Ziare.com

Tarile in care se munceste cel mai mult - cum stau romanii

de Camelia Sisea
Marti, 23 Iulie 2013, ora 07:34

   

Tarile in care se munceste cel mai mult - cum stau romanii
Desi saptamana de munca standard este de 40 de ore, locuitorii mai multor tari din lume ori doar o parte dintre ei lucreaza mult mai mult de atat.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a realizat un top al tarilor industrializate in care se munceste din greu, analizand numarul de ore lucrate pe saptamana si conditiile de lucru, arata CNN.

De asemenea, conform statisticilor Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, Romania ocupa pozitii fruntase in Europa in ceea ce priveste timpul de munca.

Top zece tari OCDE dupa numarul de ore de munca

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Mexic

Numar mediu de ore lucrate /an: 2.317
Salariu mediu anual: 9.885 de dolari


In Mexic, angajatii lucreaza in medie 45 de ore pe saptamana, cel mai mult dintre natiunile industrializate. Aici doar o treime dintre adultii cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani detin o diploma de liceu sau echivalent. Totodata, in timp ce 78% dintre barbati au un loc de munca platit, in cazul femeilor procentul este de 43%.

Tarile cu cea mai scurta saptamana de munca - vezi cat castiga locuitorii lor

Chile

Numar mediu de ore lucrate /an: 2.102
Salariu mediu anual: 15.820 de dolari


In Chile, aproximativ 16% dintre angajati lucreaza mai mult de 50 de ore pe saptamana. Inegalitatea sociala din tara sud-americana este mai mare decat in oricare alta tara industrialiazata, conform OCDE.

In timp ce 20 din cei mai bogati locuitori traiesc cu venituri nete de 31.000 de dolari pe an, cei mai saraci 20% castiga mai putin de 2.400 de dolari pe an.

Coreea de Sud

Numar mediu de ore lucrate /an: 2.092
Salariu mediu anual: 35.406 dolari


In Coreea de Sud, forta de munca este inca strans legata de rolurile familiale. Aproximativ 75% dintre barbatii sud-coreeni au locuri de munca platite, in timp ce in cazul femeilor procentul este de 53%.

Treburile casnice ocupa in medie doar 45 de minute pe zi din timpul barbatilor, cel mai scazut nivel dintre toate tarile industrializate. Femeia se ocupa de gospodarie 227 de minute pe zi.

Estonia

Numar mediu de ore lucrate /an: 2.021
Salariu mediu anual: 17.323 de dolari


In Estonia, salariile sunt prea mici si somajul pe termen lung este ridicat comparativ cu alte tari europene, Angajatii lucreaza pana la 40 de ore pe saptamana.

Doar 10% din angajatii estonieni lucreaza in regim part-time.

Rusia

Numar mediu de ore lucrate /an: 2.002

Salariu mediu anual: 15.286 de dolari


Saptamana de lucru este in general de 40 de ore in Rusia, iar ca urmare a legislatiei stricte a muncii, putini angajati ajung sa depaseasca 50 de ore.

De asemenea, rusii au dreptul la concediu platit de pana la 28 de zile, pe langa sarbatorile legale, insa muncesc mai mult deoarece locurile de munca cu jumatate de norma sunt rare. Doar 5% dintre angajatii rusi lucreaza part-time.

Polonia

Numar mediu de ore lucrate /an: 1.893
Salariu mediu anual: 20.069 de dolari


Muncitorul polonez obisnuit munceste in medie 40 de ore pe saptamana, insa pentru aproximativ 10% dintre angajatii barbati din tara saptamana de lucru se extinde la 50 de ore.

Locurile de munca sezoniere sunt frecvent intalnite, unul din cinci muncitori polonezi fiind angajat pe termen scurt.

Statele Unite al Americii

Numar mediu de ore lucrate /an: 1.794
Salariu mediu anual: 54.450 de dolari


Patru din cinci muncitori americani lucreaza cel putin 35 de ore pe saptamana, SUA fiind singura tara dezvoltata care nu garanteaza angajatilor dreptul la concediu de odihna, medical sau de maternitate.

Angajatii din industriile miniera si de exploatare forestiera lucreaza cel mai mult - in medie, 44 de ore pe saptamana.

Ungaria

Numar mediu de ore lucrate /an: 1.797
Salariu mediu anual: 19.437 de dolari


Aproximativ 71% dintre muncitorii din Ungaria lucreaza intre 39 si 41 de ore pe saptamana. Doar 5% dintre ungari lucreaza mai putin de 30 de ore pe saptamana.

Japonia

Numar mediu de ore lucrate /an: 1.765
Salariu mediu anual: 35.143 de dolari


Muncitorii japonezi sunt recunoscuti pentru ca muncesc mult, insa numarul mediu de ore de lucru pe saptamana a inceput sa scada treptat incepand cu anii 1990. In 1995, numarul mediu de ore lucrate pe an era de 1.910.

Slovacia

Numar mediu de ore lucrate /an: 1.749
Salariu mediu anual: 19.068 de dolari


Precum in cazul Rusiei, programul este rigid in Slovacia, locurile de munca part-time fiind aproape inexistente. Doar 4% dintre angajatii slovaci muncesc mai putin de 30 de ore pe saptamana.

Romania si Europa

In 2012, romanii au muncit in medie 41 de ore pe saptamana, conform unui raport Eurostat. Defalcat pe sexe, barbatii au lucrat 41,2 ore pe saptamana, iar femeile 40,7 ore pe saptamana.

In Europa, angajatii cu norma intreaga au lucrat in general 40,4 ore pe saptamana anul trecut. Angajatii din Marea Britanie si Austria au lucrat cele mai multe ore saptamanal (42,3 ore si, respectiv, 41,8 ore), iar cel mai putin au lucrat muncitorii danezi (37,6 ore), irlandezi si italieni (cu cate 38,7 ore).Sursa: Eurostat

Cel mai mare numar de ore lucrate in regim part-time s-a inregistrat in Romania (24,8 ore), Suedia si Belgia (ambele cu cate 24,3 ore), iar cel mai mic in Portugalia (17,7 ore), Germania (18,3 ore), Danemarca (18,5 ore) si Spania (18,6 ore). In Romania, 9,1% dintre angajati lucrau cu jumatate de norma.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9980 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mugetarul rumanesc "munceste" si 24 din 24 de ore

Uslamagii de pe ziare.com sunt dovada: prezenti la orice ora.

 

Se pare

Ca tu nu muncesti deloc. Ai fi vreun consilier de-al lui basescu....

USA salariu mediu anual: 54.450 de dolari

deci pina la urma americanii se descurca mai bine de cit restul lumii. este firesc ca pe unii sai roada invidia din neputinta de a trai ca si ei.

totusi

care or fi mai multi:"uslamagii"sau "pedelastrii"?

 

!!!

majoritatea companiilor ofera salariatilor doua sau trei saptamini concediu,depinde de vechime. cei care se imbolnavesc au dreptul la un numar de sick days.spitalizarea o plateste asigurarea pe care o plateste compania cu 80% iar restul de salariat caruia i se opreste lunar intre 60, 80$ asta pentru cine nu stie ca cei de la redactie sunt bustean in acest domeniu

Lasa dezinformarea! Astea-s informatii de acum

20 de ani. De ani de zile nu mai sunt contributii de $60-$80 pe luna. Vrei sa spui pe saptamana. Actualmente proportia platilor nu mai e de 80%-20%. Informatii gasesti cu duiumul pe internet.

Salariul mediu de $ 54.450 ? :))) Asta de unde l-ai mai luat? Pe langa faptul ca salariul in USA depinde de stat la stat. Indicatia cea mai valabila este salariul minim pe economie. Verifica informatiile despre salariul minim in USA in linkul de mai jos si calculeaza cam cat ar fi salariul mediu, fara sa-i incluzi pe cei 1%...care oricum nu mincesc ci doar fura...

https://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_wage_in_the_United_States

Or fi astia din redactie bustean dar tu-i depasesti cu mult! Plus ca ai impresia ca toti ceilalti sunt batuti in cap si nici macar nu pot cauta informatiile reale...este!?...Einstein!!!...:_))

Romanii apar la si altii?

Daca romanii au muncit in medie 41 de ore, anul are 52 de saptamani, rezulta ca romanii au muncit 2.132 de ore. Aceasta cifra ar trebui sa ii claseze pe locul doi, dupa Mexic. Raportat la salariul mediu, in Mexic acesta este de 823.75 dolari pe luna, aproximativ 2.765 RON. In Romania, salariul mediu brut in aprilie 2013 a fost de 2.291 RON. Alo, ponta se aude?

 

grob..toti ceilalti sunt batuti in cap .

Nu ma toti ceilalti sint sanatosi cu exceptia ta. Ca tine ....greu de gasit

 

Vai de capul tau!...:))

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor