Unul din sapte tineri romani este "prea educat" fata de cerintele pietei muncii

Joi, 08 August 2013, ora 18:17
2216 citiri
Unul din sapte tineri romani este "prea educat" fata de cerintele pietei muncii

In Romania, 15% dintre tineri sunt "prea educati" comparativ cu cererea pietei, iar aceasta rata este mai mare decat in Marea Britanie si Germania, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Muncii (OMM).

Pe de alta parte, discrepanta intre abilitatile celor care isi cauta un loc de munca si exigentele angajatorilor romani s-a redus. Astfel, intr-un studiu din 2013 al OMM, se precizeaza ca aceasta discrepanta a scazut cu 3,5 puncte procentuale intre 2010-2011, de la 12%, la 8,5%, in Romania fiind cea mai mare scadere dupa Estonia si Grecia dintre tarile analizate.

Totodata, rata somajului in randul tinerilor cu educatie tertiara (scoli tehnice si facultati) este foarte mare in Romania, ajungand la 29,3% in 2011, in crestere fata de 2010 si mai mult decat tripla fata de nivelul anului 2000.

"Toate aceste dificultati persistente, ca si incetinirea revenirii economice la nivel global in 2012 si 2013, au condus la blazare si pesimism. Din ce in ce mai multi tineri renunta sa mai caute un loc de munca, iar multi se multumesc cu un job sub nivelul lor de calificare", afirma Mihaela Matei, Marketing Supervising Associate EY Romania, coordonator al studiului EY "Antreprenorii Vorbesc".

Cine reprezinta "generatia pierduta"

Aceasta adauga ca, dupa generatia de sacrificiu, a celor care a trebuit sa traverseze cum s-au priceput tranzitia de la valorile comuniste la cele ale economiei de piata, in prezent exista "o generatia pierduta", cea a tinerilor care nu-si gasesc loc de munca din cauza crizei si a incertitudinilor economice din ultimii cinci ani.

Sintagma "generatie pierduta" este asociata tinerilor romani in rapoarte ale OMM si in alte studii care trateaza subiectul somajului si fortei de munca la nivel global.

Rata somajului in randul tinerilor (15-24 de ani), la nivel global, este estimata de OMM la 12,6% in 2013 (in studiul "Global Employment Trends for Youth 2013"), aproape de varful inregistrat in criza, de 12,7%, in 2009. In cifre absolute, aceasta inseamna 73,4 milioane de tineri fara loc de munca, iar tendinta este de crestere.

Pana in 2018, rata somajului in randul tinerilor este proiectata sa creasca pana la 12,8%, in timp ce raportul dintre somajul in randul tinerilor si cel in randul adultilor se va pastra la nivelul ultimilor ani, respectiv la 2,7%. Ceea ce inseamna ca "este aproape de trei ori mai probabil pentru un tanar sa fie somer decat pentru un adult".

Care sunt tarile cu cea mai mare rata a somajului in randul tinerilor

Cele mai afectate tari sunt cele cu economii dezvoltate si Uniunea Europeana, precum si cele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In aceste regiuni, somajul in randul tinerilor a continuat sa creasca incepand cu 2008, iar in economiile dezvoltate si Uniunea Europeana, rata a crescut chiar si cu 24,9% intre 2008-2012.

"Cu siguranta, inversarea acestei tendinte a ratei somajului in randul tinerilor si readucerea optimismului tinerilor in viitorul lor profesional este un proces extrem de scump. Este nevoie de politici publice cu viziune.

Dar, alternativa de a nu actiona este cel putin la fel de scumpa, cu costuri sociale si economice evidente (scaderea nivelului de economii si scaderea cererii de consum acum, cand tinerii sunt intretinuti de familie si raman sume mai mici la nivelul gospodariei pentru investitii, dar, si mai tarziu, cand, chiar daca se vor angaja, nivelul maxim de salarizare la care vor ajunge va fi sub cel al generatiei anterioare). Si chiar cu costuri politice, avand in vedere ca tinerii lipsiti de perspective au un nivel crescut al euroscepticismului", subliniaza reprezentantul EY.

Citeste si:
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Dragnea îl atacă violent pe fostul protejat Petre Daea: „Pentru mine nu mai este om; l-a turnat pe Chesnoiu pentru a-i lua locul”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a lansat un atac dur la actualul ministru al Agriculturii Petre Daea. În timpul erei Dragnea, Daea ocupa același portofoliu, iar între cei doi exista o...
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale
Nimic nou pe “frontul” economiei naționale – nici o decizie, înseamnă o decizie bună. Pentru cine?! Nu m-am înșelat, în iulie când am dat vacanța de vară, drept scuză la...