260.000 de bugetari din categoriile "speciale" consuma 40% din fondul de salarii

Luni, 17 Mai 2010, ora 07:12
4222 citiri
260.000 de bugetari din categoriile "speciale" consuma 40% din fondul de salarii

Statul cheltuie anual aproximativ 4 miliarde de euro pentru plata a 260.000 de bugetari din sistemele "speciale", adica oameni care lucreaza la Interne, servicii secrete sau Aparare. Salariile acestora inseamna aproape 40% din cheltuielile cu salariile in sistemul public.

Datele raman insa in continuare constrastante. Informatiile de la Ministerul de Finante arata ca exista 1,36 milioane de bugetari, iar cele de la Institutul de Statistica numara doar 1,1 milioane bugetari. Acest lucru inseamna ca exista o diferenta de 260.000 de salariati despre ale caror salarii nu se stie nimic.

Astfel, reiese ca unu din cinci bugetari este din "structuri", adica lucreaza in ordine publica si siguranta nationala. Aici intra partea de Interne din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, cele patru servicii secrete (SRI, SPP, SIE, STS) si militarii, potrivit Ziarul Financiar.

Statul cheltuieste cu cei 1,1 milioane de bugetari civili circa 6,7 miliarde de euro pentru 2010, cu cheltuielile totale salariale prinse in bugetul pentru 2010 de 10,7 miliarde de euro-9,3% din PIB-, rezulta ca pentru doar 19% din numarul total de bugetari statul cheltuie 4 miliarde de euro, adica 36% din bugetul alocat salariilor din sistemul public.

Datele arata ca unu din cinci bugetari este din structurile speciale, adica lucreaza in ordine publica si siguranta nationala. Aici intra partea de Interne din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, cele patru servicii secrete (SRI, SPP, SIE, STS) si militarii.

Comparand cat cheltuie statul cu cei 1,1 milioane de bugetari civili, si anume circa 6,7 miliarde de euro pentru 2010, cu cheltuielile totale salariale prinse in bugetul pentru 2010 de 10,7 miliarde de euro (9,3% din PIB), rezulta ca pentru doar 19% din numarul total de bugetari statul cheltuie 4 miliarde de euro, adica 36% din bugetul alocat salariilor din sistemul public.

Bugetele de salarii pentru politisti, militari si angajati ai serviciilor secrete sunt duble fata de cele alocate pentru plata a 325.000 de angajati civili din administratia publica locala si centrala, care consuma anual circa 2,1 mld. euro.

Potrivit INS, numai 28.000 de angajati bugetari civili castiga peste 1.000 de euro net pe luna, in timp ce 5.600 castiga peste 2.000 de euro net pe luna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#bigetari categorii speciale, #bugetari bani, #bani politisti , #reducere personal