Cetățenii europeni care vin să muncească în România. Salariile în unele zone și domenii le depășesc pe cele de la ei din țară

Duminica, 03 Noiembrie 2024, ora 18:40
3478 citiri
Cetățenii europeni care vin să muncească în România. Salariile în unele zone și domenii le depășesc pe cele de la ei din țară
Tânăr care a trecut de interviul de angajare FOTO Pexels

România a început să devină atractivă pentru anunmiți cetățeni europeni.

Deși Austria este în mod tradiţional economia preferată de maghiarii care caută să muncească în străinătate, aceștia au început dela un timp să vină să lucreze şi în România, potrivit zf.ro.

O altă ţară vecină către care s-au orientat este Slovacia.

Caşovia din Slovacia atrage muncitori din comunele nordice ale judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén, iar în Oradea se duc maghiari din comunele din judeţul Hajdú-Bihar, se arată într-o analiză cu date din 2022 a biroului de statistică al Ungariei, scrie sursa citată.

Sándor Baja, managing director pentru Ungaria, România şi Cehia la o companie de recrutare a declarat la o conferinţă că „dacă te duci în oraşul Biharkeresztes ai fi uimit să vezi cât de multe autobuze duc maghiarii la muncă în Oradea“.

România a ajuns din urmă Ungaria şi sunt regiuni unde salariile româneşti sunt chiar mai mari decât cele maghiare, mai arată sursa citată.

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 5,2% în UE şi cu 4,7% în zona euro, în trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

În perioada aprilie-iunie 2024, comparativ cu trimestrul doi din 2023, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în Croaţia (17,6%), Bulgaria (15,4%), România (15%), Ungaria (13,2%) şi Polonia (13%), în timp ce alte două state membre UE au raportat creşteri de peste 10%: Letonia (11%) şi Lituania (10,9%).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au înregistrat o creştere anuală de 5,1% în trimestrul doi din 2024, iar costurile non-salariale un avans anual de 5,4%.

În trimestrul doi din 2024, avansul costurilor cu forţa de muncă în România a fost generat de creşterea cu 14,4% a costului orar al forţei de muncă în domeniul business, în timp ce în domeniul non-business s-a înregistrat un avans de 16,7%.

Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 19,7% în construcţii, cu 14,3% în servicii şi cu 13,1% în industrie.

Conform datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 15% în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023, iar faţă de trimestrul anterior a fost mai mare cu 6,79%.

Potrivit INS, faţă de trimestrul I 2024, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative majorări ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (19,72%), industria extractivă (17,62%), respectiv în intermedieri financiare şi asigurări (14,08%).

Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 6,80%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 6,51%.

Potrivit INS, faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activităţile economice. Cele mai semnificative majorări ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în învăţământ (22,42%), hoteluri şi restaurante (21,67%), respectiv în alte activităţi de servicii (20,41%).

Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut în trimestrul II 2024 cu 15,03%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 14,51%.

Elitele Rusiei îi trag semnalul de alarmă lui Putin: Șocul se întinde în țară, președintele nu mai poate nimic
Elitele Rusiei îi trag semnalul de alarmă lui Putin: Șocul se întinde în țară, președintele nu mai poate nimic
Războiul Moscovei din Ucraina se află într-o continuă evoluție, însă acum elitele Rusiei îi trag semnalul de alarmă lui Putin. Este tot mai clar avertismentul oamenilor de afaceri, care...
Adrian Vasilescu (BNR) explică de ce nu e bine să ținem banii acasă: "Doar vulnerabilități"
Adrian Vasilescu (BNR) explică de ce nu e bine să ținem banii acasă: "Doar vulnerabilități"
Adrian Vasilescu, unul dintre consilierii guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, îi îndeamnă pe români să-și țină banii în bănci și îi avertizează că banii ținuți acasă "nu aduc...
#locuri de munca, #locuri de munca Romania, #maghiari, #Ungaria , #locuri de munca
  1. Cluj și București, printre cele mai scumpe orașe din Europa pentru chiriași. Cum s-au „rupt” prețurile de salarii
  2. Elitele Rusiei îi trag semnalul de alarmă lui Putin: Șocul se întinde în țară, președintele nu mai poate nimic
  3. Adrian Vasilescu (BNR) explică de ce nu e bine să ținem banii acasă: "Doar vulnerabilități"
  4. Facebook, Whatsapp și Instagram au picat în mai multe țări. Sunt peste 100.000 de reclamații. Ce spune compania Meta UPDATE
  5. Primii 15,7 km din Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu - Pitești, gata să primească mașinile. Când se deschide traficul FOTO
  6. Casa Verde Fotovoltaice. A fost publicată lista instalatorilor validați. Etapele ce trebuie parcurse în următoarele 90 de zile
  7. Trenurile României au avut întârzieri de 2,5 milioane de minute în nouă luni. PNL vrea o singură autoritate de reglementare, nu 12
  8. JYSK inaugurează două magazine noi, la Constanța și Moinești
  9. O faimoasă stațiune din România va fi revitalizată cu fonduri europene. Cât costă proiectul și ce include
  10. Surpriza anunțată de BNR. Moneda euro a căzut la cea mai mică valoare din ultimele 6 luni