Cum sa negociezi un salariu mai mare

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 12:40
5206 citiri
Cum sa negociezi un salariu mai mare

In momentul cand negociati un salariu, cercetarile arata ca este mai bine sa cereti o suma care nu este rotunda, pentru a avea succes.

Potrivit specialistilor, cand propuneti o suma exacta, dati impresia recrutorului ca va cunoasteti bine domeniul si compania la care doriti sa lucrati.

"Un numar rotund arata ca sunteti mai putin informat. Oamenii care le folosesc par ca nu si-au facut temele sau cer salariul intr-un mod arbitrar", a explicat Malia Mason, profesor la Columbia Business School, care a condus echipa ce a realizat studiul, citata de CNN.

Candidatii care spun o cifra mai putin rotunda in timpul negocierii pentru salariu au si mai multe sanse de reusita de a obtine si locul de munca respectiv, si salariul cerut.

De altfel, potrivit lui Mason, cea mai mare provocare pentru candidati este sa nu ceara un salariu la intamplare, ci sa calculeze cu atentie suma.

Este mult mai important pentru candidat sa stie exact de ce ar merita salariul respectiv, astfel incat sa isi poata sustine cerere cu argumente. Specialistii recomanda ca, in momentul cand sunteti chemat la negociere, sa aveti pregatite documente prin care sa dovediti ca suma pe care o cereti este corecta.

Sfaturi pentru negociere

Prin urmare, in momentul cand cereti un anumit salariu, trebuie sa luati in calcul niste factori importanti.

Nivelul salarizarii din domeniu si din compania respectiva: inainte de a inainta o suma, documentati-va pentru a afla care este nivelul salariilor pentru joburile similare. Daca este posibil, ajuta mult sa vorbiti cu cineva din compania la care doriti sa lucrati, pentru a va informa si de nivelul salariilor din firma respectiva.

Experienta: daca aveti o experienta vasta, sunteti indreptatit sa cereti un salariu mai mare. Totusi, trebuie sa justificati cu exemple clare rezultatele obtinute in trecut, nu doar anii petrecuti pe un anumit post.

In timpul negocierii, trebuie sa demonstrati si fapul ca v-ati informat foarte bine despre companie si puteti sa explicati de ce meritati un salariu bun si cum puteti contribui la cresterea profiturilor firmei.

Este de preferat, daca jobul este de asa natura, sa veniti cu un plan de actiune pe cateva luni, intocmit profesional si fara promisiuni ce nu pot fi respectate, pentru modul in care intentionati sa contribuiti la bunastrarea companiei.

Mason sustine ca exista beneficii in a aduce motive pentru salariul pe care il cereti. Pe de o parte, aratati ca sunteti bine informat din toate punctele de vedere, iar, pe de alta parte, ajuta recrutorul sa ia o decizie.

"Oamenilor le place sa auda motive clare. Intr-o negociere, trebuie sa-ti faci partenerul de discutie sa inteleaga de ce cifra pe care o sugerezi are sens, astfel ca si recrutorul sa poata explica mai departe, sefilor companiei, de ce are sens", a conchis Mason.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#negociere salariu mare, #sfaturi negociere salariu , #recrutari