Ziare.com

Studiu PwC: 37% dintre companiile din Romania si-au intrerupt total sau partial activitatea, 27% vor apela la somaj tehnic

Marti, 31 Martie 2020, ora 11:28

   

Studiu PwC: 37% dintre companiile din Romania si-au intrerupt total sau partial activitatea, 27% vor apela la somaj tehnic
37% dintre companiile chestionate si-au intrerupt total sau partial activitatea dupa declararea starii de urgenta pe fondul pandemiei COVID-19 si 20% si-au restrans activitatea, potrivit studiului HR Barometru, realizat de PwC Romania la finalul lunii martie.

In acest context, 27% dintre societati afirma ca vor apela in mod cert la somajul tehnic.

"Marea majoritate a companiilor doresc sa isi pastreze angajatii si sa reduca efectele negative asupra acestora. Din pacate, solutiile sunt limitate si dificil de anticipat intr-un climat imprevizibil, care duce la scaderea neasteptata a veniturilor intr-un termen foarte scurt.

Efectul crizei este unul de domino, afectand tot mai multe industrii. Guvernul a luat un prim set de decizii, dar trebuie sa continue monitorizarea foarte atenta a problemelor ca sa reactioneze la timp cu alte masuri de sprijin si, astfel, sa salveze cat mai multe companii si angajatii acestora", a declarat Daniel Anghel, liderul serviciilor fiscale si juridice PwC Romania.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Studiul a inclus o serie de intrebari referitoare la intreruperea totala sau partiala a activitatii, restrangerea acesteia, reducerea cifrei de afaceri si capacitatea de a plati salariile. Conform raspunsurilor:

● 19% au intrerupt total activitatea
● 18% au intrerupt partial activitatea
● 19% nu au intrerupt activitatea, estimeaza o scadere a cifrei de afaceri cu 25% si au capacitatea de a plati salariile
● 10% nu au intrerupt activitatea, anticipeaza reducerea cifrei de afaceri cu 25% si nu au capacitatea de a plati salariile

● 20% si-au restrans activitatea, iar afacerile se vor reduce cu mai mult de 25%
● 14% nu preconizeaza o scadere a cifrei de afaceri.

In acest context, munca de la domiciliu este o oportunitate pentru companiile care o pot implementa datorita specificului activitatii. Conform studiului, 19% din companii au implementat munca la domiciliu obligatorie pentru toti angajatii.

"Munca de acasa a devenit posibila pentru foarte multe companii datorita faptului ca dispun de tehnologie si au angajati bine pregatiti care detin competente digitale. In acelasi timp, infrastructura digitala a Romaniei care se plaseaza printre cele mai performante din Europa contribuie la desfasurarea activitatii fara sincope.

La fel de importanta este cultura organizationala in noile conditii de lucru si putem trage concluzia ca organizatiile care au investit in pregatirea digitala au un avantaj in prezent care va deveni si mai valoros pe termen lung", a aratat Ionut Sas, Leader People & Organisation PwC Romania.

Companiile carora specificul activitatii nu le permite munca de la domiciliu si ale caror afaceri sunt afectate negativ iau in calcul aplicarea prevederilor privind somajul tehnic, astfel:

● 27% spun ca le vor aplica cu siguranta
● 18% inca nu stiu daca le vor aplica pentru ca sunt neclare
● 18% inca nu stiu daca le vor aplica pentru ca nu le-au analizat
● 5% arata ca mai degraba nu le vor aplica pentru ca actualele prevederi nu corespund specificului activitatii lor.

"Angajatorii cauta diferite metode de reducere a costurilor pentru a se mentine pe piata. Totusi, in acest moment, doar 11% iau in calcul concedierile si majoritatea cauta alte variante pentru a-si pastra angajatii, cum ar fi incurajarea concediului de odihna sau a concediului fara plata partial, oprirea sau reducerea programelor de training, sistarea angajarilor, eliminarea sau reducerea beneficiilor neobligatorii ori reducerea programului de lucru", a spus Oana Munteanu, Senior Manager People & Organisation PwC Romania.

Potrivit studiului aproape 30% dintre cei chestionati anticipeaza ca vor avea capacitatea sa plateasca salariile in urmatoarele trei luni, in timp ce 42% nu au inca estimari in acest sens.

Studiul PwC Romania HR Barometru a fost derulat in perioada 23-26 martie 2020 pe baza informatiilor furnizate de 91 de companii din sectoarele: bunuri de larg consum, auto (productie si distributie), transporturi, farmaceutic, IT&C, servicii financiare, energie (productie, utilitati, distributie), distribuitori (retail & logistica), servicii externalizate, altele.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1284 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

peste 3 saptamani vor fi 50%

....statul nu a platit nici macar concediile medicale de 5 luni de zile......in schimb pensiile speciale sunt platite la zi

 

La următoarea mutare, probabil, toate aceste mijloace de sus

ținere vor fi inlocuite cu o indemnizație de subzistență pentru fiecare locuitor.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor