarii

Aceste programe au capatat o mai mare amploare in perioada crizei economice globale. Guvernul despagubeste partial muncitorii pentru pierderile salariale suferite.

Elvetia

Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 35

Salariu mediu anual: 50.000 de dolari

Potrivit OCDE, elvetienii sunt printre cele mai fericite popoare din lume, ceea ce ar putea avea legatura si cu faptul ca, desi lucreaza putine ore pe saptamana, castiga anual 50.000 de dolari. Aproximativ o treime dintre ei sunt angajati cu jumatate de norma.

Belgia

Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 35

Salariu mediu anual: 44.000 de dolari

Belgia vrea sa previna epuizarea muncitorilor sai, concepand in acest scop "pauzele de lucru" prin care fiecare angajat belgian are dreptul la o pauza de un an de-a lungul activitatii sale. In aceasta perioada, va primi o indemnizatie din partea statului.

Totodata, concediile de crestere a copilului pot fi luate in transe pana la cea de-a 12 aniversare a copilului.

Suedia

Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 36

Salariu mediu anual: 38.000 de dolari

Sistemul suedez se bazeaza in mare masura pe acordurile cu uniunile sindicale. Ca urmare a negocierilor colective, saptamana de lucru s-a redus treptat, iar programul a devenit mai flexibil.

Australia

Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 36

Salariu mediu anual: 45.000 de dolari

Desi, conform legii australiene, numarul mediu de ore de munca pe saptamana este de 38, locuitorii acestei tari lucreaza in general mai putin de atat. Guvernul a aprobat in 2009 o noua lege privind standardele de munca, care a inclus zece masuri pentru protejarea angajatilor, precum dreptul de a avea liber de sarbatorile legale si platile compensatorii.

Italia

Numar mediu de ore lucrate pe saptamana: 36

Salariu mediu anual: 34.000 de dolari

In Italia a functionat zeci de ani un sistem de munca similar celui din Germania. De asemenea, numarul maxim de ore de munca pe saptamana este de 40, iar al orelor suplimentare de 8. Angajatorii pot fi amendati daca depasesc aceste limite.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#tari saptamana munca scurta, #ore munca, #salarii strainatate , #piata muncii