Peste 1.100 de angajati ai Tarom vor intra in somaj tehnic, din 27 aprilie

Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 16:02
4601 citiri
Peste 1.100 de angajati ai Tarom vor intra in somaj tehnic, din 27 aprilie

Un numar de 1.112 angajati ai transportatorului aerian national Tarom vor intra in somaj tehnic 90 de zile, din 27 aprilie, urmand sa beneficieze de o indemnizatie de somaj tehnic de 75% din salariul de baza aferent postului ocupat, potrivit unei informari semnata de directorul general al Tarom, George Barbu, transmisa angajatilor companiei, intrata in posesia News.ro.

In schimb, se va mentine in activitate aproximativ 30-35% din totalul personalului la nivel de companie. Informarea are data 21 aprilie 2020.

Compania are peste 1.900 de angajati. Castigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natura salariala a fost stabilit la 7.835 lei in 2019.

"Avand in vedere lipsa resurselor financiare, materiale si necesitatea conservarii resurselor umane ale companiei, managementul acesteia a decis ca, pe perioada in care activitatea de transport aerian prin curse regulate va fi suspendata, o parte a personalului sa intre in somaj tehnic.

Aceasta forma de protectie si conservare a resursei umane este necesara, avand in vedere ca in acest moment activitatea principala a companiei este practic blocata, insa exista speranta ca odata ce lucrurile revin la normal sa se reporneasca sistemul, iar personalul sa fie rechemat pentru sustinerea activitatilor viitoare.

In acest sens, se vor mentine in activitate un numar de aproximativ 30-35% din totalul personalului la nivel de companie (numar de personal raportat la programul de operare transmis de catre Directia Comerciala pentru urmatoarele 90 de zile), respectiv aproximativ 690 de salariati activi, aproximativ 1.112 salariati vor fi supusi procedurilor de suspendare a CIM pe motiv de somaj tehnic", arata documentul "Informarea privind masurile ce urmeaza a fi luate de angajator in perioada restrangerii activitatii cauzata de raspandirea Covid-19 si suspendarea zborurilor catre mai multe state".

Masura este temporara si nu presupune incetarea raporturilor de munca, ci doar suspendarea temporara a contractului individual de munca al salariatilor.

"Pe toata durata in care salariatii se vor afla in somaj tehnic, ei nu vor presta activitate si nu vor beneficia de salariu, ca urmare a faptului ca vor avea contractul individual de munca suspendat, dar vor beneficia de o indemnizatie de somaj tehnic a carei valoare va reprezenta 75% din salariul de baza aferent postului ocupat.

Se vor lua masurile necesare pentru ca salariatii aflati in somaj tehnic sa beneficieze de subventionarea indemnizatiei de somaj tehnic din bugetul asigurarilor de somaj, in conditiile OUG nr. 32/2020, diferenta urmtnd a fi platita din bugetul angajatorului", precizeaza conducerea Tarom.

Se vor mentine in activitate acei salariati care ocupa pozitiile critice pentru existenta companiei si a activitatilor de baza, restul personalului urmand a intra in somaj tehnic prin prisma unui plan de rotatie care va afecta in final aproximativ toti salariatii companiei.

Aceasta varianta a somajului tehnic se suporta de catre stat doar pentru perioada starii de urgenta.

Pandemia a afectat si compania de stat, care a fost nevoita sa suspende din 25 martie cursele interne si mai multe curse externe.

"Prin mai multe ordonante militare au fost suspendate progresiv zborurile catre mai multe state, in principal europene. Aceste masuri au afectat drastic programul de curse regulate efectuat de catre Tarom, ceea ce a generat pierderi semnificative pentru companie", se mai arata in document.

In prezent, Tarom efectueaza doar zboruri comandate, pentru recuperarea unor romani din diferite tari afectate de pandemie sau pentru transportul de echipamente medicale si echipamente de protectie.

"Traficul aerian constituie un element esential pentru economia romaneasca. Mai mult decat orice alt mijloc de transport, transportul aerian a experimentat o crestere semnificativa in ultimul deceniu. Mai exact, traficul aerian din Romania a crescut semnificativ in ultimii sase ani, cu aproximativ 106% fata de numarul de pasageri din 2013, fiind sprijinit de dezvoltarea turismului si de consolidarea infrastructurii din Romania", se precizeaza in document.

Potrivit acestuia, fiecare euro cheltuit in sectorul aviatiei genereaza 3 euro pentru economia globala.

Masurile trebuie mai intai aprobate de actionari

Contactati de News.ro, reprezentantii Tarom spun ca masurile vor trebui aprobate de actionarii companiei.

"Inca se negociaza cu sindicatele. Este un proces in desfasurare. Toate deciziile privind somajul tehnic trebuie aprobate de actionari", au declarat pentru News.ro reprezentantii Tarom.

Citeste si:
Previziunile ministrului de Finanțe despre PNRR, infirmate în câteva luni. Cristian Ghinea: ”Etapa cu gargară s-a terminat, puneți mâna la treabă”
Previziunile ministrului de Finanțe despre PNRR, infirmate în câteva luni. Cristian Ghinea: ”Etapa cu gargară s-a terminat, puneți mâna la treabă”
Declarațiile din vara acestui an ale actualului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, referitoare la PNNR, au fost comparate de fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea,...
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....