Cu sau fara master? Cat conteaza aceasta diploma ca sa-ti gasesti un job

Autor: Corina Neagu - Trainer & HR Consultant
Joi, 21 Iulie 2016, ora 07:28
59006 citiri

Dupa terminarea studiilor de licenta, studentii au in fata o dilema: sa dea mai departe la master sau nu? Cat de mult conteaza aceasta diploma atunci cand iti cauti un loc de munca? Ce conteaza mai mult pentru un angajator, hartia sau abilitatile tale?

De-a lungul carierei, nu mi s-a cerut niciodata sa probez cu diplome faptul ca am studiat o disciplina sau alta, cei mai multi angajatori bazandu-si decizia de angajare pe experienta si pertinenta cu care am raspuns intrebarilor.

Nu vreau sa se inteleaga ca diplomele nu au rostul lor. Il au, dar doar daca alegerea de a urma niste studii este luata in cunostinta de cauza. Cu ani in urma, optiunile erau foarte limitate.

Acum exista o abundenta de scoli pe care le poti urma in functie de ce-ti place si de ce-ti doresti sa faci. Tu, nu familia ta. Tu, nu compania angajatoare.

Este vorba de o alegere personala si asumata care trebuie facuta in urma unor evaluari a talentelor, pasiunilor, vocatiei, inclinatiilor pe care le are orice tanar care-si doreste intrarea pe piata muncii in viitor.

Abilitatile tale primeaza

Intalnesc foarte des tineri care au terminat o facultate doar pentru a avea o diploma, pentru ca exista inca prejudecata ca fara ea nu te poti angaja nicaieri. Intalnesc si foarte multi tineri care declara ca au facut o facultate absolut degeaba, ca nu-i ajuta la nimic, ca nu stiu sa faca mai nimic si se simt debusolati din punct de vedere profesional.

Mai mult decat atat, sunt multi profesori care-si incurajeaza studentii sa continue studiile cu un master pentru aprofundarea cunostintelor teoretice in detrimentul celor practice, atat de utile la angajare.

Pentru ca angajatorul nu sta la intrarea in companie sa valideze numarul diplomelor sau provenienta acestora. Angajatorul cauta anumite competente, abilitati si experienta necesare pentru a indeplini niste sarcini la locul de munca.

Un sfat

Daca as fi la inceput de cariera, m-as gandi serios sa fac niste incercari cu niste programe de internship si de practica inainte sa-mi aleg facultatea si profesia. Stiind ce-mi place sa fac si la ce sunt buna, as putea evalua atat optiunile profesionale, cat si cele scolare.

In plus, nu toti suntem facuti pentru a urma o facultate, ca sa nu mai zic ca multi nu ne-o dorim. Unora ne place sa lucram in constructii, altora la camp, altora in productie, meserii care nu necesita o calificare sau studii superioare, ci cel mult o scoala profesionala.

Unii ne dorim sa lucram pe cont propriu, sa fim propriul sef.

Din pacate, scolile profesionale in Romania eu pierdut teren in ultimii ani, iar meseriile pe care le invatai anii trecuti in astfel de scoli sunt tot mai cautate de angajatori care nu au de unde alege candidati.

Constatarea mea din ultimii ani este ca producem absolventi de facultate pe banda rulanta, dar de fapt nu producem decat asteptari si iluzia ca in urma terminarii unei facultatii poti ajunge ce vrei tu.

Multi tineri absolventi cu diplome se prezinta la interviurile de angajare cu pretentii la pozitii de management si la salariu pe masura pozitiei fara sa stie a face concret mai nimic.

De aici si necesitatea consilierii vocationale inca din clasele mici, atunci cand se iau decizii cu privire la specificul liceului, de exemplu.

De aici si obligatia noastra, ca parinti, ca profesori, ca angajatori mai tarziu sa le explicam tinerilor care sunt etapele normale, legale, pe care trebuie sa le parcurga orice aspirant pentru a ajunge acolo unde isi doreste.

Cand ai nevoie cu adevarat de master

Master-ul este indicat atunci cand iti doresti aprofundarea unor studii, cand ti-ai descoperit valoarea sau talentul intr-un anumit domeniu si vrei o validare si o suplimentare a cunostintelor, atunci cand ai avansat si consideri ca e timpul sa cresti si din punct de vedere teoretic, nu doar practic.

Master-ul nu trebuie sa vina ca o consecinta fireasca a absolvirii unei facultati, mai ales nu atunci cand aceasta nu a fost optiunea cea mai potrivita.

De asemenea, este o mare diferenta intre master-ul din Romania, puternic orientat catre partea teoretica, si cel din alte tari, orientat catre componenta practica. In mod evident decizia de angajare a unor candidati care au studiat afara punand accentul si pe partea practica va cantari mai mult in favoarea acestora.

Pentru angajatorii din alte tari conteaza mult prestigiul scolii absolvite de catre candidati, de aici si ponderea pe care o are acest aspect in luarea deciziei de angajare.

De ce sa urmezi o facultate si sa continui cu un master?

Recomandarea mea este sa nu luati aceasta decizie gandindu-va doar la banii pe care-i veti castiga practicand respectiva meserie.

Ganditi-va, pragmatic, daca sunteti cu adevarat potriviti, daca simtiti ca este ceea ce va place, daca o sa va mai placa si peste 15 ani de acum incolo, daca o veti face cu drag, zilnic, daca veti putea creste si va veti putea dezvolta in viitor, daca va simtiti bine cu decizia luata sau faceti un compromis prea mare.

Iar daca e un compromis, merita acesta anii de studiu ce vor urma, daca e decizia voastra sau ati fost influentati de parinti sau altcineva, daca nu o sa va mai placa la un moment dat, ce veti face sau veti sti sa faceti si altceva, daca veti fi multumit si fericit cu alegerea facuta, cel putin pentru moment, cand nu stiti exact ce va asteapta?

Concluzie

Diploma nu reprezinta nicio garantie a succesului personal si profesional. Dar nimeni nu vrea sa numere diplomele pe care le aveti, daca acestea nu sunt sustinute de competente, abilitati si experienta practica.

Repet, diplomele pot fi necesare pentru anumite pozitii, dar nu suficiente pentru a face fata provocarilor profesionale.

Corina Neagu este fondator al DARE Development Advice & REsources, Trainer si HR Consultant.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
Potrivit raportul ultimei ședințe ale Comitetului de Politică Monetară a Băncii Naționale a României (BNR), din ianuarie și până în august (n.red. a.c) inclusiv, România a importat...
Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
Guvernul României va continua plafonarea adaosurilor la produsele alimentare de bază, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în ziua de 11 octombrie 2024, într-un mesaj postat pe Facebook....
#diploma master angajare, #diploma master loc munca, #master angajare , #recrutari
  1. Cât mai poate duce România consumul ridicat predominant din import. Economist: „Statul injectează foarte mulți bani în piață, ține economia caldă, sacrificând-o în viitor”
  2. Guvernul va continua plafonarea adaosurilor la alimentele de bază, promite premierul Ciolacu. Ce alte măsuri vor fi luate pentru sezonul rece
  3. Cat de rapid si sigur se poate accesa si rambursa un împrumut pentru persoanele cu istoric negativ?
  4. Strategia României și Bulgariei pentru atragerea turiștilor. Rute comune pentru vizitarea celor țări
  5. Erste Bank: Prețurile petrolului, gazelor naturale și ale combustibililor vor împinge în sus inflația pe final de an
  6. Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
  7. Voiculescu, despre scandalul imobiliar Nordis: "O nouă familie din ramura PSD a partidului stat a nenorocit oameni"
  8. Țara europeană din care bogații se pregătesc să fugă. De la „președintele bogaților” la „stigma față de cei cu bani”
  9. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  10. Probleme pe piața muncii. Oferta de joburi, la cel mai mic nivel din Europa, deși șomajul este peste 5%