Robotii, angajatii ce ne vor plati pensiile

Advertorial
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 15:33
10614 citiri
Robotii, angajatii ce ne vor plati pensiile

Forta de munca din Romania intampina in ultimii ani o serie de probleme legate de numarul de angajati atrasi in companii. Indiferent ca este vorba despre forta de munca necalificata sau calificata, problema numarului de potentiali angajati este una foarte mare.

Solutiile exista si se pot concretiza prin importul fortei de munca din tari mai putin dezvoltate sau prin apelarea la tehnologie. Exista deja roboti care pot presta diverse munci in locul oamenilor, facand-o foarte bine.

Exista, intr-adevar, anumite temeri care au ca baza amenintarea locurilor de munca ale oamenilor de catre roboti, insa acestea nu sunt fondate. In principiu, beneficiile unei astfel de solutii sunt:

  • Robotii pot face muncile pe care oamenii nu mai vor, nu mai stiu sau nu mai pot sa le faca;
  • Acestia pot chiar sa creasca numarul de locuri de munca, prin aparitia anumitor posturi in organizatii care presupun programarea si mentenanta robotilor;
  • Lucrul cu roboti poate sa fie extrem de eficient din punct de vedere financiar, chiar daca la inceput poate fi costisitor. Un robot nu poate afecta fluxul productiei pentru ca lipseste nemotivat si va avea o eficienta constanta. De asemenea, acesta nu va genera cheltuieli legate de contributiile angajatului la stat, potrivit celor de la agentia de recrutare FoxExpert.

Companiile ar putea sa fie obligate totusi sa contribuie cu o parte din profitul generat de roboti, conform unei idei avansate de Bill Gates, care are drept subiect impozitarea muncii robotilor.

Andreea Nichifor de la FoxExpert a sustinut urmatoarele idei in legatura cu propunerea lui Bill Gates:

"Dezvoltand aceasta idee, cred ca se poate gasi o solutie si unei alte probleme, la nivel macro, legata de trendul ingrijorator in mai multe tari din lume, intre care si Romania, anume cel al imbatranirii populatiei si scaderii natalitatii, fapt ce ameninta sustenabilitatea sistemului de pensii in viitor. Astfel, dincolo de impozitarea muncii robotilor, poate fi reglementata prin legislatie plata anumitor contributii de catre companiile ce folosesc aceste resurse, in contextul in care angajatorii vor obtine oricum o optimizare importanta a costurilor cu salariile si contributiile."

Solutia lucrului cu roboti ar fi una excelenta pentru Romania, unde deficitul fortei de munca necalificate sau calificate reprezinta o problema din ce in ce mai mare. Cauzele care au dus la acest deficit sunt complexe: emigrarea, urmata de imbatranirea populatiei si de scaderea interesului tinerilor pentru practicarea anumitor meserii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#agentie recrutare forta munca , #recrutari