Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce intrebari sunt interzise la un interviu

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 15:48
4212 citiri
Ce intrebari sunt interzise la un interviu
Foto: .autoperform.ro

Varsta, locul nasterii, rasa, cetatenia, religia sau orientarea sexuala, sunt numai cateva dintre temele care, odata abordate in cadrul unui interviu, sunt considerate un atac direct la drepturile tale.

Indiferent de ce raspunsuri dai la un interviu, exista intrebari tabu, considerate discriminatorii si chiar abusive, conform Incont.

De exemplu, "Esti cetatean britanic?" este considerata, in Anglia, discriminare. Alternativa acestei intrebari este "Ai permis de munca in Marea Britanie?".

Exista cateva curiozitati pe care angajatorul le poate avea in ceea ce te priveste si pe care tu nu esti obligat sa i le satisfaci.

In general, intrebarile discriminatorii referitoare la sex, religie, rasa, nationalitate, interes politic, varsta, situatie familiala, sanatate sunt interzise in cadrul unui interviu.

Totusi, raspunsurile la unele dintre intrebarile de mai sus nu sunt un secret pentru angajator. Motivul?

"La o mica analiza, raspunsurile pot fi foarte usor gasite in CV, pentru ca in general un CV contine datele personale, ca de exemplu starea civila, nationalitatea, varsta. Consider ca printr-o abordare cat mai deschisa in cadrul unui interviu aceste informatii pot veni de la sine, fara a fi nevoie de intrebari directe, ca cele de mai sus.

De exemplu: "Ce parere aveti despre fumatul in incaperi inchise?" sau "Cum ati rezolva cazul unui angajat care consuma alcool in timpul serviciului?", precizeaza Corina Neagu, HR Manager la Securitas Romania.

Pentru un job in care angajatul trebuie sa desfasoare activitati fizice, spre exemplu, detaliile legate de abilitatile fizice ale acestuia sunt extrem de importante. Depinde insa de abilitatile recruiterului sa acceseze aceste informatii, fara a fi nevoit sa adreseze intrebari interzise.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#intrebri interviu, #angajat angajator discrimnare , #recrutari