Somajul face ravagii in Europa - Cum sta Romania la acest capitol

Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 17:01
6288 citiri
Somajul face ravagii in Europa - Cum sta Romania la acest capitol

36,3% dintre locuitorii regiunii spaniole Andaluzia nu au un loc de munca, aceasta fiind cea mai afectata regiune a Uniunii Europe de problema somajului, arata datele Eurostat publicate in aceasta saptamana.

Rata somajului din Andaluzia este de trei ori mai mare decat media Uniunii Europene de 10,8% si de 14 ori mai mare decat cea din regiunea Bavaria Superioara din Germania, care inregistreaza cel mai mic procent din UE, informeaza The Local.

Informatiile, preluate din raportul Eurostat publicat in aceasta saptamana, mai arata ca alte sase regiuni spaniole se afla in "top 10" al zonelor UE afectate de somaj. Printre acestea se numara enclavele din nordul africii, Melilla si Ceuta, cu procente ale somajului de 35,6%, respectiv 34,4%. Acestea sunt urmate de regiunea Insulelor Canare, Extremadura, Castile-La Mancha si Murcia, unde somajul depaseste 30%. Clasamentul este completat de doua regiuni din Grecia si de insula franceza Reunion, din Oceanul Indian.

La popul opus se afla regiunile germane, care inregistreaza cele mai mici niveluri ale somajului. Dupa Bavaria Superioara, regiunile Freiburg si Tuebingen au o rata a somajului de doar 2,9%, respectiv 3%. Nici capitala Cehiei, Praga, nu a fost foarte afectata de criza economica, nivelul somajului fiind printre cele mai mici din Europa, de doar 3,1%.

Jumatate dintre tinerii adulti din UE locuiesc cu parintii - in ce tara sunt cei mai multi

Dintre toate regiunile europene, 49 au avut in anul 2013 o rata a somajului de 5,4% sau mai mica, jumatate fata de media statelor membre ale UE, de 10,8%. Printre acestea se regasesc 23 de regiuni din Germania, cate opt din Austria si Marea Britanie, trei din Cehia si Romania, doua din Belgia si cate una din Italia si Olanda.

De cealalta parte se afla 27 de regiuni care au avut o rata a somajului mai mare de 21,6%, dubla fata de media UE: 13 regiuni provin din Spania, 10 din Grecia, trei din teritoriile indepartate ale Frantei, iar una din Italia.

Cat a crescut somajul - tinerii, cel mai puternic afectati

In anul 2013, procentul mediu al tinerilor someri cu varste intre 15 si 24 de ani a fost de 23,4%. Diferentele intre regiunile europene au fost, in unele cazuri, extreme, variind de la 4,4% in regiunile germane Oberbayern si Tubingen, la peste 70% in Ceuta (Spania) si Dytiki Makedonia (Grecia).

In mai mult de trei sferturi dintre regiunile europene, nivelul somajului in randul tinerilor a fost cel putin dublu fata de media generala.

Citeste si:
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Social-democraţii susţin că „negociatorul în sandale Ghinea se face că uită că procedura urmată de ministrul Rafila în cazul asistenţei pentru reforma sistemului de sănătate este...
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri, 19 august, că un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat ”persona non grata” pe teritoriul României....